Ο Ζελένσκι αποκάλυψε στον δημοσιογράφο Σάιμον Σάστερ το πώς τα ρωσικά στρατεύματα παραλίγο να έφταναν σε αυτόν και την οικογένειά του, καθώς προσπαθούσαν να καταλάβουν την κυβερνητική συνοικία στο Κίεβο, κατά την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης.
Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρει ότι πολλές αναμνήσεις του από τις πρώτες ώρες της εισβολής είναι «αποσπασματικές», ωστόσο θυμάται ακόμη έντονα την αυγή της 24ης Φεβρουαρίου, όταν άρχισαν να ακούγονται οι πρώτοι βομβαρδισμοί στο Κίεβο. Τότε, ο Ζελένσκι και η σύζυγός του, Ολένα Ζελένσκα, έτρεξαν να ξυπνήσουν τα παιδιά τους – μια κόρη 17 χρονών και έναν 9χρονο γιο- για να τους πουν ότι έπρεπε να εγκαταλείψουν το σπίτι τους.
«Τους ξυπνήσαμε. Παντού ακούγονταν δυνατές εκρήξεις», λέει ο Ζελένσκι. Ο ουκρανικός στρατός είχε εντωμεταξύ πει στον πρόεδρο ότι ρωσικές ομάδες κρούσης είχαν πέσει με αλεξίπτωτο στο Κίεβο για να σκοτώσουν ή να αιχμαλωτίσουν αυτόν και την οικογένειά του.
«Πριν από εκείνη τη νύχτα, είχαμε δει τέτοια πράγματα μόνο στις ταινίες», δήλωσε στο περιοδικό ο Αντρίι Γερμάκ, ο επικεφαλής του επιτελείου του.
Καθώς βράδιαζε την πρώτη ημέρα του πολέμου, πυροβολισμοί άρχισαν να πέφτουν γύρω από την κυβερνητική συνοικία του Κιέβου. «Οι φρουροί μέσα στο συγκρότημα έκλεισαν τα φώτα και έφεραν αλεξίσφαιρα γιλέκα και τουφέκια εφόδου, για τον Ζελένσκι και περίπου δώδεκα βοηθούς του», λέει ο Γερμάκ.
Ένας από τους λίγους αξιωματούχους που ήξεραν πώς να χρησιμοποιούν τα όπλα ήταν ο Αλεξέι Αρέστοβιτς, βετεράνος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας.
«Ήταν ένα απόλυτο τρελοκομείο», δήλωσε ο Αρέστοβιτς στο Time. «Αυτόματα όπλα για όλους».
Σύμφωνα με τον Σάστερ, ο οποίος έμεινε 2 εβδομάδες στο προεδρικό συγκρότημα του Κιέβου, για να εξασφαλίσει όλες τις συνεντεύξεις, ο ρωσικός στρατός έκανε δύο απόπειρες να εισβάλει στο συγκρότημα, την ώρα που η οικογένεια του Ζελένσκι ήταν μέσα.
Ο Ζελένσκι λέει ότι αρνήθηκε τις προσφορές να μεταφερθεί σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον -συμπεριλαμβανομένης της εκκένωσης από τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις, που θα του επέτρεπαν να δημιουργήσει μια «κυβέρνηση εξορίας».
Το επόμενο βράδυ, ο Ουκρανός πρόεδρος βγήκε στην αυλή του, όπου μαγνητοσκόπησε στο κινητό του το περιβόητο πλέον βίντεο, που αποδείκνυε ότι δεν είχε εγκαταλείψει τη χώρα του.
Μιλώντας στο Time, ο Ζελένσκι αποκάλυψε ότι εκείνη ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησε πραγματικά το ρόλο του στον πόλεμο.
«Καταλαβαίνεις ότι παρακολουθούν. Είσαι ένα σύμβολο. Πρέπει να ενεργείς με τον τρόπο που πρέπει να ενεργεί ο αρχηγός κράτους», είπε.
Ειδήσεις σήμερα
Κορονοϊός: Τίτλοι τέλους για τα μέτρα της πανδημίας – Τι θα ισχύει από την Πρωτομαγιά
Ιωάννα Παλιοσπύρου: Γύρισε στο σημείο της επίθεσης και συγκλόνισε τους πάντες
Ιωάννα Παλιοσπύρου: Έβγαλε τη μάσκα και προκάλεσε συγκίνηση και θαυμασμό
Ηπατίτιδα: Ψάχνουν ύποπτα περιστατικά και στην Ελλάδα
Δολοφονία Σκαφτούρου: Σαρώνουν τις επικοινωνίες των δραστών