Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει τη λειτουργία της πλατφόρμας railway.gov.gr, η οποία θα μπορεί να είναι ανοιχτή σε όλους, ώστε να διαπιστώνεται και η αξιοπιστία στον χρόνο εκτέλεσης των δρομολογίων.
Βασικός πυλώνας του σχεδίου αποτελεί το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το οποίο περιλαμβάνει 17 στοχευμένες συστάσεις, μεταξύ των οποίων η επιτάχυνση της εφαρμογής σχεδίων δράσης για τα Πιστοποιητικά Ασφαλείας και τις Εθνικές Αρχές Ασφάλειας, η ενίσχυση της εποπτείας της ΡΑΣ, η αποτελεσματικότερη αξιολόγηση κινδύνων από τον ΟΣΕ και η ουσιαστική βελτίωση των υποδομών. Ο νέος οργανισμός, που θα προκύψει από τη συγχώνευση των ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ, θα τιτλοφορείται «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Α.Ε.» και θα στηρίζεται τόσο στο άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό όσο και στην αιχμή της τεχνολογίας.
Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης γνωστοποίησε ακόμη ότι με το νέο νομοσχέδιο εισάγεται το Ελληνικό Σύστημα Εντοπισμού HEPOS (Hellenic Positioning System). Πρόκειται για ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί και λειτουργεί από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, προσφέροντας υπηρεσίες προσδιορισμού θέσης με υψηλή ακρίβεια, αξιοποιώντας τα δορυφορικά συστήματα GPS, GLONASS, GALILEO και BEIDOU. Οι υπηρεσίες real-time του HEPOS εξασφαλίζουν ακριβή εντοπισμό σε πραγματικό χρόνο.
Το στίγμα κάθε αμαξοστοιχίας θα αποστέλλεται στο νέο Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας, το οποίο θα έχει πλήρη πρόσβαση σε όλα τα τοπικά κέντρα τηλεδιοίκησης και στα σταθμαρχεία, διασφαλίζοντας την έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη πιθανών κινδύνων. Παράλληλα, δημιουργείται η ψηφιακή εφαρμογή Railway.gov.gr, όπου οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την πορεία των τρένων. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε τρεις μήνες από τώρα.
Στο πλαίσιο του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, προχωρά και η σταδιακή ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού συστήματος αυτόματης προστασίας συρμών (ETCS) στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Το σύστημα αυτόματος πέδησης αποτρέπει τις μετωπικές συγκρούσεις, όπως εκείνη που οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών, και υπολογίζει συνεχώς τη μέγιστη ασφαλή ταχύτητα για κάθε αμαξοστοιχία. Αν και το ETCS λειτουργεί πλήρως μόνο στο 14% των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων, η Ε.Ε. έχει θέσει υποχρεωτική τη συνολική εφαρμογή του μέχρι το 2030.
Μια σημαντική προσθήκη είναι επίσης και το σύστημα ETCS on-board, το οποίο εγκαθίσταται στις ίδιες τις αμαξοστοιχίες, στοιχείο που μέχρι σήμερα απουσίαζε. Επιπλέον, το σύνολο του σιδηροδρομικού δικτύου θα καλυφθεί από κάμερες, τόσο στα σταθμαρχεία όσο και στις καμπίνες των μηχανοδηγών και στα εξωτερικά μέρη των βαγονιών, ενισχύοντας την εποπτεία της κυκλοφορίας μέσω του ενιαίου κέντρου.
Το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρό πλαίσιο αξιολόγησης για το προσωπικό. Με την πρώτη παράβαση, ο εργαζόμενος θα απομακρύνεται και θα παρακολουθεί υποχρεωτικό πρόγραμμα επανεκπαίδευσης. Σε δεύτερη παράβαση, θα τίθεται σε καθεστώς στενής παρακολούθησης και περιορισμού αρμοδιοτήτων, ενώ σε τρίτη, θα μπορεί να επέλθει οριστική απόλυση. Στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης στελέχωση του νέου φορέα με 2.000 εργαζόμενους, όπως επιβάλλει το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία του δικτύου.
Επανέρχεται επίσης ο θεσμός του Προϊσταμένου Αμαξοστοιχίας: κάθε τρένο θα διαθέτει πλέον πιστοποιημένο ελεγκτή, υπεύθυνο για την εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας και τη διαχείριση εκτάκτων περιστατικών.
Η νέα εταιρεία «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Α.Ε.» θα διοικείται από ανεξάρτητο Διοικητικό Συμβούλιο, με ευελιξία στη διαχείριση προσλήψεων, μισθών και αξιολογήσεων. Παράλληλα, για τα ανώτατα και ανώτερα στελέχη (διευθύνων σύμβουλος, γενικός διευθυντής, διευθυντές και υποδιευθυντές), προβλέπεται νέο σύστημα αμοιβών, ανεξάρτητο από το Ενιαίο Μισθολόγιο του Δημοσίου, ώστε να προσελκυθούν στελέχη υψηλής εμπειρίας, ακόμη και από το εξωτερικό.
Αντικείμενο του Προτεινόμενου Νομοσχεδίου
Α. Νέες Δομές Ασφαλείας Σιδηροδρόμου
- Ίδρυση και λειτουργία του Ενιαίου Κέντρου Εποπτείας του ΟΣΕ, με δυνατότητα εποπτείας αμαξοστοιχιών, συλλογής δεδομένων κίνησης, παρακολούθησης αξιολογήσεων κινδύνου, προληπτικής ενημέρωσης και άμεσης παρέμβασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
- Λειτουργία Ενιαίας Εφαρμογής railway.gov.gr με επιμέρους εφαρμογές:
– Ψηφιακό Μητρώο Σιδηροδρομικών Δεδομένων
– Σύστημα ακριβούς γεωεντοπισμού αμαξοστοιχιών
– Εφαρμογή καταγραφής εντολών και παραβάσεων
Β. Εκπαίδευση, Αξιολόγηση Προσωπικού Σιδηροδρόμου-Αυστηροποίηση Κυρώσεων
- Δοκιμασίες αξιολόγησης στελεχών κρίσιμων καθηκόντων πριν και μετά την πρόσληψη
- Συνεργασία με Ένοπλες Δυνάμεις στην αξιολόγηση καταλληλότητας προσωπικού ασφαλείας
- Προϊστάμενος Αμαξοστοιχίας
- Ειδική Μονάδα Επιθεωρητών Σιδηροδρόμου
- Κυρώσεις Παράβασης Γενικού Κανονισμού Κίνησης
- Πρόσβαση σε εγκαταστάσεις και υπηρεσίες κατάρτισης προσωπικού σιδηροδρομικών επιχειρήσεων και διαχειριστή υποδομής
- Διεύρυνση Πιστοποίησης Υπεύθυνων για την συντήρηση Φορέων
Γ. Ταχεία στελέχωση ΡΑΣ και ΕΟΔΑΣΑΑΜ
- Επιτάχυνση προσλήψεων Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων
- Επιτάχυνση προσλήψεων ΕΟΔΑΣΑΑΜ
- Ανεξαρτησία Διαχείρισης Πόρων ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Δ. Σύγχρονη εταιρική δομή για τον νέο ΟΣΕ
Ενίσχυση αποτελεσματικότητας και επιτάχυνση διαδικασιών με έμφαση σε:
- Στελέχωση της εταιρείας με όρους ιδιωτικής οικονομίας
- Προσέλκυση στελεχών από το εξωτερικό
- Ταχύτερες προσλήψεις για κρίσιμα καθήκοντα ασφαλείας
- Ταχύτερες διαδικασίες ανάθεσης και υλοποίησης κρίσιμων έργων στον Σιδηρόδρομο
Σιδηρόδρομος: Έπεσαν οι υπογραφές για τα έργα αποκατάστασης των 450 εκατ. στη Θεσσαλία
Έπεσαν οι επίσημες υπογραφές για τα έργα αποκατάστασης των βλαβών στις σιδηροδρομικές υποδομές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες προκλήθηκαν από τις θεομηνίες «Daniel» και «Elias». Πρόκειται για μια δέσμη τεσσάρων εργολαβιών, οι οποίες αναμένεται να αποκαταστήσουν κρίσιμες υποδομές που υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Δήμας κατά τη διάρκεια της υπογραφής των νέων σιδηροδρομικών συμβάσεων, τόνισε: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα, καθώς υπογράφονται τα έργα αποκατάστασης στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για έργα ιδιαίτερης σημασίας, τα οποία θα συμβάλουν στην εξομάλυνση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας σε όλα τα τμήματα που σήμερα παραμένουν διακομμένα, τόσο για την εμπορική όσο και για την επιβατική κίνηση. Στόχος μας είναι η δημιουργία καλύτερων και πιο ανθεκτικών υποδομών, ικανών να αντέχουν στο χρόνο και στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες. Με την πλήρη αποκατάστασή τους, το σιδηροδρομικό δίκτυο θα επανέλθει σε πλήρη λειτουργία, προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας».
Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός Κωνσταντίνος Κυρανακης υπογράμμισε τη σημασία της προσπάθειας, υπενθυμίζοντας ότι λίγες ημέρες πριν από τις καταστροφικές θεομηνίες “Daniel” και “Elias” είχε παραδοθεί η σύμβαση 717 για το συγκεκριμένο τμήμα. Δέκα ημέρες μετά, ήρθε η εκτεταμένη καταστροφή.
Όπως εξήγησε, για όσους αναρωτιούνται γιατί άργησαν οι μελέτες, ήταν απαραίτητο να αποτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς και να σχεδιαστούν πιο ανθεκτικά έργα. Μέχρι το τέλος του 2023, με προσπάθειες της τότε ηγεσίας, αποκαταστάθηκε προσωρινά η γραμμή στη Θεσσαλία, διατηρώντας τη σύνδεση της χώρας χωρίς να κοπεί στα δύο. Τώρα, με τις δύο γραμμές που θα λειτουργούν στο συγκεκριμένο τμήμα, θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κυκλοφορία.
Ο κ. Κυρανακης κάλεσε για τη μέγιστη δυνατή συνέπεια στην υλοποίηση, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστέρησης: «Οφείλουμε αυτά τα έργα να παραδοθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2026, ώστε το σιδηροδρομικό δίκτυο να υποδεχθεί τα νέα τρένα της Hellenic Train που διαπραγματευόμαστε».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aktor, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, δήλωσε ότι «τα έργα είναι πηγή χαράς τόσο κατά την υπογραφή όσο και κατά την παράδοσή τους» και διαβεβαίωσε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να τηρηθεί το ιδιαίτερα σφιχτό χρονοδιάγραμμα. «Έχουμε εθνικό συμφέρον και αίσθημα ευθύνης να αποκαταστήσουμε τις ζημιές», σημείωσε.
Από την πλευρά της ΑΒΑΞ, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μιτζάλης αναφέρθηκε στον αγώνα που δόθηκε μέχρι να φτάσουν στις σημερινές υπογραφές. Υποσχέθηκε πλήρη ανταπόκριση στο πλαίσιο της σύμβασης, ζητώντας παράλληλα από το Δημόσιο να ανταποκρίνεται με την ίδια ταχύτητα στα προβλήματα και στην έγκαιρη χρηματοδότηση. «Σε 15 μήνες από σήμερα θα πανηγυρίσουμε όλοι», δήλωσε, υπογραμμίζοντας την πρόκληση του αυστηρού χρονικού πλαισίου.
Τέλος, από τη ΜΕΤΚΑ, ο κ. Βασίλης Καραγκιουλές, διευθυντής κατασκευών του τομέα υποδομών της ΜΕΤΚΑ έκανε λόγο για τιμή και ευθύνη, τονίζοντας ότι «η ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών είναι υπόθεση εθνικής σημασίας». Υποσχέθηκε απόλυτη προσήλωση στην ποιότητα και στους αναπτυξιακούς στόχους, με στόχο τη δημιουργία ανθεκτικών και λειτουργικών έργων.
Η πρώτη εργολαβία αφορά την αποκατάσταση της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από την έξοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Δομοκού έως την είσοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Κραννώνα. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την αποκατάσταση της υποδομής και της επιδομής της γραμμής, τη σταθεροποίηση πρανών, ορυγμάτων και επιχωμάτων, καθώς και την ενίσχυση της αντοχής του δικτύου έναντι μελλοντικών ακραίων καιρικών φαινομένων. Ανάδοχος του έργου είναι η METKA.
Στη δεύτερη εργολαβία εντάσσεται η αποκατάσταση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλου – Καλαμπάκας. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών για την αποκατάσταση και τη βελτίωση από υδραυλικής πλευράς της γραμμής, με στόχο την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της, καθώς και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν συχνά την περιοχή. Ανάδοχος έχει οριστεί η AVAX.
