Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Δήμας κατά τη διάρκεια της υπογραφής των νέων σιδηροδρομικών συμβάσεων, τόνισε: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα, καθώς υπογράφονται τα έργα αποκατάστασης στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για έργα ιδιαίτερης σημασίας, τα οποία θα συμβάλουν στην εξομάλυνση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας σε όλα τα τμήματα που σήμερα παραμένουν διακομμένα, τόσο για την εμπορική όσο και για την επιβατική κίνηση. Στόχος μας είναι η δημιουργία καλύτερων και πιο ανθεκτικών υποδομών, ικανών να αντέχουν στο χρόνο και στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες. Με την πλήρη αποκατάστασή τους, το σιδηροδρομικό δίκτυο θα επανέλθει σε πλήρη λειτουργία, προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας».
Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός Κωνσταντίνος Κυρανακης υπογράμμισε τη σημασία της προσπάθειας, υπενθυμίζοντας ότι λίγες ημέρες πριν από τις καταστροφικές θεομηνίες “Daniel” και “Elias” είχε παραδοθεί η σύμβαση 717 για το συγκεκριμένο τμήμα. Δέκα ημέρες μετά, ήρθε η εκτεταμένη καταστροφή.
Όπως εξήγησε, για όσους αναρωτιούνται γιατί άργησαν οι μελέτες, ήταν απαραίτητο να αποτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς και να σχεδιαστούν πιο ανθεκτικά έργα. Μέχρι το τέλος του 2023, με προσπάθειες της τότε ηγεσίας, αποκαταστάθηκε προσωρινά η γραμμή στη Θεσσαλία, διατηρώντας τη σύνδεση της χώρας χωρίς να κοπεί στα δύο. Τώρα, με τις δύο γραμμές που θα λειτουργούν στο συγκεκριμένο τμήμα, θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κυκλοφορία.
Ο κ. Κυρανακης κάλεσε για τη μέγιστη δυνατή συνέπεια στην υλοποίηση, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστέρησης: «Οφείλουμε αυτά τα έργα να παραδοθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2026, ώστε το σιδηροδρομικό δίκτυο να υποδεχθεί τα νέα τρένα της Hellenic Train που διαπραγματευόμαστε».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aktor, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, δήλωσε ότι «τα έργα είναι πηγή χαράς τόσο κατά την υπογραφή όσο και κατά την παράδοσή τους» και διαβεβαίωσε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να τηρηθεί το ιδιαίτερα σφιχτό χρονοδιάγραμμα. «Έχουμε εθνικό συμφέρον και αίσθημα ευθύνης να αποκαταστήσουμε τις ζημιές», σημείωσε.
Από την πλευρά της ΑΒΑΞ, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μιτζάλης αναφέρθηκε στον αγώνα που δόθηκε μέχρι να φτάσουν στις σημερινές υπογραφές. Υποσχέθηκε πλήρη ανταπόκριση στο πλαίσιο της σύμβασης, ζητώντας παράλληλα από το Δημόσιο να ανταποκρίνεται με την ίδια ταχύτητα στα προβλήματα και στην έγκαιρη χρηματοδότηση. «Σε 15 μήνες από σήμερα θα πανηγυρίσουμε όλοι», δήλωσε, υπογραμμίζοντας την πρόκληση του αυστηρού χρονικού πλαισίου.
Τέλος, από τη ΜΕΤΚΑ, ο κ. Βασίλης Καραγκιουλές, διευθυντής κατασκευών του τομέα υποδομών της ΜΕΤΚΑ έκανε λόγο για τιμή και ευθύνη, τονίζοντας ότι «η ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών είναι υπόθεση εθνικής σημασίας». Υποσχέθηκε απόλυτη προσήλωση στην ποιότητα και στους αναπτυξιακούς στόχους, με στόχο τη δημιουργία ανθεκτικών και λειτουργικών έργων.
