Σύμφωνα με το ψήφισμα, οι υποψήφιοι καλούνται να ταξιδέψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα και να επωμιστούν σημαντικά οικονομικά βάρη για μετακινήσεις, διαμονή και διατροφή, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις. Όπως επισημαίνουν, η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την έννοια του «πανελλήνιου» διαγωνισμού, αποκλείοντας ουσιαστικά όσους διαμένουν σε νησιά, απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές. Οι υποψήφιοι υπογραμμίζουν ότι η διεξαγωγή του διαγωνισμού θα γίνει με χρήση υπολογιστών, γεγονός που καθιστά απολύτως εφικτή τη δημιουργία εξεταστικών κέντρων σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Παράλληλα, εκφράζουν έντονη αντίδραση στην αύξηση του κόστους συμμετοχής από 3 ευρώ στον πρώτο διαγωνισμό, σε 25 ευρώ στον τρέχοντα, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται τα εξεταστικά κέντρα σε μόλις δύο. Με το ψήφισμά τους ζητούν τη δημιουργία εξεταστικών κέντρων σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές και την εξασφάλιση πραγματικά ίσων ευκαιριών για όλους τους υποψήφιους ανεξαρτήτως γεωγραφικής προέλευσης.
Αναλυτικά το μήνυμα που εκπέμπουν
«Χιλιάδες υποψήφιοι καλούνται να ταξιδέψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα να πληρώσουν δυσβάσταχτα ποσά για διαμονή και διατροφή για να συμμετάσχουν στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό. Μήπως ο διαγωνισμός δεν είναι τελικά Πανελλήνιος αφού με τα εξεταστικά κέντρα μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αποκλείονται χιλιάδες υποψήφιοι εξαιτίας του τόπου κατοικίας τους. Η ισότητα στην πρόσβασή στο Δημόσιο είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο. Βοήθησε μας να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Μια υπογραφή μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Ο 2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός του ΑΣΕΠ πρόκειται να διεξαχθεί μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αποκλείοντας ουσιαστικά χιλιάδες υποψηφίους που διαμένουν σε νησιά, παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Αυτός ο περιορισμός δεν έχει καμία δικαιολογία αφού οι εξετάσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά, με χρήση υπολογιστών. Άρα, είναι απολύτως εφικτό να λειτουργήσει τουλάχιστον ένα εξεταστικό κέντρο ανά Περιφέρεια. Οι υποψήφιοι από την περιφέρεια καλούνται να:
Πληρώσουν για μετακίνηση (πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία),
Καλύψουν διαμονή και ημερήσια έξοδα,
Απουσιάσουν από την εργασία τους και τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις.
Επιπλέον, για πρώτη φορά, το κόστος συμμετοχής αυξάνεται σημαντικά: από 3 ευρώ, που ήταν στον πρώτο διαγωνισμό, σε 25 ευρώ. Μια παράλογη αύξηση που δεν δικαιολογείται τη στιγμή που τα εξεταστικά κέντρα είναι μόνο δύο. Η πρακτική αυτή:
Αντιβαίνει στις αρχές της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης, που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο,
Υπονομεύει την προσβασιμότητα, ειδικά για τους οικονομικά ευάλωτους,
Θίγει τη δίκαιη και αξιοκρατική πρόσβαση στο Δημόσιο.
Ζητούμε:
Τη δημιουργία εξεταστικών κέντρων σε κάθε Περιφέρεια, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις νησιωτικές και ακριτικές περιοχές.
Τη διασφάλιση πραγματικά ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας.
Υπογράφουμε για να ακουστεί η φωνή μας: Η ισότητα δεν είναι προνόμιο. Είναι δικαίωμα. Και στις δημόσιες εξετάσεις, πρέπει να την απαιτούμε. Το ψήφισμα αυτό είναι μια πρωτοβουλία των υποψηφίων χωρίς κομματικό πρόσημο».
Την ίδια ώρα αναγνώστης του Eleftherostypos.gr με επιστολή του ανέφερε για το συγκεκριμένο θέμα:
Εύλογα ερωτήματα γεννώνται σχετικά με τον 2ο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, τα οποία χρήζουν απαντήσεις, μερικά από αυτά συνοψίζονται κατωτέρω:
- Πως θα εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των υποψηφίων στην εξέταση χωρίς να δημιουργηθούν εξετάστηκα κέντρα κατ’ ελάχιστον ένα σε κάθε περιφέρεια; Βάσει του ΦΕΚ θα υπάρχουν εξεταστικά κέντρα μόνο στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.
- Πως θα προετοιμαστούν κατάλληλα οι υποψήφιοι στην ύλη που αναφέρεται στο προσφάτως δημοσιευμένο σχετικό ΦΕΚ του διαγωνισμού, η οποία καλύπτει ποικίλα γνωστικά αντικείμενα, εφόσον διεξαχθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (Ιούνιο – Ιούλιο);
- Πως θα προγραμματίσουν τις άδειές τους οι εργαζόμενοι υποψήφιοι εφόσον ο εργοδότης τους είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει την αιτηθείσα άδεια στον μισθωτό που υπέβαλλε το σχετικό αίτημα, το πολύ μέσα σε δύο μήνες από την διατύπωση του αιτήματος (παρ. 1 του άρθρου 4 του Α.Ν. 539/1945). Συνεπώς, η ημερομηνία εξέτασης θα πρέπει να είναι γνωστή κατ’ ελάχιστον 2 μήνες νωρίτερα από την διεξαγωγή της. Προς το παρόν καμία ημερομηνία εξέτασης δεν είναι γνωστή, ούτε στο σχετικό ΦΕΚ υπάρχει ημερομηνία εξέτασης, αλλά ούτε κάποιο επίσημο έγγραφο υπάρχει.
Επίσης, σημαντικό είναι τι θα γίνει με τα άτομα που εργάζονται σεζόν, καθώς στην χώρα μας υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που εργάζονται σεζόν την περίοδο αυτή, ποια είναι η πρόβλεψη ως προς αυτό;
- Πως γίνεται οι υποψήφιοι να εξετάζονται σε διαφορετικές ημέρες και ώρες, χωρίς να δημιουργηθούν στρεβλώσεις; Αυτοί που θα εξεταστούν αργότερα, θα έχουν πραγματικά περισσότερο χρόνο να προετοιμαστούν για την εξέταση και να γράψουν καλύτερα από τους υπόλοιπους που θα εξεταστούν νωρίτερα. Και δεδομένου ότι αν γίνει άμεσα (Ιούνιο – Ιούλιο) ο διαγωνισμός, οπότε αντικειμενικά δεν θα είναι επαρκής ο χρόνος προετοιμασίας για τους υποψηφίους λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και το εύρος της ύλης τότε αν πχ κάποιος εξεταστεί 4 εβδομάδες μετά από κάποιον άλλον θα έχει προετοιμαστεί καλύτερα και θα έχει περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει υψηλότερο βαθμό. Αν υπήρχε περισσότερος χρόνος προετοιμασίας, τότε η πλειοψηφία θα είχε ήδη προετοιμαστεί στο μέγιστο και η διαφορά στον χρόνο εξέτασης ίσως να μην είχε τόσο μεγάλη σημασία, αφού δεν θα υπήρχε κάτι άλλο να προετοιμάσει κανείς περισσότερο, όμως τώρα αν γίνει τον Ιούνιο – Ιούλιο η ύλη δεν μπορεί να βγει στο 100% και άρα όποιος δώσει πιο αργά θα είναι και πιο καλά προετοιμασμένος με αποτέλεσμα να αδικούνται οι υπόλοιποι.
