Η μίσθωση των ογδόντα Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) γίνεται με δωρεά ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΔΕΔΔΗΕ και στόχος είναι η έγκαιρη προειδοποίηση και πρόληψη πυρκαγιών σε ακόμα περισσότερες περιοχές της χώρας.
Κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο, το σύστημα ΣμηΕΑ αναπτύχθηκε σε περιοχές υψηλού κινδύνου όπως: Αττική, Κορινθία, Αρκαδία, Βοιωτία, Λακωνία, Εύβοια, Θεσσαλονίκη, ο Εθνικός Δρυμός της Βάλια Κάλντα, ο Εβρος, η Δαδιά, η Ξάνθη και η Θάσος. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκε για την επιτήρηση μικτών ζωνών αυξημένης επικινδυνότητας, όπως οι περιαστικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, οι δασικές εκτάσεις της Δυτικής Ελλάδας και οι προστατευόμενες περιοχές της Ηπείρου.
Φέτος το σύστημα επεκτείνεται σε νέες περιοχές υψηλού κινδύνου όπως η Κρήτη, η Ρόδος και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Τα ΣμηΕΑ περιλαμβάνουν τόσο τις εναέριες μονάδες παρακολούθησης όσο και τα αντίστοιχα επιχειρησιακά κέντρα διαχείρισης, είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα ανίχνευσης και Τεχνητής Νοημοσύνης και θα επιτηρούν σε 24ωρη βάση. Παράλληλα, μέσω της εναέριας επιτήρησης, θα προστατεύονται κρίσιμες υποδομές, θα αποτρέπονται επιπτώσεις στο σύστημα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, θα παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για τον συντονισμό επίγειων δυνάμεων σε επιχειρησιακά συμβάντα, ενώ θα διευκολύνεται η χαρτογράφηση και αξιολόγηση ζημιών καθώς και η έρευνα για αγνοούμενους, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα.
Χθες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας η έναρξη της διαδικασίας δωρεάς, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και του διευθύνοντα συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιου Μάνου.
«Θεωρώ ότι μέσα από αυτήν τη μεγάλη προσφορά η οποία γίνεται φέτος, δηλαδή 6 εκατ. ευρώ που μας δίνουν τη δυνατότητα να ενοικιάσουμε υπηρεσίες για περίπου 80 drones, -διπλάσια σε σχέση με την περσινή χρονιά- θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα, προκειμένου να έχουμε την καλύτερη δυνατή ετοιμότητα, όσον αφορά την πρόληψη των πυρκαγιών για το φετινό καλοκαίρι.
Φέτος, έχει ενισχυθεί και το Σώμα με ακόμα μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού, κυρίως το μόνιμο προσωπικό. Συνολικά, μαζί με τους εποχικούς, θα είμαστε στα 18.000 άτομα, άνδρες και γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος. Μαζί με τους χιλιάδες εθελοντές τόσο της Πυροσβεστικής όσο και των εθελοντικών οργανώσεων, με την αξιοποίηση των εναερίων μέσων που θα έχουμε -είτε από τον εθνικό στόλο είτε από τα νοικιασμένα βάσει της συμφωνίας- αλλά και με την αξιοποίηση του μεγάλου προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε αρκετά μέσα, και αυτή τη χρονιά άλλα και τα επόμενα χρόνια που θα ενισχυθεί ο εθνικός στόλος, προχωρούμε στον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό», τόνισε ο υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης.