Το έργο, Grey, Orange on Maroon, No. 8 του Αμερικανού καλλιτέχνη Mark Rothko, αποτιμάται μεταξύ 40 και 50 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα AD.
Το περιστατικό συνέβη στο Depot Boijmans Van Beuningen, όπου ο πίνακας εκτίθετο ως μέρος της έκθεσης Lievelingen. Καθώς το κύριο κτήριο του μουσείου είναι κλειστό για ανακαινίσεις έως τουλάχιστον το 2030, 70 από τα πιο δημοφιλή έργα της συλλογής – από τον Pieter Bruegel μέχρι τον Salvador Dalí – εκτίθενται στον διπλανό χώρο του Depot.
Σε ανακοίνωσή του, εκπρόσωπος του μουσείου δήλωσε:
«Το έργο του Rothko (Grey, Orange on Maroon, No. 8) έχει υποστεί ζημιά: υπάρχουν εμφανείς γρατζουνιές στο μη βερνικωμένο στρώμα βαφής. Το συμβάν έγινε επειδή ένα παιδί, σε στιγμή χωρίς επίβλεψη, άγγιξε το κάτω μέρος του έργου.»
Το έργο, το οποίο αποκτήθηκε από το μουσείο το 1970, είναι ένα από τα δύο μόνα έργα του Rothko που υπάρχουν στην Ολλανδία και θεωρείται από τα πιο πολύτιμα της συλλογής. Ο Rothko (1903–1970) είναι γνωστός για τα μεγάλα αφηρημένα έργα του με «αιωρούμενα χρωματικά πεδία».
Το έργο είχε παρουσιαστεί με εξέχουσα θέση στην έκθεση Rothko και Εγώ το 2021 στο Μουσείο Stedelijk του Schiedam, όπου οι επισκέπτες επιτρεπόταν να μείνουν μόνοι τους για 10 λεπτά με τον πίνακα σε κλειστό δωμάτιο. Κάποιοι ανέφεραν ότι συγκινήθηκαν σε βαθμό δακρύων.
Στο Depot, ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε όταν το παιδί ξέφυγε της προσοχής. Το μουσείο δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα αποκατασταθεί ο πίνακας.
«Βρισκόμαστε σε φάση διερεύνησης, σε συνεργασία με ειδικούς, για να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα για τη θεραπεία του έργου», ανέφερε το μουσείο. «Πιστεύουμε ότι το έργο θα μπορέσει να εκτεθεί ξανά στο μέλλον.»
Η ζημιά εντοπίζεται στο σημείο όπου ο καμβάς τεντώνεται γύρω από το πλαίσιο.
Η αξία του έργου υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του περιστατικού. Το 2022, ο Ολλανδός συλλέκτης τέχνης Bert Kreuk εκτίμησε ότι Grey, Orange on Maroon, No. 8 θα μπορούσε να πωληθεί μεταξύ 40 και 50 εκατομμυρίων ευρώ.
«Ένας Rothko με τρία χρώματα είναι πάντα πιο ακριβός από έναν με δύο χρώματα», δήλωσε τότε στην AD.
Ο Kreuk εξήγησε ότι η εκτόξευση των τιμών στη σύγχρονη τέχνη τροφοδοτείται από πλούσιους αγοραστές από τη Ρωσία, την Κίνα και τις αραβικές χώρες παραγωγής πετρελαίου.
«Θέλουν έργα από μεγάλα ονόματα, κάτι που θα τους ξεχωρίζει. Κάτι εντυπωσιακό, με χρώματα. Έναν πίνακα που να ταιριάζει πάνω από τον καναπέ στο μοντέρνο σαλόνι τους.»
Το μουσείο δεν έχει αποκαλύψει πόσο θα κοστίσει η αποκατάσταση ή ποιος θα πληρώσει. Συνήθως, τα μουσεία θεωρούν τους επισκέπτες υπεύθυνους για ζημιές, διεκδικώντας αποζημιώσεις μέσω της ασφάλειας του ατόμου. Στην προκειμένη περίπτωση, η ταυτότητα του παιδιού και των γονέων του είναι γνωστή, αλλά το μουσείο δεν έκανε περαιτέρω σχόλια.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Μουσείο Boijmans Van Beuningen αντιμετωπίζει περιστατικά με ζημιές από επισκέπτες. Το 2011, σημειώθηκαν αρκετά περιστατικά με το έργο του Wim T. Schippers Pindakaasvloer («Δάπεδο φυστικοβούτυρου»), ένα έργο 4 x 14 μέτρων κατασκευασμένο από παχύ στρώμα φυστικοβούτυρου. Σε τέσσερις περιπτώσεις, ανυποψίαστοι επισκέπτες πάτησαν κατά λάθος πάνω του, λερώνοντας τα παπούτσια τους και λαμβάνοντας λογαριασμό για τις εργασίες αποκατάστασης που απαιτούνταν για την επαναφορά του έργου στην αρχική του κατάσταση.
Ειδήσεις Σήμερα
- Τούνη – Αλεξάνδρου: Τι συμβαίνει πραγματικά μετά τον χωρισμό τους – «Δεν του έχει ζητήσει ούτε ένα ευρώ διατροφή», λέει ο δικηγόρος της [βίντεο]
- Δημοσκόπηση Interview: Στο 29% η ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ – Πτώση για την Πλεύση Ελευθερίας
- Μύκονος: Φίδι… έκανε βόλτα σε μπαλκόνι σπιτιού – Έκπληκτος ο ιδιοκτήτης που κατέγραψε το βίντεο
- ΗΠΑ: 100 ημέρες μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ «περνάει υπέροχα» – Απογοητευμένοι οι Αμερικανοί
- Βούτες Ηρακλείου: Μεγαλώνουν οι ρηγματώσεις – Τι λένε οι ειδικοί – Πώς εξελίσσεται το φαινόμενο