Η πρώτη εργολαβία αφορά την αποκατάσταση της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από την έξοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Δομοκού έως την είσοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Κραννώνα. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την αποκατάσταση της υποδομής και της επιδομής της γραμμής, τη σταθεροποίηση πρανών, ορυγμάτων και επιχωμάτων, καθώς και την ενίσχυση της αντοχής του δικτύου έναντι μελλοντικών ακραίων καιρικών φαινομένων. Ανάδοχος του έργου είναι η METKA.
Στη δεύτερη εργολαβία εντάσσεται η αποκατάσταση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλου – Καλαμπάκας. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών για την αποκατάσταση και τη βελτίωση από υδραυλικής πλευράς της γραμμής, με στόχο την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της, καθώς και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν συχνά την περιοχή. Ανάδοχος έχει οριστεί η AVAX.
Η τρίτη εργολαβία αφορά την αποκατάσταση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας – Βόλου, στα τμήματα από την έξοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λάρισας έως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λατομείου, από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λατομείου έως την είσοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Βόλου, καθώς και σε δύο θέσεις εντός του Σιδηροδρομικού Σταθμού Βόλου. Οι εργασίες στα συγκεκριμένα σημεία περιλαμβάνουν την αποκατάσταση σιδηροδρομικών και μεταλλικών γεφυρών, έργα θωράκισης της υποδομής και επιδομής σε ευαίσθητα τμήματα της γραμμής έναντι πλημμυρικών φαινομένων, καθώς και συνοδευτικά υδραυλικά έργα. Το έργο αναλαμβάνει η AKTOR.
Η τέταρτη και τελευταία εργολαβία αφορά την αποκατάσταση των συστημάτων Σηματοδότησης, ETCS L1, Τηλεδιοίκησης και Ηλεκτροκίνησης στο τμήμα της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Παλαιοφάρσαλου έως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κραννώνα. Η αποκατάσταση αυτών των συστημάτων θα επιτρέψει την πλήρη επαναλειτουργία της σηματοδότησης, της τηλεδιοίκησης και του ETCS στο συγκεκριμένο τμήμα, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια της κυκλοφορίας και να επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση της διπλής γραμμής, αυξάνοντας παράλληλα τη χωρητικότητα του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Το έργο έχει αναλάβει η ALSTOM.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 450,12 εκατ. ευρώ, ενώ η διάρκεια των συμβάσεων έχει οριστεί σε 15 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής τους. Αύριο Τρίτη 29 Απριλίου αναμένεται να υπογραφούν και τα τέσσερα οδικά έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν σε 48 μηνες και θα απορροφήσουν συνολικά κονδύλια 900 εκατομμυρίων.
Οι εργασίες καθορίστηκαν μετά την ολοκλήρωση αυτοψιών σε έξι περιφερειακές ενότητες και εντάχθηκαν σε εργολαβίες βάσει του είδους των απαιτούμενων παρεμβάσεων και των τοπικών γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών. Ο διαχωρισμός των εργολαβιών έγινε με γνώμονα την εξασφάλιση ασφαλούς διέλευσης των πολιτών, την τεχνική ομοιογένεια και τη γεωγραφική κατανομή των αστοχιών.
Η ομαδοποίηση των έργων βασίστηκε, μεταξύ άλλων, στην κρισιμότητα των αστοχιών, όπως καθιζήσεις, καταστροφές στο οδόστρωμα, υποσκαφές γεφυρών και υποχωρήσεις πρανών. Ελήφθη υπόψη η γεωγραφική εγγύτητα των παρεμβάσεων, ακόμα και όταν ανήκουν σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες, προκειμένου να επιτευχθεί ορθότερη αλληλουχία εργασιών και καλύτερη διαχείριση υλικών και προσβασιμότητας.
Με βάσει το σχεδιασμό, η ΤΕΡΝΑ θα αναλάβει έργα συνολικού ύψους 545,7 εκατ. ευρώ, η Αktor 365,66 εκατ. ευρώ, η AVAX 227,66 εκατ. ευρώ, και η ΜΕΤΚΑ 173,6 εκατ. ευρώ. Δύο συμβάσεις κλειδώνουν αντίστοιχα η ALSTOM και η ΙΝΤΕΡΚΑΤ.