Τα τυποποιημένα συσκευασμένα τρόφιμα έχουν συχνά υποστεί επεξεργασία με ουσίες που προσθέτουν χρώμα, ενισχύουν τη γεύση ή αυξάνουν τη διάρκεια ζωής τους. Τα πρόσθετα τροφίμων δεν είναι απαραίτητα βλαβερά, μιας και πολλές φορές η χρήση τους αποτρέπει την αλλοίωση των οργανοληπτικών συστατικών των τροφίμων και συμβάλλουν στη διατήρηση της θρεπτικής τους αξίας.
Στην πραγματικότητα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει εγκρίνει πολλά πρόσθετα τροφίμων.
Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων προσθέτων μπορεί να είναι ασφαλής, αλλά οι κίνδυνοι για την υγεία αυξάνονται με την υπερπρόσληψή τους. Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέεται με χρόνιες ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Ετσι, όταν αγοράζουμε τυποποιημένα τρόφιμα, είναι σημαντικό να ελέγχουμε την περιεκτικότητά τους στα ακόλουθα:
Ζάχαρη: Η ζάχαρη έχει αυξημένη θερμιδική αξία και ελάχιστα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, η ζάχαρη είναι κρυμμένη σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα με διαφορετικά ονόματα, όπως: σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, ιμβερτοποιημένα σάκχαρα, σιρόπι βύνης, σιρόπι γλυκόζης ή φρουκτόζης.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι 4-5 γραμμάρια ζάχαρης ισούνται με ένα κουταλάκι του γλυκού. Η Αμερικανική Καρδιολογική Ενωση συνιστά στις περισσότερες ενήλικες γυναίκες να μην καταναλώνουν πάνω από 6 κουταλάκια του γλυκού (20 γραμμάρια) την ημέρα και στους ενήλικες άνδρες 9 κουταλάκια του γλυκού ή 36 γραμμάρια.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί συνολικά στη ζάχαρη που προσλαμβάνουμε από όλα τα τρόφιμα και ροφήματα. Για παράδειγμα, ένα κουτάκι ανθρακούχου αναψυκτικού μπορεί να έχει έως και 40 γραμμάρια ή περίπου 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.
Νιτρικό νάτριο: Χρησιμοποιείται πιο συχνά ως συντηρητικό για αλμυρά, επεξεργασμένα κρέατα όπως είναι τα αλλαντικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι πάρα πολλά από αυτά τα συστατικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Συνεπώς, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε άπαχα, φρέσκα κρέατα και θαλασσινά.
Οι άντρες ή οι γυναίκες αδυνατίζουν ευκολότερα; Έχουμε την απάντηση
Μερικώς υδρογονωμένα λίπη (trans λιπαρά): Παράγονται κατά την επεξεργασία των τροφίμων και συνδέονται με καρδιακές παθήσεις και αντίσταση στην ινσουλίνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι από όλα τα διαιτητικά λίπη, τα trans λιπαρά είναι τα πιο επικίνδυνα, ιδιαίτερα στην περίπτωση ατόμων με αυξημένο σωματικό βάρος.
Ετσι, την επόμενη φορά που θα αγοράσουμε κάποιο συσκευασμένο τρόφιμο, είναι σημαντικό να ελέγξουμε την ετικέτα για την περιεκτικότητά του σε μερικώς υδρογονωμένα λίπη (trans λιπαρά). Οι πιο συνηθισμένες πηγές αυτών είναι τα αρτοσκευάσματα από λευκό αλεύρι, τα chips, οι σφολιάτες και τα προτηγανισμένα τρόφιμα.
Φωσφορικά άλατα: Χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση του κρέατος, για την προστατευτική μεμβράνη των τυριών, για την πρόληψη της συγκόλλησης των κόκκων του καφέ. Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης που έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό «Journal of the American Society of Nephrology», η συνεχόμενη κατανάλωση φωσφορικών αλάτων μέσω τυποποιημένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε υγιείς νεαρούς ενήλικες. Η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων έχει αυξήσει σημαντικά την πρόσληψη φωσφορικών αλάτων τα τελευταία χρόνια, η οποία συχνά υπερβαίνει την ημερήσια πρόσληψη των 700 mg που συνιστάται στις ΗΠΑ.
Θειώδη: Είναι ένα συντηρητικό στο οποίο πολλοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι και μπορεί να επιδεινώσει σοβαρά το άσθμα. Η χρήση των θειωδών σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά απαγορεύεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τα θειώδη άλατα υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα. Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε προϊόντα που αναγράφουν στην ετικέτα τους διοξείδιο του θείου, όξινο θειώδες κάλιο, όξινο θειώδες νάτριο ή θειώδες νάτριο.
FD & C κίτρινο αρ. 5 και αρ. 6: Αυτοί οι τεχνητοί χρωστικοί παράγοντες, που χρησιμοποιούνται σε καραμέλες και δημητριακά, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με άσθμα. Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν επίσης σύνδεση με την υπερκινητικότητα στα παιδιά, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί.
Τρόποι μείωσης της υπερβολικής πρόσληψης πρόσθετων τροφίμων
• Διαβάζουμε τις ετικέτες και ελέγχουμε τα συστατικά των προσυσκευασμένων τροφίμων.
• Προτιμάμε φρέσκα εποχικά φρούτα και λαχανικά ή επιλέγουμε τα αντίστοιχα κατεψυγμένα που δεν περιέχουν πρόσθετα συντηρητικά.
• Αποφεύγουμε τα προμαγειρεμένα τρόφιμα και επιλέγουμε σπιτικό φαγητό.
Ειδήσεις σήμερα
All Star Survivor: Τα πρώτα λόγια της Ευρυδίκης Βαλαβάνη – «Ραντεβού στο στίβο μάχης»
Νίκος Ξανθόπουλος: Ώρες αγωνίας για τον αγαπημένο ηθοποιό – Τα τελευταία 24ωρα στην εντατική