Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι η συμμόρφωση όλων των φορέων, η συνέπεια των ακτοπλοϊκών εταιριών και, φυσικά, η παρακολούθηση της αγοράς, ώστε οι ελαφρύνσεις να φτάσουν μέχρι την τελική τιμή του εισιτηρίου.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, επεσήμανε πως πρόκειται για μία στοχευμένη κίνηση με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο. Σκοπός της είναι η αποτροπή επιβάρυνσης των πολιτών που επιλέγουν το πλοίο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, σε μια περίοδο που η Ευρώπη -και η Ελλάδα- εισέρχεται σε νέα φάση περιβαλλοντικών κανονισμών. Από την 1η Μαΐου, η Μεσόγειος χαρακτηρίζεται πλέον ως SECA (Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών Θείου), γεγονός που επιβάλλει τη χρήση ακριβότερου ναυτιλιακού καυσίμου στα περισσότερα πλοία.
Η μείωση των λιμενικών τελών κατά 50%, που αποτελούν περίπου το 5% της τιμής του εισιτηρίου (2,5% στο λιμάνι αναχώρησης και 2,5% στο λιμάνι άφιξης), προσφέρει άμεση δυνατότητα μείωσης του κόστους των εισιτηρίων κατά περίπου 2,5%, ανάλογα με τη γραμμή και την εταιρία. Mε αυτόν τον τρόπο, τα συμβατικά πλοία θα μπορέσουν να απορροφήσουν την αύξηση τιμής των νέων καυσίμων, χωρίς να το μετακυλίσουν στις τιμές των εισιτηρίων.
Αντίθετα, τα ταχύπλοα σκάφη χρησιμοποιούν ήδη τα νέα καύσιμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιβαρύνονται περαιτέρω από την αλλαγή που τίθεται σε ισχύ την 1η Μαΐου. Ετσι, με τη μείωση των λιμενικών τελών και την προσωρινή πτώση στην τιμή του πετρελαίου, υπάρχει περιθώριο για πιο ανταγωνιστικές τιμές.
Περίπου 90 είναι τα συμβατικά πλοία που δραστηριοποιούνται στη χώρα και θα κληθούν να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος καυσίμου -έως και 20% παραπάνω-, χωρίς να το μετακυλίσουν στον επιβάτη. Αυτός είναι και ο βασικός στόχος της κυβερνητικής πρωτοβουλίας: να παραμείνουν σταθερές οι τιμές στα συμβατικά πλοία και να καταστούν πιο προσιτά τα εισιτήρια στα ταχύπλοα.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Λιμένων Ελλάδος, Αθανάσιος Λιάγκος, ανέφερε πως στηρίζει την πρωτοβουλία, αφού η συγκράτηση του μεταφορικού κόστους της ακτοπλοΐας βοηθάει μακροπρόθεσμα τη ζήτηση για λιμενικές υπηρεσίες, ενώ η ανταποδοτικής φύσεως επιχορήγηση από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, που επίσης προβλέπεται στην τροπολογία, για έργα που θα βελτιώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των λιμένων, αποτελεί πάγια πολιτική της Ενωσης.
Παρακολούθηση γραμμή γραμμή
Η εφαρμογή του μέτρου θα παρακολουθείται γραμμή γραμμή και πλοίο πλοίο, όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας. Οι ακτοπλοϊκές εταιρίες είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν για οποιαδήποτε μεταβολή τιμών εντός τριών ημερών, ενώ το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου ενεργοποιείται για να διασφαλιστεί η διαφάνεια στην αγορά. Στο τραπέζι των συζητήσεων μπήκε και η δέσμευση των λιμανιών, δημόσιων και ιδιωτικών, να ακολουθήσουν τη μείωση. Ηδη οι Λιμενικοί Οργανισμοί Πειραιά και Θεσσαλονίκης (ΟΛΠ και ΟΛΘ) έχουν ανταποκριθεί θετικά, ενώ αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις από τα λιμάνια Ηρακλείου και Ηγουμενίτσας, που ανήκουν στον ιταλικό όμιλο Grimaldi.
Περιβαλλοντικές επενδύσεις
Για να αντισταθμιστούν οι απώλειες των δημοτικών λιμενικών ταμείων από τη μείωση των τελών, προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους 40 εκατ. ευρώ για περιβαλλοντικές επενδύσεις στα λιμάνια, που θα συμβάλουν στη «πράσινη» μετάβαση του κλάδου.
Η κίνηση αυτή δεν είναι μεμονωμένη. Ο υπουργός προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις που αφορούν τόσο την ψηφιοποίηση και βελτίωση της εμπειρίας των επιβατών όσο και την προσέλκυση επενδύσεων στα λιμάνια. Η ναυτιλία, όπως σημείωσε, αποτελεί, μαζί με τον τουρισμό, τον πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και η διασφάλιση της προσβασιμότητας στα νησιά είναι εθνική προτεραιότητα.