Υγεία
Μέσα σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του ΕΣΥ με τον νέο υγειονομικό χάρτη και τη νέα διοικητική διάρθρωση των υπηρεσιών Υγείας. Το σύνολο των μεταρρυθμίσεων αποτελεί το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής (ΕΣΚΥΠ), που εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Μέσα στις αλλαγές που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση είναι και η καθιέρωση ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% στα κέρδη των πολυεθνικών και των μεγάλων εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας, που έχουν τζίρο πάνω από 750 εκατ. ευρώ. Στις άμεσες προτεραιότητες είναι να μπει ένα τέλος στην πολεοδομική αναρχία με τον νέο Πολεοδομικό Σχεδιασμό, που αναμένεται να λύσει συσσωρευμένα προβλήματα, να καθορίσει σταθερούς κανόνες δόμησης και να απελευθερώσει χιλιάδες περιουσίες, οι οποίες παραμένουν εγκλωβισμένες και αδρανείς.
Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη, πριν ολοκληρώσει τον πρώτο χρόνο της νέας θητείας της, να «σπάσει αβγά» και να διορθώσει χρόνιες αγκυλώσεις και παθογένειες, που κρατούν τη χώρα πίσω και της στερούν τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Μόνιμος στόχος των αλλαγών είναι η απλοποίηση της καθημερινότητας και η επιστροφή ως κοινωνικό μέρισμα των επιτυχιών της οικονομίας. Εκτός των αυξήσεων του κατώτατου μισθού και των συντάξεων η κυβέρνηση επιδιώκει την περαιτέρω εισοδηματική ενίσχυση των πολιτών. Κι αυτό -εκτός των άλλων- γιατί είναι σημαντική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του Νο1 προβλήματος της χώρας, που είναι η ακρίβεια.
Οι έλεγχοι για την αισχροκέρδεια και τα μεγάλα πρόστιμα σε μεγάλες εταιρίες (11 εκατ. ευρώ) και τράπεζες (41 εκατ. ευρώ) θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές. Επίσης, έρχονται και νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θωρακίζουν περισσότερο τον καταναλωτή, π.χ. θα απαγορευτεί σε εταιρίες που έχουν ανατιμήσει προϊόντα να τα βάζουν μετά σε προσφορές. Ο συνδυασμός αυξημένοι έλεγχοι-επιβολή μεγάλων προστίμων και εισοδηματική ενίσχυση των καταναλωτών θεωρείται ως ο πιο αποτελεσματικός συνδυασμός για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η οποία κατά ένα σημαντικό μέρος παραμένει εισαγόμενη και κατά ένα άλλο μέρος είναι αποτέλεσμα της βουλιμίας και της αισχροκέρδειας.
Χωρίς αντίπαλο
Η κυβέρνηση, όπως εκτιμάται, έχει υπέρ της -εκτός της πολιτικής κυριαρχίας- και την ανυπαρξία εναλλακτικών λύσεων από την αντιπολίτευση. Από τα επιχειρήματα της ασυγκρότητης αντιπολίτευσης καταρρέει και η βασική πρόταση για μείωση ή κατάργηση του ΦΠΑ σε κρίσιμα αγαθά. Το μέτρο αυτό οδήγησε χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που συμπλήρωσαν σχεδόν έναν χρόνο εφαρμογής του, σε μεγάλες ανατιμήσεις στα τρόφιμα και βρίσκονται σε προβληματισμό για την αλλαγή του. Η μείωση του ΦΠΑ δεν φτάνει σχεδόν ποτέ στον καταναλωτή, αντιθέτως αυξάνει τα κέρδη των μεγάλων εταιριών και των μεγάλων προμηθευτών της αγοράς.
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών παραμένει στη δέσμη των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο -λόγω και των κοινωνικών, αλλά και των εσωτερικών αντιδράσεων από αρκετούς γαλάζιους βουλευτές- αναμένεται μεγαλύτερη επεξεργασία, κυρίως στις προϋποθέσεις της τεκνοθεσίας, όπου καταλήγει όλη η σχετική συζήτηση. Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι η μεταρρύθμιση θα γίνει, αλλά κατά πάσα πιθανότητα μετά τις ευρωεκλογές και αφού έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για την εξεύρεση μιας πιο συνθετικής νομοθετικής ρύθμισης.
Στις ευρωεκλογές με σοβαρότητα και «δυνατά χαρτιά»
Οι ευρωεκλογές είναι ένας κρίσιμος «σταθμός» του 2024, τον οποίο η κυβέρνηση τον αντιμετωπίζει με σοβαρότητα. Οχι τόσο γιατί μπορεί να ανατραπούν τα παγιωμένα πολιτικά δεδομένα του πολιτικού σκηνικού, αλλά γιατί δεν θέλει να πορευτεί τα τρία χρόνια που απομένουν έως το 2017 με ρωγμές αμφιβολίας, οι οποίες -υπό προϋποθέσεις- μπορούν να δημιουργήσουν πολιτική σύγχυση. Η μάχη κατά της «χαλαρής ψήφου» των ευρωεκλογών και η επιστολική ψήφος εκτιμάται πως θα αποτρέψουν τα ίχνη κινδύνου. Αλλωστε, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η φθορά της κυβέρνησης είναι μικρή, αναστρέψιμη και δεν έχει αντίπαλο πολιτικό υποδοχέα.
Στους πρώτους μήνες του 2024 αναμένεται να ανακοινωθεί και το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερες θέσεις είναι ανοιχτές παρά κλεισμένες. Σίγουροι πρέπει να θεωρούνται οι τρεις πρώτοι νυν ευρωβουλευτές (Β. Μεϊμαράκης, Στ. Κυμπουρόπουλος, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου), ο Π. Δήμας, ο Δ. Τσιόδρας και η Ε. Χριστοφιλοπούλου. Αγνωστο είναι τι θα αποφασίσουν κάποιοι από τους επιλαχόντες, π.χ. ο Γ. Αμυράς (ο οποίος μάλλον το σκέπτεται) και η Β. Φλέσσα (που, όπως φαίνεται, το βλέπει θετικά). Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπάρχουν και «κρυφά» ονόματα, τα οποία πιθανώς θα είναι και τα «δυνατά χαρτιά» του ψηφοδελτίου και τα οποία τα γνωρίζουν μόνο ο Κυρ. Μητσοτάκης και δύο από τους στενούς συνεργάτες του.
Ο ανασχηματισμός αγγίζει 4-5 υπουργεία
Στο μενού του 2024 υπάρχει και ανασχηματισμός. Κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα αφορά περισσότερα από 4-5 υπουργεία και δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα γίνει έως τον Φεβρουάριο ή μετά τις ευρωεκλογές. Με δεδομένη τη δέσμευση της κυβέρνησης για «νόμο και τάξη», το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι μεταξύ αυτών που μπορεί να έχουν νέα πολιτική ηγεσία.
Ειδήσεις σήμερα
Περιστέρι: Νεκρός 62χρονος χτυπημένος με μαχαίρι – Προσήχθη ο γιος του
Στέλιος Ρόκκος: Δύσκολες ώρες για τον τραγουδιστή – Έχασε και τον δεύτερο αδερφό του