» Ευρωεκλογές: Υπό τη σκιά της ενίσχυσης των ακροδεξιών κομμάτων και σχηματισμών σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα διεξαχθούν τον Ιούνιο οι ευρωεκλογές, προκειμένου να εκλεγούν οι 720 αντιπρόσωποι των 27 κρατών-μελών. Η ακροδεξιά «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID) είναι η 6η μεγαλύτερη ομάδα στo απερχόμενο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά τα νέα δημοσκοπικά στοιχεία την τοποθετούν στην τέταρτη θέση! Για αυτόν τον σκοπό, εργάζονται τα ευρωπαϊκά κόμματα με συναφείς ιδεολογίες και στόχους (ξενοφοβία, ευρωσκεπτικισμό), όπως βεβαίωσαν πρόσφατα στο συνέδριο της Φλωρεντίας, που διοργάνωσε ο Ματέο Σαλβίνι της ιταλικής εθνολαϊκιστικής «Λέγκα». Οπως είπε ο διοργανωτής Μ. Σαλβίνι (αναπληρωτής πρωθυπουργός της ιταλικής κυβέρνησης), «στόχος μας είναι να γίνουμε η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο μετά την Κεντροδεξιά και τους Σοσιαλιστές».
Οι ηγέτες των ακροδεξιών κομμάτων της Ε.Ε. υποσχέθηκαν να αναδιαμορφώσουν την Ενωση μετά τις ευρωεκλογές, σκληραίνοντας τη στάση τους στο μεταναστευτικό και μεταβάλλοντας τις ευρωπαϊκές πολιτικές για το κλίμα, ώστε να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και η βιομηχανία. Θερμή υποδοχή (αν και μέσω βίντεο) επιφυλάχθηκε στον νικητή των ολλανδικών εκλογών, Γκέερτ Βίλντερς, επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας.
Η Γαλλία βρίσκεται μπροστά στην πιθανότητα άλλης μίας πρωτιάς της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές. Οι δημοσκοπήσεις φέρουν πρώτο τον «Εθνικό Συναγερμό» (RN) της Μαρίν Λεπέν, ενώ το κεντρώο κόμμα «Αναγέννηση» του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έρχεται δεύτερο με μεγάλη διαφορά. Η λίστα του RN φθάνει στο 28% (5 μονάδες αύξηση σε σχέση με το 2019) και το προεδρικό κόμμα περιορίζεται γύρω στο 20%. Αν τα ποσοστά αυτά επαληθευτούν στην ευρωκάλπη, το RN της Λεπέν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει την ηγεσία της ομάδας «Ταυτότητα και Δημοκρατία» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
» ΗΠΑ: Το πιο πιθανό σενάριο για την εκλογική αναμέτρηση του ερχόμενου Νοεμβρίου είναι Μπάιντεν εναντίον Τραμπ. Πρόκειται για ένα σενάριο που αποθαρρύνει πολλούς Αμερικανούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν, ιδίως τους νεότερους, που δεν θέλουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο ηλικιωμένους και πολιτικά φθαρμένους υποψηφίους για τον Λευκό Οίκο. Ο κοινωνικοπολιτικός διχασμός της Αμερικής μεταφέρεται στα δικαστήρια, σε μια εποχή που πλήττονται η πολιτική ευρωστία και η παγκόσμια απήχηση της χώρας, εν μέσω ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, της κλιματικής αλλαγής και σημαντικών γεωπολιτικών αλλαγών.
Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί σίγουρη την εσωκομματική νίκη του, γι’ αυτό περιφρονεί τα ντιμπέιτ μεταξύ άλλων υποψηφίων του ρεπουμπλικανικού χρίσματος. Αν και το 2023 ήταν χρονιά-κόλαφος για τον πρώην πρόεδρο, καθώς αντιμετώπισε τέσσερις ποινικές διώξεις (δωροδοκία μίας πορνοστάρ, οργάνωση επίθεσης στο Καπιτώλιο, απόπειρα νοθείας εκλογών στην Τζόρτζια, υπεξαίρεση απόρρητων έγγραφων), εκείνος δεν πτοείται και λέει ότι θα νικήσει στις προεδρικές εκλογές, ακόμη και σιδηροδέσμιος πίσω από τα κάγκελα! Ο ίδιος και οι υποστηρικτές του κατηγορούν τους Δημοκρατικούς δικαστές για «κυνήγι μαγισσών», ενώ οι Ρεπουμπλικανοί σε απάντηση τάχθηκαν υπέρ της δικαστικής έρευνας εις βάρος του προέδρου Μπάιντεν για παραπομπή του, σχετικά με τις δραστηριότητες του γιου του στην Ουκρανία.
Σε αυτήν την προεκλογική χρονιά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα εντός και εκτός των ΗΠΑ. Οι Δημοκρατικοί είναι εμφανώς προβληματισμένοι αν μπορεί ένας πρόεδρος 81 ετών να αναμετρηθεί με τις διεθνείς προκλήσεις ή θα πρέπει να αναζητήσουν ένα πρόσωπο πιο λαμπερό με μεγαλύτερη διείσδυση στον κόσμο. Σ’ αυτήν τη συζήτηση δεν εξαιρείται ούτε η πρώην πρώτη κυρία, Μισέλ Ομπάμα! Στις δημοσκοπήσεις, ο Τραμπ προηγείται του Τζο Μπάιντεν από 4 έως 10 μονάδες, στην οικονομία και το μεταναστευτικό, στις Πολιτείες-κλειδιά (Swing States).
