Τα τρία κόμματα αντιμετωπίζουν τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου ως «μητέρα των μαχών» καθώς οι ευρωεκλογές θα αναδείξουν ποιο κόμμα θα αναλάβει ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης και αντιπάλου της Ν.Δ. προς τις επόμενες εθνικές εκλογές, ποιο κόμμα θα δείξει ότι μπορεί να έχει συνέχεια στο νέο πολιτικό σκηνικό σε μικρότερο ρόλο και ποιο δεν έχει δυνάμεις να συνεχίσει.
Αβάσιμοι ισχυρισμοί
Στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα πηγαίνουν και δημοσκοπικά από το κακό στο χειρότερο. Στην Κουμουνδούρου αφήνουν να διαρρεύσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα γνωστά και μεγάλα προβλήματα, διατηρεί ακόμα ένα περιθώριο ανάκαμψης. Λένε ότι υπάρχουν πολλοί ψηφοφόροι εν αναμονή και στόχος τους είναι να τους πείσουν. Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν προκύπτουν από τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων, που και το επιτελείο Κασσελάκη έχει στη διάθεσή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη δεν έλκει και δεν πείθει.
Το όνομα του αρχηγού είναι αλήθεια ότι «παίζει» πολύ στα media και στα social media, αλλά αντιμετωπίζεται ως performer και όχι ως πολιτικός αρχηγός που θα έχει ρόλο στα πολιτικά πράγματα. Για παράδειγμα, ενώ οι τηλεοπτικές του συνεντεύξεις έχουν τηλεθέαση, δεν έχουν καμία επίδραση, ενώ οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του από την αντισυστημική αριστερά στον φιλελευθερισμό και τούμπαλιν σε συνδυασμό με το ότι έχει δίπλα του ό,τι πιο αναχρονιστικό είχε ο ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα, κάνουν την κοινή γνώμη να τον παρακολουθεί αλλά να τον αποστρέφεται.
Η δημοτικότητά του είναι εξαιρετικά χαμηλή, ο πολιτικός του λόγος αφελής και επιφανειακός, η στρατηγική της αυτοπροβολής γυρίζει μπούμερανγκ και ο αλληλοσπαραγμός στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι αποχώρησαν η «Ομπρέλα» και οι «6+6», παραμένει ένα τεράστιο μειονέκτημα για τον Στέφανο Κασσελάκη.
Για τις ευρωεκλογές, ο ίδιος έχει πει ότι στοχεύει στη δεύτερη θέση, μετά είπε ότι θα είναι ικανοποιημένος και δεν πρόκειται να παραιτηθεί με 17% -δηλαδή ποσοστό ίδιο με αυτό των εθνικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου- και τελευταία έβαλε τον πήχη ψηλά, λέγοντας ότι στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο τη νίκη…
Ονειρα θερινής νυκτός, αν σκεφτεί κανείς ότι η μόνη σταθερά αυξητική τάση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις των δύο τελευταίων μηνών είναι οι μετακινήσεις προς ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά.
Στην πραγματικότητα -αν δεν σημειωθεί κάποια αιφνιδιαστική κίνηση ανατροπής του στο συνέδριο του Φεβρουαρίου από τον Αλέξη Τσίπρα και τους προεδρικούς- αν ο ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί κάτω από το 17% στις ευρωεκλογές, ο κ. Κασσελάκης θα αποτελέσει παρελθόν.
Πολλά ερωτήματα
Οι οιωνοί δεν είναι καλοί ούτε για τη Νέα Αριστερά, στις τάξεις της οποίας υπάρχει πολύ μεγάλος προβληματισμός για τα χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.
Τα στελέχη της λένε ότι αντιμετωπίζουν κυρίως πρόβλημα αναγνωρισιμότητας και πως με τις δράσεις των επόμενων δύο μηνών αυτό θα αντιμετωπιστεί. Λένε ακόμα ότι είναι θετικό ότι καταγράφεται περίπου ένα 20% -ανάλογα με τη μέτρηση- που δηλώνουν ότι είναι πιθανό να ψηφίσουν τη Νέα Αριστερά στις επόμενες εκλογές και την παρακολουθούν, αποτελεί πρόβλημα ωστόσο το γεγονός ότι ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος βγαίνει μπροστά ως επικεφαλής, έχει χαμηλό αρχηγικό προφίλ.
Αναμένονται περίπου 50 πανελλήνιες εκδηλώσεις και μία Εθνική Συνδιάσκεψη που θα εξελίξουν τη Νέα Αριστερά σε κόμμα που θα κατέβει στις ευρωεκλογές, ενώ θέματα συνεργασιών -όπως αυτή με τον Πέτρο Κόκκαλη που του έχει προταθεί να είναι στο ευρωψηφοδέλτιο- παραμένουν ανοικτά.
Περιττό να αναφερθεί ότι αν η Νέα Αριστερά δεν καταφέρει να μπει στην Ευρωβουλή και να εκλέξει τουλάχιστον έναν ευρωβουλευτή τον Ιούνιο, τότε είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο, να συνεχίσει την πορεία της.
Χρονιά επιβεβαίωσης
Το ΠΑΣΟΚ περιμένει τις ευρωεκλογές για να καταγραφεί και στη συνείδηση της κοινής γνώμης αυτό που δείχνει σειρά δημοσκοπήσεων τον τελευταίο μήνα, ότι είναι δηλαδή -με μεγάλη απόσταση από τη Ν.Δ.- η δεύτερη πολιτική δύναμη στον τόπο.
Στη Χαριλάου Τρικούπη αποφεύγουν να λένε νούμερα αλλά δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτά. Οτιδήποτε κάτω από 15% στις ευρωεκλογές θα προκαλέσει απογοήτευση και θα θεωρηθεί απαρχή εξελίξεων. Ο κόσμος αλλά και τα στελέχη θέλουν να δουν δυναμική που θα δώσει ελπίδα ότι στις εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να κοιτάξει στα μάτια τη Ν.Δ. και αυτό μπορεί να υπηρετηθεί με ένα ποσοστό 17%-20%. Οτιδήποτε λιγότερο θα δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη έχει χαμηλό ταβάνι, αλλά μεγάλο ρόλο για το τι θα γίνει εκεί θα παίξει και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί στις ευρωεκλογές στα σημερινά δημοσκοπικά του ποσοστά ή και κάτω από αυτά, τότε η μπάλα των εξελίξεων στην Κεντροαριστερά θα μείνει στα «πόδια» του ΠΑΣΟΚ.
Από την άλλη πλευρά, είναι αλήθεια ότι η σταθερά αυξητική τάση στις δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα και η επίδοση στις δημοτικές εκλογές έχουν αναπτερώσει το ηθικό στη Χαριλάου Τρικούπη.
Οι επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα τους δώσει το δικαίωμα να ισχυριστούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι το νέο αντίπαλο δέος της Ν.Δ. στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές και μία τέτοια εικόνα μπορεί να σταθεί ικανή για να συγκεντρώσει και να απορροφήσει την όποια δυσαρέσκεια από την κυβερνητική πολιτική.
Θετικά σημάδια
Οπως όμως αναφέραμε και στην αρχή, μεγάλη σημασία για όλα τα παραπάνω έχει η μελλοντική πορεία του ΚΚΕ το οποίο παραμένει σε αυξητική πορεία, για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις αγγίζει διψήφια ποσοστά, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας διατηρεί μία πολύ καλή δημοφιλία.
Τα σχέδια Τσίπρα για επανένωση της Κεντροαριστεράς
Αν το 2023 ήταν η χρονιά της μεγάλης ήττας και της παραίτησης από το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε και ανέδειξε, το 2024 είναι για τον Αλέξη Τσίπρα η χρονιά που θα σημάνει την επιστροφή του στο πολιτικό σκηνικό ή το οριστικό πολιτικό τέλος του.
Αφού έφερε (ή έδωσε το πράσινο φως) τον Στέφανο Κασσελάκη να είναι υποψήφιος για να μην πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Εφη Αχτσιόγλου και κινδυνεύσει η υστεροφημία του, τώρα λαμβάνει αποστάσεις και φέρεται να συμφωνεί με όλους όσοι του λένε ότι όσο περισσότερο καθίσει ο Σ. Κασσελάκης στην καρέκλα του προέδρου τόσο το χειρότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Τσίπρας έχει προαναγγείλει από το εξωτερικό μία πρωτοβουλία επανένωσης της Κεντροαριστεράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος θα έχει κεντρικό ρόλο. Για να συμβεί αυτό όμως, θα πρέπει στις ευρωεκλογές να συμβούν τρία πράγματα μαζί.
» Πρώτον, η συνέχιση της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ.
» Δεύτερον, η αποτυχία της Νέας Αριστεράς να εκλέξει ευρωβουλευτή.
» Τρίτον, να μην κινηθεί το ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στο 17%-20% και να ξεκινήσει οργανωμένη αμφισβήτηση κατά του Νίκου Ανδρουλάκη.
Αυτός είναι ο συνδυασμός που ψάχνει ο Αλέξης Τσίπρας για να επιστρέψει στο πολιτικό προσκήνιο, χωρίς να προκύπτει από πουθενά ότι η κοινή γνώμη αναζητά την επιστροφή του…
Ειδήσεις σήμερα
Τα μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ το 2024 που θα γεμίσουν τις τσέπες μας