Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα φέτος πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, στόχος που είναι εφικτός με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο του έτους, και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση των νοικοκυριών, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ το διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον είναι αναμφίβολα σημαντικός ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες όμως χρειάζονται τη στήριξη του κράτους, αλλά και της Ευρώπης. Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά στο εξαιρετικά ενδιαφέρον ευρωπαϊκό συνέδριο για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που διοργάνωσαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και η ΓΣΕΒΕΕ, εστιάζοντας σε τρεις βασικές θεματικές ενότητες που ταυτόχρονα αποτελούν και μεγάλες προκλήσεις για όλο το επιχειρείν: πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ψηφιακός μετασχηματισμός, πράσινη μετάβαση.
ΟΠΩΣ ΕΠΕΣΗΜΑΝΕ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σήμερα περίπου το 80% των μικρομεσαίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχουν την αναγκαία για την ανάπτυξή τους χρηματοδότηση. Στη χώρα μας 7 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, ενώ οι ελληνικές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εκφράζουν σταθερά υψηλό φόβο απόρριψης της αίτησής τους για χορήγηση τραπεζικού δανείου, πολύ περισσότερο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ, αντιθέτως, ότι στην Ελλάδα είναι ακόμη πιο κρίσιμη η συμβολή των μικρομεσαίων, αλλά και των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, στην οικονομία και στην απασχόληση, καθώς οι μικρομεσαίοι συνεισφέρουν στην απασχόληση κατά 81,8% έναντι 64,4% στην Ε.Ε. των 27. Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις αποτελούν το 92,7% του συνόλου και απασχολούν τα δύο τρίτα του ελληνικού εργατικού δυναμικού και συμβάλλουν κατά 67,2% στην απασχόληση, έναντι 48,5% στην Ε.Ε. των 27. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παράγουν το 61,6% της προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 51,8%.
ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ επιχειρήσεις συγκροτούν ουσιαστικά τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και της απασχόλησης στην Ελλάδα. Και είναι σωστό αυτό που είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου ότι ο ρόλος αυτός πρέπει να αναγνωριστεί και να υποστηριχθεί στην πράξη. Δικαίως λοιπόν οι μικρομεσαίοι αναμένουν από την Ευρώπη και το κράτος μια δέσμη μέτρων, που θα δώσει ανάσα και ώθηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ενισχυθεί η ροή πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων προς τις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.