«Η επίσκεψή σας, η οποία πραγματοποιείται παρά την πολύ περίπλοκη εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, δείχνει πως όλοι μας θέλουμε θα αποκαταστήσουμε τον διάλογο και τις σχέσεις, προς το συμφέρον του ρωσικού λαού και του τουρκικού λαού», δήλωσε ο Πούτιν, έπειτα από μια χειραψία μεταξύ των δύο ηγετών.
Ο Πούτιν, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που τηλεφώνησαν στον Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, επανέλαβε σήμερα πως η Ρωσία «τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας δράσης με μη συνταγματικό τρόπο».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η Τουρκία «θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα και πως η τάξη και ο συνταγματικός νόμος θα αποκατασταθούν» στη χώρα αυτή.
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του για το τηλεφώνημα που του έκανε στις 15 Ιουλίου, λέγοντας ότι «έδωσε μεγάλη χαρά στον λαό μας».
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες εισέρχονται πλέον σε μια «θετική» φάση και πρόσθεσε πως η αλληλεγγύη ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα θα συμβάλει στη διευθέτηση των προβλημάτων στην περιφέρεια.
Συζήτηση για το πραξικόπημα…
Ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν, ότι ελπίζει πως η Άγκυρα θα μπορέσει να αποκαταστήσει πλήρως την τάξη μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου μήνα, υπογραμμίζοντας σήμερα πως η Μόσχα αντιτίθεται πάντα σε αντισυνταγματικές ενέργειες.
Το ταξίδι του Ερντογάν στη Ρωσία πραγματοποιείται ενώ οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι τεταμένες εξαιτίας ανησυχιών για τον χειρισμό από την Άγκυρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος, κατά το οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 240 άνθρωποι.
Ο Πούτιν, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους που τηλεφώνησαν στον Τούρκο ηγέτη για να προσφέρουν την υποστήριξή τους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τοποθετήθηκε ως ένας αξιόπιστος σύμμαχος, παρόλο που οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα είχαν περιέλθει σε κρίση εξαιτίας της κατάρριψης από την Τουρκία ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους πέρυσι τον Νοέμβριο κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
Καλωσορίζοντας τον Ερντογάν σε μια μεγαλοπρεπή αίθουσα του παλατιού Κονσταντινόφσκι, σε απόσταση 15 χλμ. νότια της Αγίας Πετρούπολης, ο Πούτιν υπογράμμισε σήμερα ότι είναι έτοιμος να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία, για τις οποίες είπε ότι έπεσαν από ένα ιστορικά υψηλό σημείο, σ’ ένα πολύ χαμηλό επίπεδο.
«Θέλω και πάλι να δηλώσω ότι είναι για μας θέση αρχής να τασσόμαστε πάντα κατηγορηματικά εναντίον οποιωνδήποτε αποπειρών για αντισυνταγματικές ενέργειες», δήλωσε ο Πούτιν.
«Θέλω να εκφράσω την ελπίδα ότι υπό την ηγεσία σας ο τουρκικός λαός θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα (τις επιπτώσεις της απόπειρας πραξικοπήματος) και ότι θα αποκατασταθούν η τάξη και η συνταγματική νομιμότητα».
Ο Πούτιν δήλωσε πως οι δύο άνδρες θα συζητήσουν πώς θα αποκατασταθούν οι εμπορικές και οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών καθώς και η συνεργασία τους εναντίον της τρομοκρατίας.
Η Ρωσία επέβαλε εμπορικές κυρώσεις στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του πολεμικού αεροπλάνου της και ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μειώθηκε κατά 87% το πρώτο εξάμηνο το 2016.
Ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία εισέρχεται σε μια πολύ διαφορετική περίοδο στις σχέσεις της με τη Ρωσία και πως η αλληλεγγύη ανάμεσα στις δύο χώρες θα βοηθήσει στην επίλυση περιφερειακών προβλημάτων.
Σύμφωνα με τουρκικά μμε, πολλοί υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, καθώς και ο επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (MIT) Χακάν Φιντάν, συνοδεύουν τον Ερντογάν στη Ρωσία.
Κοινό μέτωπο για τη Συρία
Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν έναν κοινό στόχο, τη διευθέτηση της κρίσης στη Συρία, και είναι εφικτή η επίλυση των διαφορών τους για τον τρόπο που θα γίνει αυτό, έκρινε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη.
Ο Πούτιν επισήμανε ότι οι απόψεις της Μόσχας και της Άγκυρας συχνά δεν συμπίπτουν αλλά τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνομιλήσουν και να αναζητήσουν λύσεις.
«Νομίζω ότι είναι εφικτό να ευθυγραμμιστούν οι απόψεις μας και οι προσεγγίσεις μας», είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους.
Εξάλλου, από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι το έργο του αγωγού TurkStream, το οποίο είχε παγώσει εξαιτίας της διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας, «θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν».
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο έργο ο Πούτιν ανέφερε πως η κατασκευή του τμήματος του αγωγού το οποίο προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο στην εσωτερική αγορά της Τουρκίας θα ξεκινήσει «το αμέσως προσεχές διάστημα», όμως υπογράμμισε ότι η κατασκευή του τμήματος του αγωγού για τον εφοδιασμό κρατών μελών της ΕΕ θα εξαρτηθεί από τις εγγυήσεις που θα δώσουν οι Βρυξέλλες.
Αναφερόμενος στην εμπορική διάσταση των διμερών σχέσεων ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα δύο μέρα αποκαθιστούν τον στόχο ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια κατ’ έτος, αλλά και την ταχεία επανέναρξη των πτήσεων από τη Ρωσία προς την Τουρκία.
Ο Πούτιν από την πλευρά του ανέφερε ότι αναμένει πως θα είναι «δύσκολη» η προσπάθεια «αναζωογόνησης της οικονομικής συνεργασίας» με την Τουρκία, καθώς, μετά την πρόσφατη ραγδαία μείωση των διμερών εμπορικών συναλλαγών, η «τάση είναι πολύ αρνητική» και «έχουμε δύσκολο έργο να επιτελέσουμε». «Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά θα χρειαστεί ένα κάποιο χρονικό διάστημα», προέβλεψε.
Ωστόσο «οι χώρες μας έχουν όλες τις δυνατότητες στη διάθεσή τους για την πλήρη αποκατάσταση της διμερούς συνεργασίας», και η «προτεραιότητα» είναι η συνεργασία αυτή να επανέλθει «στο επίπεδο πριν από την κρίση» στις διμερείς σχέσεις.
«Εκτιμούμε ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις θα γίνουν ακόμη πιο ισχυρές», είπε από τη δική του πλευρά ο Ερντογάν.
«Διήλθαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο στις σχέσεις μας και επιθυμούμε, κι αισθανόμαστε ότι οι φίλοι μας επίσης το επιθυμούν, να την ξεπεράσουμε», ανέφερε ακόμη ο Πούτιν τονίζοντας ότι η επαναπροσέγγιση Μόσχας-Άγκυρας δεν υπαγορεύεται μόνο από τον «πραγματισμό» αλλά και από τα «συμφέροντα των λαών» των δύο χωρών.
Το παρασκήνιο της συμφιλίωσης
Η Ρωσία και η Τουρκία διαπραγματεύθηκαν μυστικά τη συμφιλίωσή τους στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, έπειτα από μια μεσολάβηση η οποία πραγματοποιήθηκε κυρίως από έναν Τούρκο επιχειρηματία και τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, αναφέρει σήμερα ο τουρκικός Τύπος.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντά σήμερα στην Αγία Πετρούπολη τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να επισφραγίσει αυτή τη συμφιλίωση, έπειτα από μήνες διπλωματικής ψυχρότητας.
Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται μόλις έναν μήνα μετά τη συμφιλίωση, στα τέλη Ιουνίου, η οποία κατέστη δυνατή αφού ο Ερντογάν εξέφρασε τη «λύπη» του για την κατάρριψη τον Νοέμβριο από τουρκικά καταδιωκτικά ενός ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου πάνω από τα τουρκο-συριακά σύνορα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η Τουρκία είχε αρχίσει να βολιδοσκοπεί τη Ρωσία για να τερματισθεί η κρίση μέσω του Τσαβίτ Τσαγκλάρ, ενός επιχειρηματία και πρώην υπουργού.
Αυτός ο τελευταίος έχει καλές σχέσεις με τον επικεφαλής της ρωσικής δημοκρατίας του Νταγκεστάν στον Καύκασο, τον Ραμαζάν Αμπντουλατίποφ, ο οποίος έχει με τη σειρά του πρόσβαση στον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου, τον Γιούρι Ουσάκοφ.
Η Άγκυρα άρχισε να συντάσσει μια επιστολή προς τη Μόσχα για να εκφράσει τη λύπη της για το αεροπορικό επεισόδιο ώστε να ξεπερασθεί η κρίση.
Ο πρόεδρος Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με τον Πούτιν και τον Ερντογάν, δήλωσε στις 22 Ιουνίου στην Άγκυρα, αφού συναντήθηκε με τον Ρώσο ηγέτη, ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να του αποσταλεί αυτή η επιστολή.
Έτσι στις 24 Ιουνίου, έπειτα από αίτημα του Ουζμπέκου προέδρου, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, έσπευσε στην Τασκένδη, όπου ο Πούτιν συμμετείχε στη σύνοδο του οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης.
Η επιστολή επιδόθηκε στον σύμβολο εξωτερικής πολιτικής του ρώσου προέδρου και ο Πούτιν έδωσε τότε το πράσινο φως για τη συμφιλίωση, υποστηρίζει η Hurriyet.
Στη συνέχεια τα δύο μέρη δημοσιοποίησαν την επιστολή στις 27 Ιουνίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τον τερματισμό της κρίσης, η οποία υπήρξε εξαιρετικά επιβλαβής για την τουρκική οικονομία.