Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, πεζόδρομοι, δρόμοι, ο τοίχος της εκκλησίας αλλά και πάνω από 15 σπίτια φέρουν
Την ίδια ώρα τα «κίτρινα» σπίτια που έχουν εντοπίσει οι αρμόδιοι μηχανικοί έως το μεσημέρι ήταν συνολικά εννέα.
Όπως ήδη έχει αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, που βρίσκεται από χθες στην περιοχή, πρόκειται για δύο ρωγμές οι οποίες έχουν έκταση 150 μέτρων η κάθε μία.
Η πρώτη αυτοψία από τους τεχνικούς του δήμου Ηρακλείου ολοκληρώθηκε και διαπιστώθηκε πως η παιδική χαρά είναι επικίνδυνη.
«Από το πρωί οι μηχανικοί κάνουν ελέγχους σε σημεία συνάθροισης ατόμων αλλά και σε σπίτια. Κρίθηκε η παιδική χαρά να κλείσει για την ασφάλεια όλων καθώς υπήρξαν κάποια θέματα που παρατηρήθηκαν ενώ σε τέσσερα σπίτια διαπιστώθηκαν προβλήματα με αποτέλεσμα να έγινε η σύσταση στους κατοίκους να μην μείνουν εκεί. Αντίθετα, δεν διαπιστώθηκε κάποιο θέμα στο νηπιαγωγείο, την εκκλησία και σε άλλους χώρους. Ο έλεγχος αυτός θα συνεχιστεί τις επόμενες ώρες», τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός.
«Είναι σε εξέλιξη το φαινόμενο», λέει ο Λέκκας
Από νωρίς το πρωί ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μαζί με ειδικό κλιμάκιο βρέθηκε στην περιοχή και έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι.
«Θα γίνουν δύο δράσεις σήμερα. Η πρώτη αφορά την αποτύπωση της περιοχής από αέρος με μεγάλα drone που θα φτάσουν σε δύο ώρες. Την κάναμε σε έναν βαθμό με μικρότερα. Θα επιτρέψει να έχουμε την διάσταση του χώρου σε τρισδιάστατο επίπεδο. Στη συνέχεια μαζί με τους μηχανικούς του δήμου θα αποτυπώσουμε την εικόνα στα κτίρια. Εμείς είδαμε τις διαρρήξεις στο έδαφος και θα γίνουν μετά αναλύσεις ώστε να μπορέσουμε να δούμε τα αίτια του φαινομένου και την εξέλιξή του. Τα αίτια θα τα ξέρουμε σήμερα αν και λίγο έως πολύ μπορούν να προδιαγραφούν. Είναι οι μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, οι γεωλογική δομή, οι διαρρήξεις στα πετρώματα, το νερό που διεισδύει στο υπέδαφος. Το κρίσιμο είναι να παρατηρούμε συνεχώς ποια είναι η εξέλιξη του φαινομένου και με ποιες διαδικασίες θα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε, ποια δηλαδή θα είναι τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε», τόνισε σχετικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας ενώ παράλληλα επεσήμανε πως «το φαινόμενο που υπάρχει στις Βούτες δεν σχετίζεται με τις βροχοπτώσεις».