Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, κατά την τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των τοπικών πολιτειών για να συντονίσουν τη δράση τους εν μέσω του καύσωνα, επεσήμανε πως η θερμοκρασία στη χώρα αυξάνεται πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν από επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τη ζέστη, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Στην πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, εδώ και οι ημέρες οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου και προβλέπεται ότι θα παραμείνουν γύρω στους 44 βαθμούς Κελσίου μέχρι την Κυριακή. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κορυφωθεί το κύμα πρόωρης καλοκαιρινής ζέστης προτού φτάσουν οι ψυχρές βροχοπτώσεις των μουσώνων, τον Ιούνιο.
Τον Μάρτιο, στο Νέο Δελχί καταγράφηκε ανώτατη θερμοκρασία 40,1 βαθμών, η υψηλότερη για τον συγκεκριμένο μήνα από το 1946. Το κύμα καύσωνα στη χώρα πυροδοτεί «μπαράζ» πυρκαγιών, κυρίως στα βόρεια, εντείνοντας την πνιγηρή ατμόσφαιρα με τον τοξικό αέρα. Τις τελευταίες τρεις ημέρες μαίνεται πυρκαγιά σε χωματερή στην πρωτεύουσα, στο Νέο Δελχί, όπου επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να τη θέσουν υπό έλεγχο, ενώ τα γειτονικά σχολεία έκλεισαν. Η μεγαλούπολη των άνω των 20 εκατομμυρίων κατοίκων δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για τη διαχείριση των 12.000 τόνων απορριμμάτων που παράγονται καθημερινά.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως από το 2010 στην Ινδία οι ακραίες θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 6.500 ανθρώπων και οι επιστήμονες αποδίδουν την αύξηση στη συχνότητα και την ένταση του φαινομένου στην κλιματική αλλαγή. Οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στην Ινδία, όπου οι περισσότεροι από το 1,4 δισ. άνθρωποι της χώρας ζουν σε αγροτικές περιοχές χωρίς πρόσβαση σε κλιματιστικά ή σταθμούς ψύξης.
«Καύσωνας» στην Ανταρκτική
Ιστορικό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας κατέγραψε η Ανταρκτική τον Μάρτιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς ήταν υψηλότερη από το κανονικό για την εποχή στην ανατολική πλευρά. Συγκεκριμένα, το θερμόμετρο έδειξε -11,5 βαθμούς Κελσίου, που για την Ανταρκτική θεωρείται κάτι σαν καύσωνας. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν -13,7 βαθμοί Κελσίου, τον Δεκέμβριο του 2016. Το κύμα καύσωνα της Ανατολικής Ανταρκτικής έρχεται καθώς ο θαλάσσιος πάγος της έφτασε στη μικρότερη έκταση που έχει καταγραφεί από τότε που ξεκίνησαν οι δορυφορικές μετρήσεις, το 1979, σε λιγότερο από 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στο τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το αμερικανικό ερευνητικό κέντρο National Snow and Ice Data Center.
Ειδήσεις σήμερα
Συγκλόνισε ο Γιάννης Βογιατζής μιλώντας για τη σύζυγό του
Ιωάννα Τούνη: Χαμός στην εκπομπή της Καινούργιου για τα stories
Γιατί δεν κάνει δεύτερο παιδί η Σία Κοσιώνη – Όλη η αλήθεια