Σύμφωνα με πληροφορίες του EleftherosTypos.gr, η κατάσταση που αντιμετώπισαν οι επισκέπτες και οι πολίτες των δύο χωρών δεν είχε ξανά προηγούμενο και με όσα διαδραματίζονται εκείνες τις ώρες να είναι πρωτόγνωρα. Στη Βαρκελώνη το ρεύμα επανήλθε γύρω στις 01:30 τα ξημερώματα της Τρίτης (29/4), ενώ το νερό δεν είχε επανέλθει μέχρι και τις 10:00 το πρωί, ωστόσο στις περισσότερες περιοχές των δύο χωρών, όλα έχουν επανέλθει και πάλι σε λειτουργία.
Το ΕleftherosTypos.gr ήρθε σε επικοινωνία με έναν άνθρωπο που βρισκόταν εκείνη την ώρα στην Ισπανία και έζησε από «πρώτο χέρι» την κατάρρευση ενός συστήματος και εν τέλει μιας ολόκληρης χώρας, από την πτώση του ηλεκτρικού δικτύου.
«Τα πράγματα σε σχέση με χθες είναι καλύτερο σήμερα. Χθες ζήσαμε πρωτόγνωρα πράγματα. Ήταν σαν να γύριζες χρόνια πίσω. Πρώτη φορά βίωσα κάτι τέτοιο. Εκεί φάνηκε η μεγάλη αδυναμία της χώρας και έδειξε ότι είναι απροστάτευτη, δηλαδή το έβλεπες στις εκφράσεις του κόσμου. Δεν ήξερε από πού να ενημερωθεί και γι’ αυτό τον λόγο θεώρησαν όλοι ότι ήταν Κυβερνοεπίθεση, επειδή δεν υπήρχε έγκυρη πληροφόρηση» ανέφερε στο EleftherosTypos.gr ο Επίκουρος Καθηγητής του ΑΠΘ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, Νικόλαος Παναγιώτου.
Satellite view of the massive blackout affecting Spain, France and Portugal. pic.twitter.com/LZCF7PTp4r
— SantiagoArt (@SantiagoArtis) April 29, 2025
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, με αυτό το συμβάν έγινε ακόμη πιο «χτυπητό» το γεγονός ότι πρέπει κάποιες υποδομές να προστατευτούν ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί για τον κόσμο η αίσθηση του απροστάτευτου. «Με το black out φάνηκε το πόσο εύκολα μπορεί να εκτεθεί μία χώρα, είτε είναι πραγματική είτε είναι φυσική καταστροφή ή εξωγενής, διότι υπάρχει η αίσθηση του αβοήθητου, της αδυναμίας και τους απροστάτευτου. Όλοι περίμεναν ότι όλο αυτό θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορο και θα κυλίσουν όλα ομαλά, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη».
Παράλληλα, σύμφωνα με την μαρτυρία τα σούπερ μάρκετ που είχαν γεννήτριες και λειτουργούσαν οι ψηφιακές συναλλαγές τους σχεδόν ξεπούλησαν σε σχέση με όσους δεν ήταν έτοιμοι για κάτι τέτοιο.
Spain and Portugal experienced a massive power outage. On Apr 28, Spain’s Ministry of the Interior declared a national state of emergency.
Spanish grid operator Red Electrica stated that the cause of the outage remains unclear. #Spain #blackout #blackoutEurope pic.twitter.com/GcrFYWGb2n
— 鳳凰資訊 PhoenixTV News (@PhoenixTV_News) April 29, 2025
Σύμφωνα με τον Καθηγητή του ΑΠΘ, όλοι προσπαθούσαν να ενημερωθούν για την εξέλιξη της κατάστασης, με αποτέλεσμα το παραδοσιακό ραδιόφωνο να γίνει το Νο1 μέσω πληροφόρησης, μιας και η επικοινωνία, ιδίως για τους τουρίστες ήταν πάρα πολύ δύσκολη, λόγω της πτώσης του κινητού δικτύου.
«Ήταν τρομερό να βλέπεις μία γενιά, η οποία είναι σούπερ δικτυωμένη να βγαίνει «εκτός σύνδεσης». Φυσικά, σε πολλές περιπτώσεις έβλεπες και την διαφορετική κουλτούρα μεταξύ των λαών, όπου μερικοί έπαιζαν με μία μπάλα για να περάσουν την ώρα τους, άλλοι είχαν ξαπλώσει σε γκαζόν, ενώ υπήρχαν κι εκείνοι που προσπαθούσαν να βρουν καταστήματα που είχαν ίντερνετ, προκειμένου να συνδεθούν άμεσα σε κάποιο δίκτυο. Είναι ανάγκη μετά το συγκεκριμένο γεγονός, οι πολίτες να εκπαιδευτούν για τέτοιες καταστάσεις» τόνισε ο Νικόλαος Παναγιώτου.
Τι συνέβη πραγματικά; – Καθηγητής του ΑΠΘ εξηγεί πόσο ευάλωτη είναι η Ελλάδα
«Αυτό που συνέβη στην Ιβηρική Χερσόνησο ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Δεν συμβαίνει συχνά και από τεχνικής πλευράς δεν ξέρουμε ακόμη τα αίτια. Θα χρειαστούμε λίγο καιρό να μάθουμε τι συνέβη από τις επίσημες οργανώσεις των δικτύων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε στο EleftherosTypos.gr ο Καθηγητής του ΑΠΘ, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Γρηγόρης Παπαγιάννης.
Σημαντικό είναι ένα γραφικό στοιχείο και πιο συγκεκριμένα από μία καμπύλη, η οποία έδειξε ότι αποσυνδέθηκε ένα τεράστιο φορτίο από την Ισπανία, δηλαδή 1,5 το φορτίο που η Ελλάδα καταναλώνει. Έτσι, υπήρξε ένα ντόμινο, με αποτέλεσμα το σύστημα να καταρρεύσει τελείως και παραλίγο να «πάρει» και την Γαλλία, η οποία πρόλαβε να απομονωθεί άμεσα.
Madrid commuters made their way to work after a power outage in Spain. The country’s electricity grid operator was able to meet most of the demand, although a large number of trains were still not running https://t.co/tTBVyfDnoA pic.twitter.com/qwwRbAZ5EF
— Reuters (@Reuters) April 29, 2025
Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Παπαγιάννη, «ήταν λογικό κι επόμενο να ξεκινήσουν τα προβλήματα και φυσικά η αποκατάσταση του δικτύου να θέλει χρόνο. Πρέπει να μπαίνουν μία μία οι μονάδες παραγωγής ξανά σε λειτουργία και αυτό θέλει αρκετό χρόνο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση. Όλο αυτό ήταν συγκλονιστικό, διότι φάνηκε ότι χωρίς ρεύμα όλος ο κόσμος είναι στον «αέρα». Πήγαινε ο κόσμος να αγοράσει κεριά και φακούς από τα σούπερ μάρκετ και έπρεπε να πληρώσει μόνο με μετρητά, διότι δεν υπήρχαν ψηφιακές συναλλαγές, ούτε φυσικά οι συγκοινωνίες. Το Ηλεκτρικό δίκτυο είναι αξιόπιστο γενικά, οπότε ο κόσμος δεν έχει συνηθίσει να του λείπει το ρεύμα και όταν συμβαίνει για τόσο μεγάλο διάστημα είναι οδυνηρό».
«Δεν υπάρχει Κυβερνοεπίθεση»
Όσον αφορά τα όσα λέγονται για Κυβερνοεπίθεση, ο καθηγητής του ΑΠΘ αποκλείει αυτή την αιτία και τονίζει ότι το θέμα είναι καθαρά τεχνικό και « υπάρχει πιθανότητα να συνέβη από τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ώρα. Η ουσία είναι ότι προκλήθηκε από κάποιο τεχνικό πρόβλημα και αυτό οδήγησε σε αυτό το εκτεταμένο Black out. Αν ξαφνικά υπάρξει μία αστάθεια στο ηλεκτρικό δίκτυο και «φύγει» μία μεγάλη γεννήτρια, θα παρασύρει και τις άλλες, με αποτέλεσμα να «πέφτουν» σαν τραπουλόχαρτα. Η τεχνολογία πια έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που κάτι τέτοιο συμβαίνει πολύ σπάνια, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να γίνει».
People cheering after power is back in Portugal ✨
But there was some mad pandemic vibes in supermarketsPower banks listed for 12k is crazy as#spainpower #Spain #Portugal #blackoutEurope #Blackout #Lisbon #Madrid #poweroutage pic.twitter.com/m5GjSm3mLg
— AL (@eyeneedtochill) April 29, 2025
Επιπροσθέτως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μετά το συμβάν σε Ισπανία και Πορτογαλία θα δοθούν νέες οδηγίες από τους υπεύθυνους των δικτύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Με τη μεγάλη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δυστυχώς η ευστάθεια των δικτύων έχει μεγαλύτερο ρίσκο, το οποίο γνωρίζουν οι διαχειριστές και θέλουν να έχουν συμβατικούς σταθμούς, προκειμένου αν συμβεί κάτι να υπάρχει plan B».
Black Out σε Ισπανία και Πορτογαλία: Το χρονικό
Eίτε δέχθηκε μια πρωτοφανούς κλίμακας κυβερνοεπίθεση είτε έπεσε θύμα ακραίου καιρικού φαινομένου, η Eυρώπη ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από το κοινωνικοπολιτικό σοκ, που προκάλεσε χθες το μεσημέρι (λίγο μετά τις 14:00, ώρα Ελλάδος) η κατάρρευση των ενεργειακών δικτύων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, καθώς και ενός μικρού τμήματος της Nότιας Γαλλίας, το οποίο επαναλειτούργησε σχετικά σύντομα.
Ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, και ο συμπατριώτης του, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Λουίς Μοντενέγκρο, δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις κυβερνοεπίθεσης από ξένη χώρα (σ.σ.: υπονοώντας τη Ρωσία), ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ήταν πιο επιφυλακτικός. Στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα τόνισε ότι «εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και καλό είναι να μην κάνουμε εικασίες», προτρέποντας ταυτόχρονα τους συμπατριώτες του να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, να κάνουν σύντομες κλήσεις στα κινητά τους και να καλούν για βοήθεια τις Aρχές μόνο σε υπερεπείγουσα ανάγκη. Παράλληλα, αισθάνθηκε την ανάγκη να καθησυχάσει πως η χώρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ασφάλειας.
Europe’s sudden blackout: What went wrong?
Trains trapped mid-tunnel. Traffic lights down. Airports stalled.
A major outage hit #Spain, #Portugal, and parts of #France — and it all started with a cross-border power glitch ⚡️
Here’s what happened — and how authorities… pic.twitter.com/zflNvegZC3
— The Indian Express (@IndianExpress) April 29, 2025
Μέσα σε λίγα λεπτά οι δύο χώρες της Ιβηρικής βυθίστηκαν στο χάος, καθώς από το μπλακ-άουτ παρέλυσαν τα δημόσια μέσα μεταφοράς, ιδίως το μετρό σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Λισαβόνα και Πόρτο που διέκοψαν προσωρινά τη λειτουργία τους. Παράλληλα μπλόκαρε η κυκλοφορία στους δρόμους επειδή έπαψαν να λειτουργούν τα φανάρια, ματαιώθηκαν πτήσεις στα αεροδρόμια και διακόπηκε η παροχή ρεύματος σε εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα πολλοί να εγκλωβιστούν σε ανελκυστήρες. Ματαιώθηκαν εξάλλου τόσο οι απογευματινοί όσο και οι βραδινοί αγώνες τένις του Οπεν της Μαδρίτης.
Στα νοσοκομεία που διαθέτουν γεννήτριες πραγματοποιούνταν μόνο οι επείγουσες επεμβάσεις, στα βενζινάδικα και στις τράπεζες ισπανικών και πορτογαλικών πόλεων σχηματίστηκαν ουρές, καθώς δεν λειτουργούσαν οι κάρτες στα ΑΤΜ, ενώ παρουσιάστηκαν προβλήματα στην κινητή τηλεφωνία. Ταυτόχρονα σήμανε συναγερμός στα κυβερνητικά επιτελεία Μαδρίτης και Λισαβόνας, όπως και στις Βρυξέλλες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τις δηλώσεις Κόστα-Μοντενέγκρο, την εκδοχή της δολιοφθοράς από ξένη δύναμη υιοθέτησαν τόσο ο υπουργός Προεδρίας της Πορτογαλίας, Μανουέλ Κάστρο Αλμέιδα, όσο και η ισπανική ΕΥΠ (CNI) μαζί με τον τοπικό πρωθυπουργό της Ανδαλουσίας, Χουάν Μανουέλ Μορένο.
Η ισπανική Red Electrica τόνισε ότι «ποτέ στο παρελθόν δεν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο και πρόκειται για περιστατικό απολύτως πρωτοφανές». Παράλληλα η πορτογαλική υπηρεσία ηλεκτρισμού REN απέδωσε το θηριώδες μπλακ-άουτ σε ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο, που έπληξε τους σταθμούς της Ισπανίας, «εξάγοντας» το πρόβλημα και στη γειτονική χώρα. Κατά τους Πορτογάλους, ευθύνονται ακραίες θερμοκρασιακές εναλλαγές που δημιούργησαν ανώμαλες ταλαντώσεις σε γραμμές υπερυψηλής τάσης (400 Volt) του ισπανικού δικτύου, φαινόμενο γνωστό ως IAV (Induced Atmospheric Vibrations) ή «πρόκληση ατμοσφαιρικών δονήσεων».
Υστερα από ώρες οι βλάβες στο δίκτυο της Νότιας Γαλλίας αποκαταστάθηκαν και η γαλλικής εταιρία ενέργειας RTE άρχισε να τροφοδοτεί την ισπανική Red Electrica με 700 μεγαβάτ σε πρώτη φάση. Καθώς σιγά σιγά η τροφοδοσία επανερχόταν σε διάφορες πόλεις οι Ισπανοί ανακοίνωσαν πως το πρόβλημα θα έχει αποκατασταθεί σε 6-10 ώρες. Για «μερικές ώρες» μίλησε και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Μοντενέγκρο, μολονότι η REN προειδοποίησε ότι για την πλήρη εξισορρόπηση των διεθνών ροών ενέργειας μπορεί να χρειαστεί έως και μία εβδομάδα!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, Γκέρμαν Γκαλουσένκο, δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει στην αποκατάσταση της σταθερής λειτουργίας των ευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων, μεταξύ άλλων «με τη γνώση και την εμπειρία της». Ο ουκρανικής καταγωγής ειδικός του λονδρέζικου King’s College, Λούκας Ολέινικ, είπε εξάλλου στην «El País» ότι τέτοιας έκτασης μπλακ-άουτ είχαν να συμβούν από τις κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2015 και το 2016.
Πώς μπορεί η Ελλάδα να αποφύγει ένα ολικό Black Out – Τι συνέβη το 2004
Ο Καθηγητής του ΑΠΘ, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών εξηγεί μέσω του EleftherosTypos.gr το πώς η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει μία τέτοια «σύγχυση» και ταυτόχρονα τονίζει ότι στην Ελλάδα είχε συμβεί κάτι παρόμοιο, αλλά σε μικρότερη κλίμακα το μακρινό 2004, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
«Οι πιθανότητες που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο και το πόσο εκτεταμένο θα είναι το πρόβλημα, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Όλη αυτή η ιστορία με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πολύ σημαντική σε τέτοια περιστατικά. Πρέπει να παρθούν μέτρα και όταν συμβαίνει ένα τέτοιο βραχυκύκλωμα να υπάρχει πάντα συγκεκριμένο πλάνο αντίδρασης από τη χώρα, αλλά και από τους «γείτονες» μας, προκειμένου να μας υποστηρίξουν μόλις επιβεβαιώσουν ότι αυτοί είναι ασφαλείς και έχουν απομονωθεί, αλλιώς θα «πέσουν» κι αυτοί. Αυτό ουσιαστικά έκανε και η Γαλλία, πρώτα αποφάσισε να απομονωθεί και να προστατευθεί και στη συνέχεια ξεκίνησε να βοηθάει».
Επιπλέον, ο κ. Παπαγιάννης πρόσθεσε ότι το Ελληνικό δίκτυο είναι σαφώς μικρότερο από εκείνο της Ιβηρικής Χερσονήσου και γι’ αυτό τον λόγο θα χρειαστούν περίπου 8 ώρες για ολική επαναφορά, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο στη χώρα μας.
Το Black Out του 2004 στην Ελλάδα
«Κάτι ανάλογο συνέβη στην Ελλάδα λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Τότε το Black out είχε σημειωθεί στην Αττική, με αποτέλεσμα να βυθιστεί στο σκοτάδι η μισή Νότια Ελλάδα για 6 ώρες περίπου. Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν κάθε 40 με 50 χρόνια» είπε στο EleftherosTypos.gr ο Καθηγητής του ΑΠΘ.
Παράλληλα, σε μια μεγάλη αποκάλυψη προχώρησε το 2024 ο επίκουρος Καθηγητής Πληροφορικής του ΕΛΜΕΠΑ Χρήστος Μελάς, ο οποίος τόνισε σχεδόν 20 χρόνια μετά ότι το γενικευμένο black out που σημειώθηκε στη χώρα τον Ιούλιο του 2004 κι ένα μήνα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν Κυβερνοεπίθεση από συγκεκριμένο κέντρο όπως και οι πολλαπλές πυρκαγιές που εκδηλώθηκε σε πολλές εστίες την ίδια περίοδο στη χώρα.
Ο κ. Μελάς υποστήριξε ότι επρόκειτο για δολιοφθορά και το black out δεν προήλθε από την υπερβολική ζήτηση 9.200 μεγαβάτ μόνο στην Αθήνα ή τις υψηλές θερμοκρασίες ούτε από λάθος χειρισμούς της υψηλής τάσης στο Σύστημα Ελέγχου, Μεταφοράς και Παραγωγής Ενέργειας όπως είχε υποστηρίξει ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας. Επρόκειτο για κυβερνοεπίθεση στο πλαίσιο δολιοφθοράς από συγκεκριμένο κέντρο ώστε να σαμποτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ελλάδας. Μάλιστα ο κ. Μελάς υποστήριξε ότι η κυβερνοεπίθεση αυτή έχει εξιχνιαστεί και έχει καταχωρηθεί ως τέτοια στους επίσημους φακέλους.
Συγκεκριμένα ο κ. Μελάς αποκάλυψε: «Ίσως επειδή πλέον είναι πολλά χρόνια να μπορέσω να δημοσιοποιήσω ένα γεγονός. Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ελλάδας υπήρχε ένα μεγάλο μπλακ αουτ στην Αθήνα. Αυτό δεν ήταν βλάβη της ΔΕΗ από έναν τυχαίο παράγοντα ηλεκτρικής φύσεως. Ήταν κυβερνοεπίθεση, συγκεκριμένη ενέργεια, δολιοφθορά η οποία έχει εξιχνιαστεί έχει βρεθεί από που και πως. Ήταν συγκεκριμένη ενέργεια. Υπήρχαν διάφορα. Η προσπάθεια στις περιπτώσεις αυτές είναι πολύ συγκεκριμένη και βασίζεται πάντα στην τεχνολογία».
Τότε, στις 12 Ιουλίου 2004 είχε σημειωθεί γενική διακοπή ρεύματος στις 12.39 μ.μ. στη Στερεά Ελλάδα, τα νησιά Αιγαίου, την Πελοπόννησο και μέρος της Θεσσαλίας και των Ιόνιων Νήσων, λόγω της υπερβολικής ζήτησης (9.200 Μεγαβάτ μόνο στην Αθήνα) που παρατηρήθηκε εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.
Η ανακοίνωση της ΔΕΗ τον Ιούλιο του 2004
Σε ανακοίνωση της ΔΕΗ η οποία επικαλείται την σχετική ενημέρωση που είχε από τη Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε.) η διακοπή ρεύματος που σημειώθηκε το μεσημέρι, προήλθε από την ταχεία πτώση τάσεων λειτουργίας του Συστήματος (150 KV) με συνέπεια τη διακοπή λειτουργίας των Μονάδων Παραγωγής της ΔΕΗ σε Αττική, Πελοπόννησο και Εύβοια (Λαύριο, Κερατσίνι, Μεγαλόπολη και Αλιβέρι).
Παράλληλα η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι «από πλευράς επάρκειας ισχύος κατά τη στιγμή του προβλήματος υπήρχε διαθέσιμη εφεδρική ισχύς της τάξεως των 800 MW» και προσθέτει ότι οι υπηρεσίες της «σε πλήρη ετοιμότητα ανταποκρίθηκαν σε ότι τους ζητήθηκε».
Σχετικά με την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αναφέρει ότι ξεκίνησε άμεσα με χειρισμούς και εντολές της ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ.
Από την πλευρά του, ο Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ με δική του ανακοίνωση αναφέρει ως αίτια του συμβάντος την «ταχεία πτώση τάσεως του Συστήματος, που ακολούθησε τη θέση εκτός λειτουργίας της Μονάδας Νο ΙΙ του ΑΗΣ Λαυρίου κατά την επανεκκίνησή της μετά από βλάβη, σε συνδυασμό με τα πολύ υψηλά φορτία του συστήματος».
