ΘΑ ρωτήσει κάποιος: Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Προφανώς, γιατί θέτει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την κλιματική ανθεκτικότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα των ενάλιων αρχαιοτήτων, τη βελτίωση και προστασία των θαλάσσιων μεταφορών, την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της χώρας, την ιχθυοκαλλιέργεια και την ενίσχυση των διασυνοριακών έργων κοινού ενδιαφέροντος. Το τι κερδίζει η Ελλάδα, θα το διαβάσετε στο αναλυτικό ρεπορτάζ στις επόμενες σελίδες του «Ελεύθερου Τύπου».
ΕΙΝΑΙ, όμως, η πρώτη φορά που αποτυπώνονται σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της Ε.Ε. τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η κυβέρνηση κλείνει εκκρεμότητες του παρελθόντος και δηλώνει πολύ σωστά πως «υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη και με ουσιαστικό τρόπο, όχι με επικοινωνιακές φωτοβολίδες».
ΚΑΙ αυτό είναι το σημαντικό πολιτικό-διπλωματικό θέμα που ανακύπτει από τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.
ΚΑΤ’ αρχάς, η ελληνική κυβέρνηση στέλνει ένα αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Προφανώς και ο Ερντογάν δεν επιθυμούσε να προχωρήσει η Ελλάδα στην ανακοίνωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Οπως δεν επιθυμεί να προχωρήσουμε στην αμυντική θωράκιση με το νέο δωδεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο αναβαθμίζει την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων. Προφανώς και θα υπάρξουν αντιδράσεις από την Αγκυρα, αλλά η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει βήματα προς τα εμπρός, σεβόμενη πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και στον ελληνικό λαό. Εδώ και καιρό υπάρχουν αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από νυν και πρώην στελέχη της κεντροδεξιάς παράταξης, αλλά και από μέσα ενημέρωσης, που βασίζονται πάνω σε ανυπόστατες φημολογίες ότι η Ελλάδα υποχωρεί απέναντι στις παράλογες τουρκικές διεκδικήσεις. Κάποιοι, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να πουν ότι υπάρχουν μυστικές διαπραγματεύσεις και μυστικές συμφωνίες… ενδοτισμού.
ΟΙ κινήσεις και αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη γκρεμίζουν όλες αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας. Η κυβέρνηση κινείται πάνω σε μια λογική που λέει πως πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, αλλά πως δεν πρόκειται ποτέ να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων κάτι περισσότερο από τον καθορισμό της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Τώρα, οι «πατριώτες της φακής», όπως τους είχε χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός, τι άλλο έχουν να πουν;