Ο λόγος για το Τίμπουλις ένα μυστηριώδες κτίριο, που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Θολό και Λέπρεο, στη Ζαχάρω του Νομού Ηλείας.
Το Τίμπουλις είναι ένα κτίσμα που μοιάζει με χωριάτικο καφενείο-παντοπωλείο μιας άλλης εποχή με πρωταγωνιστές – πελάτες από κούκλες βιτρίνες ενώ όλος ο χώρος είναι διακοσμημένος από σπάνιες και ιδιαίτερες αντίκες, με αποτέλεσμα στην περιοχή να έχει δημιουργηθεί σκοτεινός τουρισμός ή αλλιώς Dark Tourism.
Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο μουσείο, το όποιο δημιουργήθηκε πριν κάποια χρόνια από ένα ζευγάρι Ούγγρων, όπου αποφάσισαν αρχικά να μείνουν στην περιοχή και στη συνέχεια, να μετατρέψουν ένα σπίτι, σε πραγματικό μουσείο, με κούκλες βιτρίνας, ντυμένες και σε στάσεις καθημερινότητας.
Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τις κούκλες να πίνουν μπύρες, να διαβάζουν, να κουρεύουν το γκαζόν, να «νταντέβουν» ένα μωρό σε καρότσι, ενώ τα αντικείμενα από τα οποία είναι στημένο αυτό το ιδιότυπο μουσείο είναι από σκουπίδια μέχρι αντίκες αξίας λόγω της παλαιότητάς τους
Σε κατάρρευση από το 2024 αυτό το μοναδικό εγχείρημα
Σύμφωνα με πληροφορίες του ET Magazine του EleftherosTypos.gr τα περισσότερα εκθέματα το τελευταίο έτος βρίσκονται σε κατάσταση κατάρρευσης μετά τον θάνατο ενός εκ των δύο δημιουργών αυτού του μοναδικού «μουσείου». Αυτή την περίοδο, οι επισκέπτες που θέλουν να ζήσουν από κοντά αυτό το ιδιαίτερο και «τρομακτικό» θέαμα θα αντικρίσουν μία παραμέληση στις περισσότερες κούκλες, ιδίως μετά τις τελευταίες κακοκαιρίες που «χτύπησαν» την περιοχή. Όσο ζούσε το ζευγάρι στην περιοχή υπήρχε καθημερινή συντήρηση, αλλά και ανανέωση με νέες κούκλες και υλικά που έφτιαχναν ή αγόραζαν οι δύο Ούγγροι αλλά αυτό πλέον δεν συμβαίνει.
Dark Tourism: Τι είναι ο σκοτεινός τουρισμός
Ο Σκοτεινός Τουρισμός ορίζεται εκείνος που συνδέεται άμεσα με δυσάρεστα γεγονότα μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας, όπως ο θάνατος και οι τραγωδίες. Το “σώμα” του αποκρυσταλλώνεται σε ξεναγήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται σε σημεία δολοφονιών, τόπους μαζικών θανατώσεων, φυλακές, μαυσωλεία, σε διευθύνσεις που ο θάνατος και το σκοτάδι διαμόρφωσαν την ταυτότητα του χώρου στο παρελθόν. Κυρίως απευθύνεται σε τολμηρούς ταξιδιώτες που σαγηνεύονται από τον μυσταγωγικό χαρακτήρα αυτής της τάσης και αφετέρου επιθυμούν να ανακαλύψουν το σκοτεινό παρελθόν του κάθε προορισμού.
Επιπλέον, σκοπός των σκοτεινών τουριστικών θεαμάτων είναι ο επισκέπτης να έρθει σε επαφή και να προσπαθήσει να γίνει κοινωνός ενός σοκαριστικού – και ενίοτε ανατριχιαστικού τελεσμένου σε παρελθοντικό χρόνο – άδικου γεγονότος συνδεδεμένο με ανθρωπιστικά μηνύματα και ιδεώδη. Στόχος της παρουσίασης και της ιδιόμορφης μυσταγωγικής ξενάγησης είναι το θέαμα να μην γίνεται ανιαρό. Να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη και να προβληματίζει την κρίση του – όχι να την τρομοκρατεί. Βασικός πρωταγωνιστικής στον Σκοτεινό Τουρισμό δεν είναι άλλος από τα κτίρια αυτά καθαυτά. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί σκληροί χώροι, όπως εκείνοι του θανάτου, αναδιαμορφώνονται “λειαίνοντας” τις γωνίες προκειμένου να μετατραπούν σε τουριστικούς προορισμούς.
Ο Σκοτεινός Τουρισμός δεν στοχεύει στο να προκαλέσει σοκ απλά για να ανοίξει συζητήσεις σχετικά με τον χαρακτήρα του. Στόχος αυτής της νέας ταξιδιωτικής τάσης είναι η ενημέρωση για τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν, η ευαισθητοποίηση των επισκεπτών, η υπόσχεση ότι κάτι αντίστοιχο δεν θα επαναληφθεί.
Πού υπάρχουν αξιοθέατα Σκοτεινού Τουρισμού στην Ελλάδα
Το πιο γνωστό μέρος Σκοτεινού Τουρισμού είναι Τσέρνομπιλ, το οποίο άλλαξε και το ρου της παγκόσμιας ιστορίας μετά το τέλους του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ παράλληλα, στην Ελλάδα το συγκεκριμένο είδος βρίσκει σιγά σιγά πρόσφορο έδαφος.
Σπιναλόγκα: Σκοτεινός τουρισμός στο νησί των Δακρύων
Η βραχονησίδα που το 1903 μετατράπηκε σε Νησί των Λεπρών έγινε το νέο σπίτι όλων εκείνων των ανθρώπων που προβλήθηκαν από τη νόσο του Χάνσεν, η οποία οδήγησε στον τραγικό τους επίλογο. Μπορεί το νησί να έχει εξελιχθεί σε συνώνυμο του κοινωνικού αποκλεισμού, όμως, μία περιήγηση στα μέρη όπου έζησαν αυτοί οι άνθρωποι και δημιούργησαν τον δικό τους πολιτισμό μακριά από κάθε άλλον συμβάλλουν στο να αισθανθεί ο επισκέπτης τη δύναμη και τη θέληση τους για ζωή.
Μακρόνησος: Το νησί της εξορίας
Την περίοδο από το 1947 έως το 1950, το νησί «φιλοξένησε» έως και 100.000 πολιτικούς κρατούμενους, διωκόμενους για τα πολιτικά τους φρονήματα. Στην Ελλάδα του εμφυλίου πολέμου, η Μακρόνησος μετατράπηκε σε νησί εξορίας για όσους δεν συμφωνούσαν με την κυρίαρχη πράξη πραγμάτων. Κάθε βήμα στις μαρμάρινες πέτρες γεννά το αίσθημα του τρόμου και της απορίας, ενώ από την ξενάγηση δεν απουσιάζει το θέατρο του πρώτου Τάγματος, το οποίο λειτουργούσε ως μέσο αναμόρφωσης.
Σαμοθράκη: Τα Καβείρια Μυστήρια
Θεωρείται ενεργειακός τόπος και όχι τυχαία. Η Σαμοθράκη συγκαταλέγεται στα μέρη εκείνα που ο σκοτεινός τουρισμός ανθεί. Αν και η σημερινή εικόνα του αρχαιολογικού χώρου μέσα στην καταπράσινη πλαγιά, κάθε άλλο παρά σκοτεινή είναι, το Ιερό των Μεγάλων Θεών είναι ένα από τα πιο αινιγματικά μνημεία στην Ελλάδα. Υπάρχει λόγος, ο οποίος δεν είναι άλλος από την σύνδεση του με τα Καβείρια Μυστήρια, μία αρχαία τελετή λατρείας αγνώστων χθόνιων θεοτήτων. Σκοτεινές τελετές, προσευχές σε θεούς με αλλιώτικη ταυτότητα, μυστικιστικές θυσίες για το ευρύτερο καλό δημιουργούν έναν χώρο στο οποίο όλα τα προαναφερθέντα είναι έκδηλα σε κάθε του σημείο.
Λέρος: Οι κρυφές σήραγγές της
Με έντονη ιστορία, η Λέρος κρύβει τα δικά της μυστικά με ανεξήγητα φαινόμενα με τις αθέατες σήραγγες της να εντάσσονται στο τουριστικό της πακέτο. Η εξερεύνηση ξεκινά από το Πολεμικό Μουσείο, που βρίσκεται το αναπαλαιωμένο Τούνελ της Μερικιάς. Αυτόπτες μάρτυρες εκμυστηρεύονται ότι ακούνε τις σειρήνες του πολέμου μέχρι και σήμερα. Η μάχη της Λέρου αποκτά ξανά σάρκα και οστά μέσα από τα προσωπικά αντικείμενα και τις ξεσκισμένες στολές των στρατιωτών, τα τρυπημένα από τις σφαίρες κράνη και τα όπλα. Και αν η στεριά δεν είναι αρκετή, στο βυθό της Λέρου βρίσκεται από το 1943 το διάσημο αντιτορπιλικό πλοίο «Βασίλισσα Όλγα».
Εύβοια: Τα Δρακόσπιτα
Για να περιηγηθεί κανείς στο εσωτερικό τους, χρειάζεται να βρεθείς στα 1.365 μέτρα στο βουνό Όχη. Εκεί βρίσκεται το πρώτο Δρακόσπιτο με τον συνολικό αριθμό των ιδιαίτερων αυτών ορθογώνιων λίθων να ξεπερνά το είκοσι. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, τα σπίτια αυτά ανήκαν σε δράκους, οι οποίοι με τα κιτρινωπά τους μάτια επόπτευαν από ψηλά την περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, το αρχιτεκτονικό παράδοξο των γιγαντιαίων πλακών που στέκονται εδώ και αιώνες χωρίς να συνδέονται με κάποιο οικοδομικό υλικό ιντριγκάρει την περιέργεια.
Φραγκοκάστελλο: Η σκοτεινή χώρα των Σφακίων
Πρόκειται για το σημείο, στο οποίο την περίοδο μεταξύ τέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου γύρω από το Ενετικό Κάστρο εμφανίζονται οι Δροσουλίτες. Σύμφωνα με το μύθο, οι κινούμενες αυτές σκιές είναι τα φαντάσματα των αγωνιστών που πέθαναν στη Μάχη του Φραγκοκάστελλου στις 17 Μαΐου του 1828. Η ιδιαίτερη αυτή μυσταγωγική τελετή προσελκύει χιλιάδες τουρίστες από διάφορα σημεία του πλανήτη με τις σκιές των πολεμιστών να τους ταξιδεύουν σε έναν προορισμό που απέχει μόλις 20 λεπτά από τη χώρα των Σφακίων.