«Η Χίλαρι είναι η υποψήφια του παρελθόντος. Η δικιά μας εκστρατεία ανήκει στο μέλλον», είπε στην ομιλία του σε επιχειρηματίες του Οικονομικού Συλλόγου Ντιτρόιτ, την πρώτη που επικεντρώνεται καθαρά και μόνο στην οικονομία και πραγματοποιείται μετά την πιο δύσκολη μέχρι σήμερα εβδομάδα της προεκλογικής του εκστρατείας.
Ο Τραμπ φιλοδοξεί να αφήσει πίσω του τις έριδες με κορυφαία στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αλλά και τους γονείς του παρασημοφορημένου μουσουλμάνου στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ και ποντάρει στο δυνατό του χαρτί που είναι το οικονομικό του πρόγραμμα και τα σχέδιά του για το εμπόριο, τους φόρους και την ενεργειακή πολιτική.
Τουλάχιστον έτσι πιστεύουν οι ψηφοφόροι, με βάση νέα δημοσκόπηση του NBC News και της «Wall Street Journal», σύμφωνα με την οποία το 46% των Αμερικανών θεωρεί ότι η οικονομία θα πάει καλύτερα με τον Τραμπ, έναντι 41% της Κλίντον.
Ο μεγιστάνας από τη Νέα Υόρκη παρουσίασε λοιπόν χθες την οικονομική του ατζέντα, με κέντρο βάρους τις πολυδιαφημισμένες φοροαπαλλαγές.
Οι συνεργάτες του έκαναν λόγο για τη μεγαλύτερη επανάσταση στη φορολογία από την εποχή του προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν το 1986.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μειώσει τις φορολογικές κλίμακες από 7 που είναι σήμερα σε 3, όπως επίσης και τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή από 39,6% σε 33%, «βάζοντας στην κατάψυξη» το ανεδαφικό, όπως το χαρακτήρισαν οι αναλυτές, 25% που είχε προαναγγείλει.
Στόχος του επίσης είναι να θεσπίσει φοροελαφρύνσεις για τις μεγάλες εταιρίες και να ενθαρρύνει τις αμερικανικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στο εξωτερικό να επαναπατρίσουν τα κέρδη τους με βελτιωμένους φορολογικούς όρους. Ο Τραμπ πρότεινε, ακόμη, τη δυνατότητα έκπτωσης του ποσού που ξοδεύουν οι γονείς για τη φροντίδα των παιδιών τους από τη φορολογία εισοδήματος, υποσχέθηκε μεγαλύτερη προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και προσωρινό «μορατόριουμ» στους νέους ομοσπονδιακούς κανονισμούς.
Τέλος, σκοπεύει να αναβιώσει τα σχέδια για τον πετρελαϊκό αγωγό Keystone, ο οποίος θα φέρει πετρέλαιο από τον Καναδά στα διυλιστήρια του Gulf Coast. Ο μεγιστάνας ακινήτων από τη Νέα Υόρκη -που δεν έχει εκλεγεί ποτέ μέχρι σήμερα σε δημόσιο αξίωμα- καυχιέται για την εμπειρία του σε οικονομικά ζητήματα και την ικανότητά του να δημιουργεί θέσεις εργασίας, ενώ κατηγορεί τον Μπαράκ Ομπάμα για την αναιμική ανάπτυξη που εμφάνισε η οικονομία της χώρας μετά την ύφεση του 2008-2009.
Λίγα 24ωρα νωρίτερα, εξάλλου, είχε ανακοινώσει τη νέα ομάδα των 13 οικονομικών συμβούλων που θα τον συνοδεύει στο εξής, προκαλώντας ερωτήματα για το μήνυμα που θέλει να περάσει. Οι συνεργάτες του είναι όλοι άνδρες, επενδυτές και επιχειρηματίες, ενώ πολλοί προέρχονται από κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), μια σύνθεση αντιφατική με το λαϊκιστικό μήνυμα του Τραμπ, όπως έγραψε η «Washington Post».
Aνάμεσά τους ο Στίβεν Καλκ, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Federal Savings, ο μεγιστάνας της Οκλαχόμα Χάρολντ Χαμ, ο οποίος έχει θησαυρίσει από την αμφιλεγόμενη μέθοδο εξόρυξης φυσικού αερίου fracking, και ο Πίτερ Ναβάρο από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο μοναδικός ακαδημαϊκός της ομάδας, ειδήμων στις σχέσεις με την Κίνα.
Στο Μίσιγκαν θα ξεδιπλώσει το δικό της οικονομικό πρόγραμμα η Χίλαρι την ερχόμενη Πέμπτη, διαφημίζοντας τη «μεγαλύτερη επένδυση σε καλοπληρωμένες δουλειές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε το γραφείο εκστρατείας της.
Μια νέα δημοσκόπηση της εφημερίδας «Washington Post» και του τηλεοπτικού καναλιού ABC News έδειξε ότι ο Τραμπ υστερεί κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες από την Κλίντον μετά το συνέδριο των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια.
Και ενώ οι αριθμοί δημιουργούν κλίμα, πληθαίνουν τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Ιστοσελίδες προσκείμενες στους Ρεπουμπλικανούς αλλά και την Ακρα Δεξιά αναδημοσίευσαν ταχύτατα τις τελευταίες ώρες μία φωτογραφία που απεικονίζει την υποψήφια των Δημοκρατικών υποβασταζόμενη από τρεις άνδρες της ασφάλειάς της να ανεβαίνει με δυσκολία μια σκάλα.
Το στιγμιότυπο επανέφερε στο προσκήνιο φήμες για την υγεία της και την ικανότητά της να παραλάβει τη σκυτάλη από τον Μπαράκ Ομπάμα.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου