Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται ανοικτός να συζητήσουν μια συμφωνία για εξεύρεση λύσης στον πόλεμο δασμών που ξεκίνησε. Ομως το τηλεφώνημα μάλλον δεν θα γίνει σύντομα -αν γίνει-, σημειώνεται σε ανάλυση του CNN.
Ο Σι Τζινπίνγκ δεν φαίνεται πρόθυμος να κάνει το βήμα και να φανεί αδύναμος, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μοιάζει να μπορεί να αντέξει την πίεση. Συνεχίζει λοιπόν το παιχνίδι πόκερ. Χθες απάντησε με επιβολή από σήμερα δασμών 125% στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων (από 84% που ήταν τα αντίμετρα σε προηγούμενους δασμούς από τις ΗΠΑ), ενώ έτεινε το χέρι για συνεργασία στην Ε.Ε. να «αντιταχθούν μαζί στο bullying της Ουάσινγκτον», όπως δήλωσε υποδεχόμενος τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ.
«Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν δασμολογικό πόλεμο. Δεν φοβόμαστε», πρόσθεσε ο Σι, ενώ το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών τόνιζε πως το Πεκίνο δεν θα απαντήσει με δασμούς σε περαιτέρω δασμούς που ενδεχομένως επιβάλλουν οι ΗΠΑ, καθώς «θα καταντήσει ανέκδοτο». «Η Ισπανία βλέπει την Κίνα ως εταίρο της Ευρώπης», απάντησε ο Σάντσεθ και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φαίνεται να βλέπουν επίσης πιο θετικά την προσέγγιση με το Πεκίνο έπειτα από τον εμπορικό πόλεμο εναντίον όλων που κήρυξε ο Τραμπ. Τον Ιούλιο στο Πεκίνο θα διεξαχθεί σύνοδος Ε.Ε.- Κίνας, ανακοίνωναν την ίδια ώρα οι Βρυξέλλες.
Στο πρώτο σχόλιό του μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social ότι «η δασμολογική πολιτική μας προχωρά πολύ καλά και γρήγορα. Ενθουσιασμός για την Αμερική και τον κόσμο!». Δεν είχε διαβάσει ενδεχομένως ανάρτηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, λίγες ώρες νωρίτερα στο Χ, όπου έγραφε πως «είναι εύθραυστη η εκεχειρία», την οποία κήρυξε ο Τραμπ την Τετάρτη, στη σύγκρουση με 75 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε. ως μπλοκ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απειλεί πως θα τεθούν σε ισχύ τελικά υψηλοί δασμοί αν δεν επιτευχθούν συμφωνίες εντός τριμήνου. «Η Ευρώπη θα πρέπει να κινητοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να προστατευθεί», υπογράμμισε ο Μακρόν.
Πάντως, ο επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Μάρος Σέφκοβιτς, θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον αύριο για συναντήσεις με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης. Αν οι συνομιλίες δεν εξελιχθούν θετικά, «όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι», δήλωνε χθες εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν άκουσε ίσως και τη χθεσινή δήλωση του Λάρι Φινκ, διευθύνοντος συμβούλου της BlackRock, του μεγαλύτερου επενδυτικού ομίλου του κόσμου, ο οποίος προειδοποιούσε πως λόγω του πολέμου δασμών «η αμερικανική οικονομία είναι στα πρόθυρα ύφεσης, αν δεν έχει ήδη μπει σε ύφεση». Προσθέτοντας πως η αιτία αυτή τη φορά «δεν είναι μια πανδημία, αλλά κάτι που εμείς προκαλέσαμε», έδειξε προς τα Χρηματιστήρια.
Αντανακλώντας την αγωνία για το τι θα επακολουθήσει λόγω της πολιτικής Τραμπ, οι δείκτες στη Γουόλ Στριτ είχαν και χθες πτωτική πορεία, το δολάριο βρισκόταν σε ναδίρ τριετίας έναντι του ευρώ και η τιμή του χρυσού έχει εκτοξευτεί υπό τον φόβο παγκόσμιας ύφεσης.