Ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη στη γαλλική «Le Monde» υποστήριξε πως η Ε.Ε. δεν συμπεριφέρεται με τρόπο ειλικρινή στην Τουρκία.
«Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά η μοναδική ανησυχία της Ε.Ε. είναι να μη φτάσουν στο έδαφός της. Εάν όμως τα αιτήματά μας δεν γίνουν δεκτά, δεν θα είναι πλέον εφικτή η επανεισδοχή προσφύγων». Αυτό σημαίνει πως η Τουρκία δεν θα δέχεται πίσω στα εδάφη της τους μετανάστες και πρόσφυγες που περνούν παράνομα στην Ελλάδα.
«Επί 53 χρόνια βρισκόμαστε στις πύλες της Ευρώπης. Η Ε.Ε. είναι η μόνη ένοχη. Δεν έχει συμπεριφερθεί σε κανέναν άλλο έτσι παρά μόνο στην Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν, υπενθυμίζοντας πως η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες υποτίθεται ότι θα ίσχυε από την 1η Ιουνίου.
Ξέχασε πάντως να αναφέρει ότι η χώρα του δεν έχει εκπληρώσει τα 72 απαιτούμενα κριτήρια, όπως του υπενθύμισε αυστηρά ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη χθεσινή «Tagesspiegel».
«Ημασταν σαφείς από την αρχή. Η Τουρκία έχει να εκπληρώσει 72 κριτήρια κι αυτό δεν είναι εκβιασμός», τόνισε ο Γιούνκερ, συμπληρώνοντας: «Είμαστε αναγκασμένοι να συνεργαστούμε με τους γείτονές μας, όχι επειδή μας αρέσουν οι κυβερνήσεις τους, αλλά για να βοηθήσουμε αυτούς που υποφέρουν και πεθαίνουν στο Αιγαίο». Η εκπρόσωπός του, Μίνα Αντρέεβα, ερωτηθείσα αν η Κομισιόν διαθέτει «σχέδιο Β» σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία, προτίμησε να… πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα.
Στη συνέντευξή του ο Ερντογάν επέμεινε στο θέμα της θανατικής ποινής, με το επιχείρημα ότι ισχύει μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Σ. Αραβία (!) Ομως, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Μέρκελ, Ουλρίκε Ντέμερ, του απάντησε ότι «δεν υπάρχει θέση για τέτοιες χώρες στην Ε.Ε.».
Στο ίδιο πνεύμα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εκτίμησε πως η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. τουλάχιστον τα επόμενα 10-20 χρόνια.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανέχεται τους τουρκικούς εκβιασμούς», επισήμανε, «γι’ αυτό πρέπει να εκπονήσει μια δική της στρατηγική για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ανεξάρτητα από τους ελιγμούς της Αγκυρας».
Ομως, ακόμα και ο Γκάμπριελ ομολόγησε πως η Ε.Ε. δεν πρέπει να κόψει τους διαύλους επικοινωνίας, μολονότι η Τουρκία έχει γίνει πλέον «δύσκολος» εταίρος, όπως η Ρωσία. Πρώτος τέτοιος δίαυλος ήταν ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκους Εντερερ, ο οποίος μετέβη χθες στην Αγκυρα για απευθείας συνομιλίες.
Ο Σουλτάνος με τον Τσάρο στην Αγία Πετρούπολη
Ο Τούρκος πρόεδρος συναντιέται σήμερα στην Αγία Πετρούπολη με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά στα σύνορα με τη Συρία στις 24 Νοεμβρίου 2015, αλλά και η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο εξωτερικό μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.
Ο Ερντογάν στη συνέντευξή του εξύμνησε τον Πούτιν. «Τη νύχτα του πραξικοπήματος μου τηλεφώνησαν κάποιοι Ευρωπαίοι, αλλά δεν είναι αρκετό… Ο Πούτιν δεν με ρώτησε γιατί φυλακίστηκαν αξιωματικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους που αντί να κοιτάξουν το βομβαρδισμένο Κοινοβούλιο και το προεδρικό μέγαρο, έκαναν τέτοιες ερωτήσεις».
Η ατζέντα των δύο ηγετών περιλαμβάνει θέματα ενεργειακής συνεργασίας, όπως ο αγωγός Turkish Stream, η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu αλλά και η τουριστική ανάπτυξη, μαζί με κεφάλαια γεωστρατηγικής όπως η Συρία.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου