Στην παρούσα φάση, ο Τραμπ εναλλάσσει καρότο και μαστίγιο, απορρίπτοντας (προς το παρόν τουλάχιστον) τη σκληροπυρηνική πρόταση Νετανιάχου για την επιβολή στην Τεχεράνη του «λιβυκού μοντέλου». Δηλαδή, να δεχθεί το Ιράν τον άνευ όρων πυρηνικό αφοπλισμό του, όπως ο Καντάφι το 2003, κι ύστερα να καθίσει ήσυχα να διαλυθεί και να διαμοιραστεί από ξένες δυνάμεις, όπως η Λιβύη, η Συρία, η Ουκρανία.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Arab Weekly, το Ιράν προσέρχεται αποδυναμωμένο στις διαπραγματεύσεις, δεδομένου ότι βασικοί σύμμαχοί του στην περιοχή, όπως η λιβανέζικη Χεζμπολάχ και οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές του Ιράκ, δείχνουν διάθεση αφοπλισμού, ύστερα από τα συντριπτικά πλήγματα του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου διέλυσε με βομβαρδισμούς όχι μόνο τις ιρανικές βάσεις στη Συρία, αλλά και οποιαδήποτε στρατιωτική εγκατάσταση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την Τουρκία.
Λίγο προτού καθίσουν στο τραπέζι ο έμπειρος και μετριοπαθής Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγκτσί, και ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ στη Μ. Ανατολή, άπειρος διπλωματικά μεγιστάνας της κτηματαγοράς, Στιβ Ουίτκοφ, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκο Ρούμπιο, εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες «να καταλήξουν σε ειρήνη». Ωστόσο, με τη γνωστή του τραχύτητα, ο Τραμπ επέβαλε πρόσθετες κυρώσεις στο Ιράν την Τετάρτη και προειδοποίησε ότι, αν χρειαστεί, υπάρχει και η στρατιωτική λύση, στην οποία «θα ηγηθεί το Ισραήλ». Για να δείξει ότι δεν αστειεύεται, η Ουάσιγκτον μεταστάθμευσε έξι βομβαρδιστικά B-2 στην αμερικανο-βρετανική βάση «Ντιέγκο Γκαρσία», στον Ινδικό, έτοιμα να πλήξουν τις ιρανικές εγκαταστάσεις.
Στην παρούσα φάση, η Τεχεράνη φέρεται διατεθειμένη να «θυσιάσει» την επιρροή της σε Λίβανο, Συρία, Ιράκ (αλλά όχι στην Υεμένη), προκειμένου να αποφύγει περισσότερες αμερικανικές κυρώσεις. Ταυτόχρονα, οι Ιρανοί απειλούν ότι, αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν το bullying, θα απελάσουν τους παρατηρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ και θα μεταφέρουν εμπλουτισμένο ουράνιο σε άγνωστες τοποθεσίες – ποντάροντας, προφανώς, στη στήριξη Ρωσίας-Κίνας.