Επειδή η τραγωδία των Τεμπών είναι ακόμη χωρίς απαντήσεις, η ακρίβεια είναι ακόμη ψηλά, στα πανεπιστήμια και στις εστίες τους «παίζουν» μπαχαλάκηδες. Δεν λέω, καλό το TikTok, καλοί οι «ειδικοί» για την παρουσίαση στόχων και σχεδίων, αλλά πολύ καλύτερα όταν δελτία Τύπου και δηλώσεις αποτυπώνουν έργο χειροπιαστό και μετρήσιμο. Δεν είναι όλα ευεπίφορα επικοινωνιακής διαχείρισης και «δεν τρέχει τίποτα». Οι πολίτες πόσο να επαφίενται στο «δεν τρέχει τίποτα», όταν βλέπουν σημάδια του «κάτι τρέχει»;
Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα παρεπόμενά του καταγγέλλουν, εδώ και στο εξωτερικό, την κυβέρνηση για καθυστέρηση απόδοσης ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών. Είχαν προηγηθεί η τραγωδία στην Πύλο, οι παρακολουθήσεις. Η συστηματική κομματική τους εκμετάλλευση δημιουργεί «κλίμα» απαξίωσης. Για τους συγγενείς των θυμάτων δεν μιλώ. Κάνουν ό,τι θα έκανε ο καθένας από μας αν είχε αντιμετωπίσει φρικτή απώλεια!
Τώρα έρχεται «απόφαση» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκης της Ελλάδας για «το Κράτος Δικαίου», για την οποία δούλεψε σκληρά η Αριστερά. Ακολουθεί αγόρευση εισαγγελέως ότι «δεν βιάστηκε η δωδεκάχρονη»! Μετά έρχεται η συνέντευξη της αρχι-εισαγγελέως της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ότι «δεν την άφησαν να ψάξει την υπόθεση των Τεμπών, γιατί το Σύνταγμα παρέχει ασυλία των δυνητικών υπόπτων, πρώην υπουργών». Επεται η αξιολόγηση του οίκου Moody’s, που μας αρνείται την επενδυτική βαθμίδα λόγω και της Δικαιοσύνης. Η Ευρωπαία ανακρίτρια υποβάλλει απαγόρευση εξόδου και, αντίστοιχα, εγγύηση 500.000 και 600.000 στους δύο κατηγορούμενους υπαλλήλους της ΕΡΓΟΣΕ για την αμαρτωλή σύμβαση 717. Επονται άλλοι 21!
1.000 μέρες βαρβαρότητας
Υπάρχει σχέση ανάμεσα στην τραγωδία των Τεμπών, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το «Κράτος Δικαίου», το βιασμό της δωδεκάχρονης, το Σύνταγμα της Ελλάδας που εμποδίζει τον έλεγχο πολιτικών, επειδή στη θητεία τους δεν υλοποιήθηκε η σύμβαση 717/2014, με αντικείμενο την ασφάλεια των τρένων, την άρνηση του οίκου Moody’s, τις υπέρογκες εγγυήσεις δύο υπαλλήλων της ΕΡΓΟΣΕ, την επικείμενη απολογία άλλων 21; Ναι. Τα έξι θέματα έχουν κοινό υπόβαθρο: την αξιοκρατία, τη λειτουργία, την απόδοση και το κύρος της ελληνικής Δικαιοσύνης. Δυστυχώς, οι πολίτες έχουν εμπειρία μιας Δικαιοσύνης του αραμπά και της ήσσονος απόδοσής της, όταν για την ολοκλήρωση πρωτοεισαγόμενης υπόθεσης περνούν πέντε χρόνια.
Εχω ακούσει, στη μακρά δημοσιογραφική μου υπηρεσία, άπειρες φορές πρωθυπουργούς να δηλώνουν, για διάφορα, ότι «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο». Σπάνια είδα να γίνεται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποτέ δεν έκανε τέτοια δήλωση. Τώρα ήρθε η ώρα όχι της δήλωσης αλλά της πράξης. Με αυτή τη Δικαιοσύνη «νέα Ελλάδα» μόνον στον ύπνο μας μπορεί να βλέπουμε.
Υποσημείωση
Η κυβέρνηση έπρεπε να είχε ασχοληθεί από το 2019 με τη Δικαιοσύνη, αρχίζοντας από την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Νovartis.