«Συνέπεια τούτου», προστίθεται, «ήταν ο αποσυγχρονισμός των μονάδων παραγωγής του Νοτίου Συστήματος που οδήγησε στη διακοπή τροφοδότησης των καταναλωτών της Στερεάς Ελλάδας νοτίως της Λαμίας, της Αττικής, της Πελοποννήσου, της Ευβοίας, καθώς και των διασυνδεδεμένων νησιών Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Λευκάδας και Άνδρου».
Αναφέρεται ακόμη ότι «η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης ξεκίνησε άμεσα μετά το συμβάν και ολοκληρώθηκε σταδιακά μέχρι την 19:00» και σημειώνεται ότι τη στιγμή εμφανίσεως του προβλήματος η εφεδρεία του Συστήματος ανερχόταν σε 800 MW περίπου.
Διακοπές τέτοιας έκτασης έχουν σημειωθεί μόλις τρεις φορές κατά την τελευταία 20ετία και συνήθως ήταν πολύωρες και χρειάζονταν κατά μέσο όρο 5-6 ώρες για την πλήρη αποκατάσταση της βλάβης.
Τα προβλήματα λόγω της διακοπής
Κατά τις ώρες της διακοπής παρατηρήθηκε κυκλοφοριακό χάος, λόγω εκατοντάδων σβησμένων φωτεινών σηματοδοτών. Την κατάσταση έσπευσαν να αντιμετωπίσουν τροχονόμοι. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έλαβε περισσότερες από 500 κλήσεις για εγκλωβισμούς σε ανελκυστήρες, χωρίς ωστόσο να έχει αναφερθεί κάποιο δυσάρεστο γεγονός με ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Ακινητοποιημένα παρέμειναν το Μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και πολλές γραμμές τρόλεϊ. Οι επιβάτες των συρμών που ήταν σε κίνηση την ώρα της διακοπής απομακρύνθηκαν ομαλά μέσα σε 15 λεπτά της ώρας. Η ηλεκτροδότηση στο Μετρό αποκαταστάθηκε γύρω στις 14:00 μ.μ., αλλά η επαναλειτουργία του έγινε περίπου 20 λεπτά αργότερα, καθώς έπρεπε να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις και έλεγχοι. Η κίνηση στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο αποκαταστάθηκε λίγο πριν τις 15:00 μ.μ..
Πρόβλημα υπήρξε στην παρθενική δοκιμαστική διαδρομή του μετρό από το Σύνταγμα προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στην οποία μάλιστα παρίστατο ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης. Ο κ. Λιάπης είχε αμέσως μετά προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και ζήτησε ενίσχυση του υποσταθμού για τα μέσα σταθερής τροχιάς, ώστε να μη διακοπεί η λειτουργία τους σε τυχόν ανάλογη κρίση στο μέλλον.
Στα Ολυμπιακά και άλλα νοσοκομεία δεν παρουσιάστηκαν δυσάρεστες καταστάσεις. Όσον αφορά τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, διακοπή ρεύματος μίας ώρας αναφέρθηκε στο Ολυμπιακό συγκρότημα Γουδίου, όπου θα γίνουν οι αγώνες αντιπτέρησης και μοντέρνου πεντάθλου. Στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν παρατηρήθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα, καθώς από την πρώτη στιγμή του μπλακ-άουτ λειτούργησαν τα εφεδρικά συστήματα ηλεκτροδότησης. Εκτός λειτουργίας τέθηκαν αντλιοστάσια και πιεστικά συγκροτήματα της ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα να σημειώνεται πτώση της πίεσης έως και πλήρης διακοπή της παροχής νερού σε περιοχές του Λεκανοπεδίου.
Τι είχε γράψει ο Ξένος Τύπος
Η είδηση του μπλακ-άουτ μεταδόθηκε τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και από ξένα μέσα ενημέρωσης, κάποια από τα οποία μάλιστα διέκοψαν τα προγράμματά τους προκειμένου να μεταδώσουν την είδηση. Πάντα η διακοπή παρουσιάστηκε σε σχέση με τους επερχόμενους Αγώνες. «Η κατάρρευση του ηλεκτρικού δικτύου εγείρει ερωτήματα για τη δυνατότητα της Αθήνας να χειριστεί τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων», σημειώνει το Associated Press.
«Μπλακ-άουτ σημειώθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα το μεσημέρι της Δευτέρας, σχεδόν ένα μήνα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με τους υπεύθυνους να εμφανίζονται αβέβαιοι για την αιτία του προβλήματος», μεταδίδει το Reuters. Σημειώνεται ότι την Κυριακή 11 Ιουλίου παρέμειναν χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές της Αττικής (Γαλάτσι, Κορωπί, Κερατέα, Καλύβια) και πάλι λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου της ΔΕΗ από την εκτεταμένη χρήση των κλιματιστικών. Προβλήματα είχαν αναφερθεί και στην περιοχή του Αμαρουσίου κατά τη διάρκεια γενικής δοκιμής των ηλεκτρικών συστημάτων του ΟΑΚΑ.
«Zero Day»: Η σειρά που ήρθε πριν λίγους μήνες και μας «έδειξε» τι θα συμβεί από ένα τέτοιο Black Out
ΣTO «ZERO DAY», την υψηλότερου βεληνεκούς παραγωγή του Netflix για το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι ΗΠΑ γίνονται στόχος cyber τρομοκρατικής επίθεσης. Ένα ολιγόλεπτο πάγωμα των συστημάτων προκαλεί τον θάνατο τριών χιλιάδων ανθρώπων, τον τραυματισμό πολύ περισσότερων και τον περαιτέρω διχασμό των λαϊκών στρωμάτων. Ως αντίδραση, η Πρόεδρος των ΗΠΑ πείθει το Κογκρέσο να εγκρίνει τη δημιουργία έκτακτης επιτροπής απεριόριστων αστυνομικών και ανακριτικών εξουσιών με στόχο τη διαλεύκανση του εγκλήματος και τη σύλληψη των ενόχων. Για την ηγεσία του φορέα απευθύνεται σε πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ ευρείας αποδοχής και αποχωρήσαντα από το αξίωμα κατά την πρώτη του θητεία λόγω τραγικού γεγονότος, για το οποίο πληροφορούμαστε σε δεύτερο χρόνο.
Αυτό είναι το concept μιας μίνι σειράς έξι επεισοδίων που επιχειρεί να αφουγκραστεί το τεταμένο πολιτικό κλίμα της εποχής, με τις εμφυλιακών διαθέσεων φιλονικίες, τις θεωρίες συνωμοσίας, τα fake news και την προτίμηση υποψηφίων πρόθυμων να εξασκήσουν καταχρηστικά την εκτεταμένη εξουσία της προεδρίας από μια διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα του εκλογικού σώματος. Τα γυρίσματα της σειράς ξεκίνησαν το 2023 και, λόγω των απεργιών, ολοκληρώθηκαν μετά από μεγάλο διάλειμμα μεν, πολύ πριν από την επανεκλογή του Τραμπ δε. Ωστόσο, οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις δεν μοιάζει καθόλου συμπτωματική. Το ζήτημα, βέβαια, είναι αν όντως υπάρχουν καταστάσεις με τις οποίες ομοιάζουν τα γεγονότα της σειράς.
Ο Ντε Νίρο είναι η συναισθηματική και η νοηματική σπονδυλική στήλη της σειράς, φέρνει τη στιβαρότητα και την προσήλωση σε ένα σενάριο που κινείται διαρκώς όπου φυσάει ο άνεμος.
Θα περάσουμε σε αυτό άμεσα, αφού πρώτα επισημάνουμε όσα κάνει σωστά η σειρά. Ο αφηγηματικός ρυθμός της είναι αδυσώπητος, πάντα στο πλαίσιο ενός πολιτικού θρίλερ, που δεν μπορεί να έχει το tempo μιας ταινίας δράσης. Οι σεναριογράφοι γνωρίζουν πώς να κρατήσουν το κοινό τους στην τσίτα, με διαρκείς σεναριακούς ελιγμούς και ανατροπές. Είναι μια σειρά φτιαγμένη για να καταναλωθεί μονορούφι και, χάρη στον ρυθμό της και σε κάτι ακόμα που θα αναφέρουμε παρακάτω, το πετυχαίνει – ο υπογράφων την ξεκίνησε στις 11 το βράδυ και κοιμήθηκε 6 παρά το πρωί. Έλα, όμως, που η ίντριγκα είναι υπερφορτωμένη στο τετράγωνο, ενδεχομένως και στον κύβο. Νιώθεις πως όποια ιδέα έπεσε στο writers’ room ενσωματώθηκε στο σενάριο. Κι έπειτα, το ίδιο το είδος και, πολύ περισσότερο, η συγκεκριμένη δημιουργία, που επιθυμεί τον άμεσο συσχετισμό της με τις σημερινές ΗΠΑ, απαιτούν μεγαλύτερη επαφή με την πραγματικότητα, τουλάχιστον ως προς το σκέλος της διαδικασίας. Όταν, για παράδειγμα, βάζεις τον Πρόεδρο να αναλαμβάνει αυτοπροσώπως τη νομικά συζητήσιμη ανάκριση των κρατουμένων, χαϊδολογάς μεν τον προσωποκεντρισμό του αμερικανικού κοινού και την προσδοκία του για hands-οn άσκηση της εξουσίας, αλλά πετάς τον ρεαλισμό από το παράθυρο και, ταυτόχρονα, υπονομεύεις το μήνυμα που θέλεις να περάσεις –και η σειρά θέλει να περάσει τέτοιο– και μάλιστα όχι για να εξυπηρετήσεις μια διαλεκτική θεώρηση των πραγμάτων, αλλά για να πετύχεις ακόμα μια μικροανατροπή και για να εκμεταλλευτείς την ικανότητα του Ντε Νίρο να κοινωνήσει την απειλή δωρικά.
Στο πρόσωπο του τελευταίου βρίσκει το δεύτερό του ατού το «Zero Day». Ο Ντε Νίρο είναι η συναισθηματική και η νοηματική σπονδυλική στήλη της σειράς, φέρνει τη στιβαρότητα και την προσήλωση σε ένα σενάριο που κινείται διαρκώς όπου φυσάει ο άνεμος. Είναι το έρμα σε μια οριακά ανερμάτιστη δημιουργία. Ομολογώ πως, καθώς προχωρούσε το πρώτο επεισόδιο, μου φάνηκε λίγο γερασμένος, σαν να βρίσκεται αλλού και να μην είναι 100% παρών, μέχρι να έρθει το φινάλε του επεισοδίου και να καταπιώ τη γλώσσα μου. Αυτός ο σπουδαίος ηθοποιός, που μόνο όταν το απαιτούν η σκηνή και το γενικότερο σκηνοθετικό όραμα θα κάνει πιο προφανή όσα σπουδαία φέρνει στο τραπέζι, ήταν για ακόμα μια φορά απολύτως προσηλωμένος στην κατάσταση του χαρακτήρα, αλλά την υποδήλωνε, τόσο όσο θα μπορούσε να επηρεάζει τη συμπεριφορά του. Δεν είχα ακόμα την πληροφορία, βιάστηκα να κρίνω και την πάτησα σαν πρωτάρης.
Χάρη στον Ντε Νίρο, μια ακουσίως ασόβαρη σειρά που πραγματεύεται σοβαρά ζητήματα ανακτά μέρος από την επιδιωχθείσα σοβαρότητά της. Και είναι κρίμα που η κατασκευαστική λογική της ταινίας τσακίζει διά του μοντάζ το μίνι ερμηνευτικό του ρεσιτάλ στο φινάλε, όταν καλείται να πάρει μια απόφαση και φροντίζει να δεις την εσωτερική διεργασία, να διαβάσεις τη συλλογιστική του πορεία – σκεφτείτε κάτι αντίστοιχο με τη σκηνή στο αυτοκίνητο στο «Heat». Και πρόκειται για σημαντική σκηνή. Οι δημιουργοί επικαλούνται έναν ιδεαλισμό αλά Κάπρα και η επικριτική αμερικανοφροσύνη του εγχειρήματος δίνει τη θέση της στην ανάδειξη του δέοντος, ορίζοντας την αλήθεια και την αποκάλυψή της, παρά το όποιο εκλογικό και πολιτικό κόστος, σε θεμελιώδη λίθο της δημοκρατικότητας και υποδεικνύοντας στην ηγεσία τον ορθό δρόμο. Ασφαλώς, πρόκειται για θέση και στάση απευθυνόμενη εντός και εκτός των ορίων της αμερικανικής έννομης τάξης. Ενδόμυχα εύχεσαι, έστω και την ύστατη ώρα, να λειτουργούσε παραδειγματικά και στα μέρη μας.