Στις 20 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για την κεντρική εκδήλωση της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε αυτό το signature event, όπως αποκαλείται, με κεντρικό θέμα τη θαλάσσια ασφάλεια, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει και θα προεδρεύσει στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.
Ατζέντα
Οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από το ταξίδι αυτό είναι πολλές, κατ’ αρχάς για το γεγονός ότι η χώρα μας, η οποία ασκεί την προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα αναφερθεί σε ένα μείζον θέμα όπως η θαλάσσια ασφάλεια, την ώρα που πολλά πολεμικά μέτωπα είναι ανοιχτά και η ασφαλής ναυσιπλοΐα δεν θεωρείται δεδομένη σε πολλά μήκη και πλάτη της Γης.
Σενάρια
Η μετάβαση Μητσοτάκη στις ΗΠΑ φούντωσε τα σενάρια για πιθανή συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Διπλωματικές πηγές δεν το απέκλεισαν πλήρως, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει σχετικός προγραμματισμός επί της παρούσης.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο των πολλαπλών διαβουλεύσεων για διάφορα ζητήματα, όταν έρθει ο χρόνος θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες. Είναι ήδη δομημένη η σχέση από την πρώτη θητεία του Αμερικανού προέδρου. Αυτή τη στιγμή οι δίαυλοι υπάρχουν με την αμερικανική διοίκηση, είχαν καλλιεργηθεί και πριν από τις αμερικανικές εκλογές», ήταν τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.
Επαφές
Με την ελληνική διπλωματία να είναι ενεργή, στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις και επαφές, έτσι ώστε, αν βρεθεί συντονισμός στα προγράμματα των ηγετών, να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αλλωστε, όπως θυμίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης είναι από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν ήδη συνεργαστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη θητεία του, με τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ να έχουν στρατηγικό βάθος.
Στον κατάλληλο χρόνο το καλώδιο
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ θεωρείται ένα εμβληματικό έργο και για τις τρεις χώρες, με πολλές προεκτάσεις τόσο στην οικονομία όσο και στην ενεργειακή αναβάθμιση των τριών χωρών, το οποίο μάλιστα είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και προστατεύεται από το Διεθνές Δίκαιο.
Τα τελευταία 24ωρα και μετά τις αντιδράσεις – κυρίως μέσω διαρροών στον τουρκικό Τύπο- από την Αγκυρα, η κυβέρνηση εξετάζει τον κατάλληλο χρόνο προκειμένου να προχωρήσει η πόντιση του καλωδίου, έτσι ώστε να επανεκκινήσει το έργο.
Πάντως, όπως εξηγούν έμπειροι διπλωμάτες, οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι αναμενόμενες, αλλά ακόμα και αν φτάσει η κατάσταση στα άκρα, θερμό επεισόδιο δεν τη συμφέρει να γίνει. Μάλιστα υπενθυμίζουν ότι αυτή δεν θα είναι η πρώτη πόντιση καλωδίου, απλά έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία και αυτό ενοχλεί την Αγκυρα.
«Το έργο θα προχωρήσει και θα γίνει σε χρόνο κατάλληλο», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη επειδή το όλο εγχείρημα είναι τεχνικά σύνθετο, για τον λόγο αυτόν δεν δόθηκε ποτέ συγκεκριμένη ημερομηνία.
Ανοιχτή γραμμή με την Κύπρο
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όπως δήλωσε ο ίδιος ενημερώνεται συνεχώς. Αυτό που τόνισε επίσης μιλώντας στους δημοσιογράφους ήταν ότι εκφράστηκε στον ίδιο στο ανώτατο επίπεδο από αξιωματούχους της Ε.Ε. και την ίδια την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η έντονη δυσαρέσκεια της Ε.Ε. από τη στάση της Τουρκίας.