Η μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας εκτιμά ότι σε ορίζοντα πενταετίας θα λειτουργούν στη χώρα μας 18 μη κρατικά πανεπιστήμια, τα οποία σωρευτικά θα οδηγήσουν σε 10,2 δισ. ευρώ σε όρους παραγόμενου προϊόντος, 1,9 δισ. ευρώ εισροές σε κρατικά έσοδα και στη δημιουργία 73.500 θέσεων εργασίας. Εντυπωσιακή είναι και η εκτίμηση ότι ο ένας στους 3 φοιτητές θα προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ στη 10ετία -και εφόσον το σύνολο των φοιτητών ανέλθει στις 100.000- η συνεισφορά στο ΑΕΠ μπορεί να αγγίξει και το 1,5% (5,1 δισ. ευρώ).
Ομως, ακόμα πιο επωφελή για τη χώρα είναι τα επιπλέον αναπτυξιακά, κοινωνικά και ακαδημαϊκά οφέλη που θα υπάρξουν. Θα αποτραπεί η εκροή νέων Ελλήνων για σπουδές εκτός Ελλάδας, κάτι που θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις ελληνικές οικογένειες. Ταυτόχρονα, θα λειτουργήσουν ανασχετικά στη διαρροή επιστημονικού δυναμικού και ενισχυτικά ως προς τον επαναπατρισμό καθηγητών από το εξωτερικό. Παράλληλα, στο πλαίσιο ενός υγιούς ανταγωνισμού, θα βελτιωθεί η ποιότητα των δημόσιων πανεπιστημίων και θα αυξηθούν οι επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία.
Η ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων είναι μία ιστορική μεταρρύθμιση και ταυτόχρονα μία μεγάλη ευκαιρία της χώρας να επενδύσει σε έναν δυναμικό κλάδο, δημιουργώντας έναν ισχυρό πόλο καινοτομίας και περιφερειακής ανάπτυξης.