Η τρίτη εργολαβία αφορά την αποκατάσταση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας – Βόλου, στα τμήματα από την έξοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λάρισας έως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λατομείου, από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λατομείου έως την είσοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Βόλου, καθώς και σε δύο θέσεις εντός του Σιδηροδρομικού Σταθμού Βόλου. Οι εργασίες στα συγκεκριμένα σημεία περιλαμβάνουν την αποκατάσταση σιδηροδρομικών και μεταλλικών γεφυρών, έργα θωράκισης της υποδομής και επιδομής σε ευαίσθητα τμήματα της γραμμής έναντι πλημμυρικών φαινομένων, καθώς και συνοδευτικά υδραυλικά έργα. Το έργο αναλαμβάνει η AKTOR.
Η τέταρτη και τελευταία εργολαβία αφορά την αποκατάσταση των συστημάτων Σηματοδότησης, ETCS L1, Τηλεδιοίκησης και Ηλεκτροκίνησης στο τμήμα της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Παλαιοφάρσαλου έως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κραννώνα. Η αποκατάσταση αυτών των συστημάτων θα επιτρέψει την πλήρη επαναλειτουργία της σηματοδότησης, της τηλεδιοίκησης και του ETCS στο συγκεκριμένο τμήμα, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια της κυκλοφορίας και να επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση της διπλής γραμμής, αυξάνοντας παράλληλα τη χωρητικότητα του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Το έργο έχει αναλάβει η ALSTOM.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 450,12 εκατ. ευρώ, ενώ η διάρκεια των συμβάσεων έχει οριστεί σε 15 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής τους. Αύριο Τρίτη 29 Απριλίου αναμένεται να υπογραφούν και τα τέσσερα οδικά έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν σε 48 μηνες και θα απορροφήσουν συνολικά κονδύλια 900 εκατομμυρίων.
Οι εργασίες καθορίστηκαν μετά την ολοκλήρωση αυτοψιών σε έξι περιφερειακές ενότητες και εντάχθηκαν σε εργολαβίες βάσει του είδους των απαιτούμενων παρεμβάσεων και των τοπικών γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών. Ο διαχωρισμός των εργολαβιών έγινε με γνώμονα την εξασφάλιση ασφαλούς διέλευσης των πολιτών, την τεχνική ομοιογένεια και τη γεωγραφική κατανομή των αστοχιών.
Η ομαδοποίηση των έργων βασίστηκε, μεταξύ άλλων, στην κρισιμότητα των αστοχιών, όπως καθιζήσεις, καταστροφές στο οδόστρωμα, υποσκαφές γεφυρών και υποχωρήσεις πρανών. Ελήφθη υπόψη η γεωγραφική εγγύτητα των παρεμβάσεων, ακόμα και όταν ανήκουν σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες, προκειμένου να επιτευχθεί ορθότερη αλληλουχία εργασιών και καλύτερη διαχείριση υλικών και προσβασιμότητας.
Με βάσει το σχεδιασμό, η ΤΕΡΝΑ θα αναλάβει έργα συνολικού ύψους 545,7 εκατ. ευρώ, η Αktor 365,66 εκατ. ευρώ, η AVAX 227,66 εκατ. ευρώ, και η ΜΕΤΚΑ 173,6 εκατ. ευρώ. Δύο συμβάσεις κλειδώνουν αντίστοιχα η ALSTOM και η ΙΝΤΕΡΚΑΤ.
Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο για τον ΟΣΕ: Θα αλλάξουν όλα όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες
«Να δώσουμε απάντηση στο συλλογικό πένθος των Τεμπών ότι με εύκολα λόγια αλλά με δύσκολο έργο που θα φέρει αποτελέσματα» είπε στην εισήγησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο Κυρανάκη για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ.
«Θα αλλάξουν πολλά, όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες και σύντομα η Hellenic Train θα κληθεί να προχωρήσει σε επενδύσεις» σημείωσε ο Πρωθυπουργός. «Έχουμε τη δύναμη να αφήσουμε πίσω μας το κακό παρελθόν, να γυρίσουμε σελίδα από ένα χθες που πλήγωσε την κοινωνία. Θα το καταφέρουμε όπως καταφέραμε να κάνουμε πράξη πολλά που έλεγαν κάποιοι ότι δεν γίνονται στην Ελλάδα». Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στόχος είναι ο νέος ΟΣΕ να εξελιχθεί σε μία «νέα ΔΕΗ» την οποία όπως παρατήρησε, «παραλάβαμε χρεοκοπημένη και τώρα είναι πρωταγωνιστής στην αγορά ενέργειας όχι μόνο στην Ελλάδα».
