Στην ευρωπαϊκή αντίδραση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών στην Ουκρανία η ελληνική κυβέρνηση μετείχε με την απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών. Με μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Για τους 12, σύμφωνα με την ΕΥΠ, με τη συνεργασία αγγλικών και αμερικανικών υπηρεσιών, υπήρχαν αναφορές για χρηματισμό ιδιωτών, προώθηση των ρωσικών θέσεων και ενίσχυση αντικυβερνητικών και αποσταθεροποιητικών απόψεων στην Ελλάδα. Το μικρό γαλατικό χωριό είχε πάει περίπατο.
Από την προπολεμική εποχή με την Ιντέλιτζενς Σέρβις μέχρι τη μεταπολεμική με τη CIA οι ελληνικές κυβερνήσεις έπρεπε να αντιμετωπίζουν μετά βδελυγμίας τις μυστικές υπηρεσίες των συμμάχων τους. Το ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάστηκαν με τις αγγλικές και τις αμερικανικές για να αποκαλύψουν τη διείσδυση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην ελληνική κοινωνία άλλες εποχές θα είχε ξεσηκώσει θύελλα στους προοδευτικούς κύκλους και την Αριστερά (αν βέβαια υπάρχει διαφορά μεταξύ του ενός και του άλλου). Στο μόνο που δεν είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει είναι αποκαλύψεις.
Στη lingo των μυστικών υπηρεσιών υπάρχει ο όρος compromised. Στη λογική του έκθετος. Ανάμεσα σε έναν εξουδετερωμένο αντίπαλο και έναν άλλον που έχει εκτεθεί από όσα αποκαλύφθηκαν, προτιμότερος είναι ο δεύτερος. Εάν το ξέρει, θα μαζευτεί και εάν γίνει επικίνδυνος, μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξουδετερωθεί.
Το θέμα όμως είναι η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνταχθεί με τους συμμάχους της Ελλάδας. Με τη βεβαιότητα ότι το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς, που μπορούσε να εγκαλεί δημοκρατικά εκλεγμένες πλειοψηφίες επειδή στηρίχθηκαν στους συμμάχους της Δύσης και αυτές να νιώθουν υποχρέωση να απολογούνται, τελείωσε τον Ιούλιο του 2019 μαζί με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Και ότι η χαριτωμενιά του μικρού γαλατικού χωριού που αντί για ανεξάρτητη σκόπευε να κρατάει την Ελλάδα αδύναμη δεν θα ξανακουστεί.
Τα drones στην πρώτη γραμμή
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ στην Ουκρανία θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης. Πρώτον για τη σημασία των drones. Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί γύρω στα 30 διαφορετικά drones, δηλαδή μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων το αμερικανικό RQ-20 Puma. Με άνοιγμα φτερών 4,5 μ., δυνατότητα πτήσης 5 ωρών και βεληνεκές 40 χλμ. τo Puma είναι από τα μεγαλύτερα σε χρήση drones. Το χαρακτηριστικό του είναι οι αισθητήρες θερμότητας που το κάνουν ιδιαίτερα αποτελεσματικό απέναντι στον ρωσικό στρατό που δεν διαθέτει αξιόλογες συσκευές νυκτερινής όρασης.
Kινεζική απόβαση στην πίσω αυλή του Τραμπ
ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ drone είναι το μικροσκοπικό Switchblade 300. Διακόσια Switchblades δόθηκαν από την Αμερική στην Ουκρανία. Μικρότερα από μισό μέτρο, έχουν μία εκρηκτική κεφαλή και βεληνεκές έως πέντε χιλιόμετρα. Χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν, σκοπός τους είναι πολύ συγκεκριμένοι στόχοι, με μειονέκτημα ότι δεν έχουν τη δυνατότητα επιστροφής.
ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ DRONES η Αμερική προμήθευσε την Ουκρανία με 800 αντιαεροπορικά συστήματα Stinger, 2.000 Javelin βλήματα με αναζήτησης θερμότητας και 6.000 σουηδικά AT4 μη κατευθυνόμενα βλήματα.
ΟΠΟΤΕ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ το ερώτημα τι ρόλο έπαιξαν τα μερικές εκατοντάδες καλάσνικοφ που έστειλε στην Ουκρανία η Ελλάδα… Στρατιωτικά προφανώς τίποτα σοβαρό. Στην Ουκρανία όμως ηθικά ότι ακόμα μια χώρα συμπαρίσταται στον αγώνα της. Στην Ελλάδα ότι μια κυβέρνηση δεν φοβήθηκε να πάρει πλευρά στην Ιστορία.
Πολεμικές τακτικές
ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ κάποιες αρχές παραμένουν ίδιες. Από την Καλλίπολη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι το Operation Garden του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ένα αξίωμα είναι ότι τα προγεφυρώματα έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής. Η ρωσική στρατηγική στην Ουκρανία βασίστηκε στην αποστολή από την πρώτη μέρα αερομεταφερόμενης μονάδας στο αεροδρόμιο του Κιέβου που θα το καταλάμβανε μέχρι να υπάρξει επαφή με μεγαλύτερες ρωσικές μονάδες. Η ρωσική αερομεταφερόμενη μονάδα εξοντώθηκε με χτυπήματα στο έδαφος και τον αέρα.
ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ αλλά και παρατηρήσεις από δορυφόρους η CIA μπόρεσε να προβλέψει επακριβώς τη ρωσική στρατηγική. Και να ενημερώσει την ουκρανική κυβέρνηση για τα συμπεράσματά της προσθέτοντας ότι αν ο Ζελένσκι το επιθυμεί, μπορεί να διαφύγει ώστε να μην κινδυνεύει από απόπειρες δολοφονίας από την πλευρά των Ρώσων. Ο Ζελένσκι έλαβε υπόψη τις πληροφορίες αλλά αρνήθηκε την πρόταση διαφυγής, υποθέτοντας σωστά ότι θα αποτελέσει σύμβολο αντίστασης.
ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ της Ουκρανίας το επικοινωνιακό κομμάτι που έπαιξε κρίσιμο ρόλο δεν έχει ακόμα αναλυθεί. Οι τακτικές των Psy Ops (ψυχολογικές επιχειρήσεις), από τα fake news μέχρι τα «Ζ» στις πόρτες των σπιτιών αντιφρονούντων και τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε πραγματικές συνθήκες, είναι το ίδιο πρωτοποριακές με την αποτελεσματικότητα των drones.