» Βρετανία: «Πυρ και μανία» θα είναι οι περισσότεροι Συντηρητικοί εναντίον του πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, όλη αυτήν την εορταστική περίοδο. «Η ελληνική τραγωδία του Σούνακ» -όπως χαρακτήρισε το «Politico» το φιάσκο του Βρετανού πρωθυπουργού με την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα μετά την αχαρακτήριστη απρέπεια να αρνηθεί συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη– ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά από πολιτικές γκάφες και λάθη, που έχουν ρίξει το κυβερνών κόμμα στο ναδίρ, ετοιμάζοντας την εξουσία για τους Εργατικούς.
Χωρίς να μετακινηθούν από την καρέκλα τους, οι Εργατικοί επωφελούνται από τα λάθη της κυβέρνησης Σούνακ και υποστηρίζουν ότι «δεν είναι σε θέση να προσφέρει σοβαρή ηγεσία». Ο ηγέτης των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, κατακεραύνωσε τον Ρίσι Σούνακ για το πολιτικό φάουλ να μη συναντήσει στο Λονδίνο τον πρωθυπουργό μιας φίλης και συμμάχου χώρας, έχοντας την άνεση του «πρωθυπουργού σε αναμονή». Οι τελευταίες κινήσεις του Ρίσι Σούνακ τον απομακρύνουν όλο και περισσότερο από τους πολίτες. Στο εσωτερικό των Συντηρητικών αυξάνεται η δυσαρέσκεια εις βάρος του, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Κιρ Στάρμερ του Εργατικού Κόμματος προηγείται με 21 μονάδες του Σούνακ (46% και 25% αντίστοιχα).
Επέστρεψε ο πύρινος εφιάλτης στην Καλιφόρνια - Νέα μέτωπα φωτιάς και εκκενώσεις
Ο ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός, που ανέλαβε τον θώκο του στο πλαίσιο εσωτερικής επιλογής των Τόρις, μετά τις παραιτήσεις των προκατόχων του, αντιστάθηκε στις φοροελαφρύνσεις που θα ανακούφιζαν τον μέσο Βρετανό πολίτη μετά την πανδημία – ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τζόνσον. Επίσης, αναθεώρησε τα μέτρα για την «πράσινη ενέργεια» που είχαν προταθεί. Πάντως, το ένα τρίτο εξ αυτών (σε σχέση με το 2019) σκέπτεται να μην ψηφίσει τους Τόρις στις εθνικές εκλογές, που θα γίνουν έως το τέλος του 2024.
ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ 5η ΘΗΤΕΙΑ
Ο Πούτιν γίνεται… ισόβιος τσάρος της Ρωσίας
Τον Φεβρουάριο συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εισβολή στην Ουκρανία, που κοστίζει σε αίμα και χρήμα, και στη Ρωσία και λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 17 Μαρτίου, θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διεκδικεί 5η θητεία στο ύπατο αξίωμα για επιπλέον 6 χρόνια. Εκπλήξεις με το άνοιγμα της κάλπης δεν αναμένονται.
Ο πρώην πράκτορας της KGB, που κρατά γερά τα ηνία της χώρας από το 1999, έχει προνοήσει να είναι μια κούρσα για έναν ουσιαστικά και αυτήν τη φορά. Ο κύριος ηγέτης της αντιπολίτευσης είναι, άλλωστε, στη φυλακή.
Στις προηγούμενες εκλογές ο «τσάρος» του 21ου αιώνα, που οδεύει πρόσω ολοταχώς για να σπάσει και το ρεκόρ παραμονής του Ιωσήφ Στάλιν στην εξουσία στη Μόσχα (29 χρόνια), θριάμβευσε με 60 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά, εξασφαλίζοντας το 77,5% των ψήφων.
Και το 2023 απέδειξε ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει ακόμη. Δεν κλονίστηκε από την εξέγερση των μισθοφόρων της Βάγκνερ και ο επικεφαλής τους, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, «έφυγε» σε αεροπορικό «δυστύχημα» λίγες εβδομάδες μετά.
Παρά τις δυτικές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξακολουθεί να παρακάμπτει το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, ώστε να μην καταρρεύσει η ρωσική οικονομία. Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι, βέβαια, μια πρόκληση, όμως ο Ρώσος πρόεδρος δεν φαίνεται να ανησυχεί.
Πόσω μάλλον που ακόμη και Δυτικοί αρθρογράφοι σε ΜΜΕ όπως το «Economist» σχολιάζουν τελευταία πως φαίνεται να μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο – τουλάχιστον μέχρι στιγμής, όσο η Δύση δεν στηρίζει πιο αποφασιστικά το Κίεβο. Η «παγωμένη» κρίση, ο μακρύς πόλεμος φθοράς είναι υπέρ του «στρατηλάτη» Πούτιν, που πόνταρε στη στήριξη του Παγκόσμιου Νότου και δεν είναι τόσο απομονωμένος όσο προεξοφλούσαν πολλοί στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.
Ειδήσεις σήμερα
Ασφαλιστικό: Οι 18 αλλαγές το 2024 σε συντάξεις και όρια ηλικίας [πίνακας]
Οι ευρωεκλογές κρίνουν τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση
Τα μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ το 2024 που θα γεμίσουν τις τσέπες μας