Δεν ξέρω πότε θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός. Υπάρχουν κάποιες φημολογίες κυρίως από φροντιστήρια και αναρτήσει στο διαδίκτυο ότι πρόκειται να λάβει χώρα τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο, όμως θα πρέπει ο διαγωνισμός να διεξαχθεί όσο το δυνατόν πιο οργανωμένα, και να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος στους υποψηφίους για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω και για πολλούς ακόμα. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είναι πολύ κοντά και φοβάμαι ότι ο χρόνος δεν θα είναι σύμμαχος. Είναι δε, πολύ ιδιαίτεροι οι καλοκαιρινοί μήνες στην Ελλάδα για την διεξαγωγή τέτοιων γεγονότων καθώς και οι άδειες δύσκολα προγραμματίζονται και υπάρχουν και πολλοί που εργάζονται σεζόν σε εποχιακές εργασίες. Θα πρέπει να μεριμνηθεί να μην αποκλειστούν πολλοί υποψήφιοι λόγω των συνθηκών υπό τις οποίες θα διεξαχθεί.
ΑΣΕΠ: Αιτήσεις για τον γραπτό διαγωνισμό – Οι προθεσμίες, η ύλη και οι αλλαγές στη διαδικασία
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων αρχίζει την Τρίτη 29 Απριλίου στις 8:00 και λήγει την Τετάρτη 14 Μαΐου στις 14:00.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, οι υποψήφιοι που θα καταθέσουν αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.000. Ο 2ος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα γίνει με βάση τον μέχρι τώρα προγραμματισμό του υπουργείου Εσωτερικών τον Ιούνιο. Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν ξεκινήσει προετοιμασία χιλιάδες υποψήφιοι. Μάλιστα, εξειδικευμένα φροντιστήρια έχουν ξεκινήσει προετοιμασία για τις εξετάσεις εδώ και μήνες.
Οπως είχε αποκαλύψει, με συνέντευξή της στον «Ε.Τ.», η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, από τα μέσα Φεβρουαρίου «η υλοποίηση του εν λόγω διαγωνισμού εξυπηρετεί έναν διττό στόχο: κατά πρώτον, καλύπτει τις επιχειρησιακές και λειτουργικές ανάγκες του Δημοσίου. Κατά δεύτερον, σηματοδοτεί τη μετάβαση του ΑΣΕΠ σε μια νέα ψηφιακή εποχή, με επίκεντρο τον πολίτη».
Μία δεύτερη καινοτομία είναι οι χώροι εξέτασης: δεν θα πραγματοποιηθεί σε σχολεία, όπως συνέβη το 2023, αλλά σε ειδικά διαμορφωμένους και εξοπλισμένους χώρους, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, οι υποψήφιοι θα επιλέξουν, μέσα από ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που αναπτύσσει το ΑΣΕΠ, την ημέρα και την ώρα εξέτασης που τους εξυπηρετεί καλύτερα. Μέσα σε λίγες ημέρες η βαθμολογία της γραπτής ηλεκτρονικής εξέτασης θα είναι διαθέσιμη. Σε δεύτερο χρόνο θα προκηρυχθούν οι προς πλήρωση θέσεις και οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν αιτήσεις.
Η ΥΛΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
- Γνώσεις Γενικού Περιεχομένου, όπου αξιολογούν τις γενικές γνώσεις των υποψηφίων σε διάφορα θέματα (π.χ. Συνταγματικό και Διοικητικό Δίκαιο, Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και Δίκαιο, καθώς και Οικονομικές Επιστήμες).
- Δεξιότητες και Εργασιακή Αποτελεσματικότητα, όπου εξετάζουν τις ικανότητες των υποψηφίων σε τομείς όπως ο παραγωγικός, επαγωγικός, γλωσσικός και μαθηματικός συλλογισμός, καθώς και η κατανόηση εργασιακών μοτίβων.
Ειδήσεις Σήμερα
- Με τι καιρό θα κάνουμε Πρωτομαγιά
- Sean ‘Diddy’ Combs: Πώς θα επιλεγεί το σώμα των ενόρκων για την δίκη του
- Πρωτομαγιά: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την ΕΛΑΣ – Τι θα ισχύσει για τα φορτηγά
- Βατικανό: Στις 7 Μαΐου το Κονκλάβιο – Ποιος θα είναι ο εκλεκτός νέος Πάπας
- Ναυτικά πυροβόλα: Η πρώτη και τελευταία γραμμή αμύνης [βίντεο]
- Η έκτακτη ανακοίνωση του ΣΚΑΪ για την τηλεθέαση του Big Brother