Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πειραιώς, κ. Γιώργο Χαντζηνικολάου, η σταδιακή ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα επιτρέψει στις τράπεζες να μειώσουν τα αποθέματα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, απελευθερώνοντας, έτσι, πόρους για περαιτέρω χρηματοδότηση της οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι στόχος της Πειραιώς είναι να περιορίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από 23 δισ. ευρώ σήμερα σε 10,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019 και σε 8 δισ. ευρώ το 2020. Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα προσανατολίζεται να αυξήσει την ετήσια παραγωγή δανείων από δύο δισ. ευρώ σήμερα σε πέντε δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας. «Ρόλος μας είναι να είμαστε δίπλα στους επιχειρηματίες, τους επενδυτές, τους εξαγωγείς, τους αγρότες, όσους έχουν νέες ιδέες, καινοτομούν και δημιουργούν εμπορεύσιμες αξίες. Το συγκεκριμένο στόχο η τράπεζα θα τον επιτύχει λειτουργώντας πελατοκεντρικά, κατανοώντας επακριβώς τις ανάγκες των πελατών της και προσφέροντας τις πιο αποτελεσματικές και εξατομικευμένες λύσεις», τόνισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου.
Agenda 2020
Motor Oil: Καθήκοντα προέδρου αναλαμβάνει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης
Την Agenda 2020, το νέο στρατηγικό σχέδιο της Πειραιώς, παρουσίασε το δίδυμο της τράπεζας σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία 500 και πλέον εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα και φορέων της Βορείου Ελλάδος. «Οραμά μας είναι η Πειραιώς να αποτελεί την πλέον αξιόπιστη τράπεζα στην Ελλάδα, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους εργαζομένους της», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μεγάλου. Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση την Agenda 2020 η τράπεζα θα διαχωριστεί σε δύο ξεχωριστές διοικητικές μονάδες: την «καλή» Πειραιώς, στην οποία θα περάσουν η εμπορική και επενδυτική τραπεζική, η λιανική τραπεζική και η διαχείριση περιουσίας τρίτων (ενεργητικό 28,4 δισ. ευρώ), και την Piraeus Legacy Unit, στην οποία θα περάσει το Recovery Banking Unit της τράπεζας, δηλαδή, μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και δάνεια, όλες οι διεθνείς δραστηριότητες και όλες οι διακοπτόμενες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς, η οριστική έξοδος από την κρίση προϋποθέτει βαθύ διαρθρωτικό μετασχηματισμό του παραγωγικού και αναπτυξιακού προτύπου, με άξονες την εξωστρέφεια, την καινοτομία, τις επενδύσεις σε υποδομές, σε νέες τεχνολογίες, στην ενέργεια, τον στουρισμό, στον αγροδιατροφικό τομέα, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. «Με αυτά τα δεδομένα η τράπεζά μας επικεντρώνεται, όχι μόνο στη χρηματοδότηση, αλλά ευρύτερα στην πολύπλευρη υποστήριξη της επιχειρηματικότητας», σημείωσε ο ίδιος.
Οσον αφορά στις παρούσες οικονομικοπολιτικές συνθήκες, οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι. Ο μεν κ. Χατζηνικολάου για την πορεία της διαπραγμάτευσης και της οικονομίας, καθώς -όπως είπε- καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ 0,4% το α’ τρίμηνο του 2017, ο δε κ. Μεγάλου για την έξοδο της χώρας από την πολυετή ύφεση, κάτι που προϋποθέτει συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων. «Η Β. Ελλάδα έχει τις δυνατότητες, παραγωγικές και επιχειρηματικές, να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια», υπογράμμισε, αναφερόμενος στα πρωτοπόρα έργα στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχει χρηματοδοτήσει η Πειραιώς στην περιοχή. Πιο αναλυτικά, πρόκειται για καινοτόμες μονάδες βιοαερίου, επτά από τις οποίες έχουν κατασκευαστεί τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ άλλες τέσσερις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου