Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η βιομηχανία έχει αυξήσει τη συμμετοχή της στο ΑΕΠ από 12% το 2019 στο 13,8% το 2023, ενώ το ίδιο διάστημα ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 7%. Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αύξηση της παραγωγικότητας στον τομέα της μεταποίησης ξεπέρασε το 20%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση στις επενδύσεις στον κλάδο είναι άνω του 53%, ποσοστό που συνιστά το μεγαλύτερο στην Ε.Ε. Ανοδική πορεία ακολουθούν και οι εξαγωγές, οι οποίες έχουν διπλασιαστεί μεταξύ 2008 και 2023, ξεπερνώντας πλέον το 40% του ΑΕΠ.
Είναι σαφές ότι η θετική, ανοδική πορεία της ελληνικής βιομηχανίας την τελευταία πενταετία αποδίδεται στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που συνδυάζει τη δημοσιονομική σύνεση με τη δημιουργία φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος. Με δεδομένο ότι έχει επιτευχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα, δίνεται ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Βεβαίως, όπως αναγνωρίζει και ο Κ. Χατζηδάκης, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, η χώρα έχει ακόμα δρόμο να διανύσει για να καλύψει το επενδυτικό κενό.
Από την άλλη, μια περαιτέρω μείωση των φόρων είναι στο πνεύμα της κυβέρνησης που θέλει να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα, όμως αυτό απαιτεί και μια ισορροπία στο μίγμα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος της δημοσιονομικής σταθερότητας.
Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της ενεργειακής ακρίβειας με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες και που απειλεί την επιβίωσή τους. Για αυτό και, όπως ζητά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, το κράτος πρέπει να παρέμβει, προκειμένου να προστατεύσει την επιχειρηματικότητα και να διασφαλίσει ότι οι επαγγελματίες δεν θα συνεχίσουν να πληρώνουν το τίμημα της πρωτοφανούς ενεργειακής ακρίβειας.