«Η σημερινή συνεδρίαση επικεντρώνεται σε μια από τις πιο κρίσιμες κυβερνητικές προτεραιότητες. Το νομοσχέδιο επικεντρώνεται σε μία από τις πιο κρίσιμες προτεραιότητες, όπως η δραστική αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας μια διαδικασία που επιταχύνεται και δεν ξεκινάει τώρα. Μέσα στην ημέρα υπογράφονται οι συμβάσεις για την αποκατάσταση των υποδομών που κατέστρεψε ο Ντάνιελ με σφιχτό χρονοδιάγραμμα 15 μηνών στο τέλος της υλοποίησης όλος ο άξονας δεν θα διαθέτει πλήρη τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση αλλά και αυτόματη πέδηση ήδη το ETCS το οποίο φρενάρει ή ακινητοποιεί τους συρμούς δοκιμάστηκε με επιτυχία μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο θα έχει τοποθετηθεί σε κάθε αμαξοστοιχία στην κεντρική γραμμή της χώρας.
Επίσης, πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας ο γεωεντοπισμός των τρένων που θα αποκλείει τη σύγκρουση δυο τρένων. Το ενιαίο κέντρο εποπτείας που συστήνεται θα παρακολουθεί τους συρμούς σε απόκλιση εκατοστού. Επίσης, η νέα πλατφόρμα railway.gov.gr θα δείχνει με αξιοπιστία τον χρόνο εκτέλεσης των δρομολογίων. Οι παρεμβάσεις είναι τολμηρές με πιο αυστηρό πλαίσιο και ευελιξία στις προσλήψεις και μεγαλύτερες απολαβές των εργαζόμενων αλλά και την αξιοποίηση στελεχών από τη διεθνή αγορά», τόνισε, στην εισήγησή του, ο πρωθυπουργός.
«Σκοπός ο οργανισμός να εξελιχθεί σε νέα ΔΕΗ την παραλάβαμε χρεοκοπημένη και τώρα πρωταγωνιστής στην αγορά ενέργειας όχι μόνο στην πατρίδα μας. Ο νέος ΟΣΕ θα ενσωματώνει στη λειτουργία του το σύνολο των προτάσεων της επιστημονικής επιτροπής και των πορισμάτων και ως προς τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ που ενισχύεται περισσότερο και μαζί με τεχνολογικά μέσα ενισχύεται και η βιντεοεπιτήρηση κρίσιμων σιδηροδρομικών δομών όλες οι ενδοεπικοινωνίες θα καταγράφονται σε ψηφιακή βάση δεδομένων. Και η απόδοση εργαζομένων ειδικά όσοι είναι σε θέσεις ευθύνης με προσομοιωτές όπως γίνεται και στην αεροπορική εκπαίδευση. Θα επαναφέρουμε τον προϊστάμενο αμαξοστοιχίας και δημιουργείται μια ειδική μονάδα επιτηρητών με όργανο που θα εισηγείται κυρώσεις αν παραβιάζεται το πρωτόκολλο. Στόχος η νέα κουλτούρα ασφαλείας και επαγγελματισμού σε όλα τα επίπεδα θα αποτρέπουν ολέθριες παραλείψεις και τραγικά λάθη. Η ευθύνη του κράτους θα συνδυάζεται και με την ευσυνειδησία των εργαζόμενων. Συνεχίζεται και επιταχύνεται μια τεράστια πρωτοβουλία εκσυγχρονισμού του σιδηρόδρομου αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή συνδρομή. Θα απαιτήσει συνέπεια και χρόνο αλλά καθίσταται απαραίτητο για να αλλάξουν πολλά που δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες.
Η Hellenic Train σύντομα θα κληθεί να προχωρήσει σε επενδύσεις. Πρέπει να δώσουμε απάντηση στο συλλογικό πένθος των Τεμπών όχι με εύκολα λόγια αλλά με δύσκολο έργο που θα φέρει αποτέλεσμα. Αντιμετωπίζουμε τον σιδηρόδρομο ως ένα πεδίο αναμέτρησης με το κακό παρελθόν που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας έχουμε δύναμη να γυρίσουμε σελίδα από ένα χθες που πλήγωσε βαθιά την κοινωνία θα το καταφέρουμε όπως καταφέραμε να κάνουμε πράξη πολλά που έλεγαν ότι δεν γίνονται στην Ελλάδα».