Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο έχει δικαιώσει την πλευρά των τραπεζών και των εκπροσώπων του, υπολογίζεται ότι πάνω από 12 αποφάσεις ήδη έχουν εκδοθεί προς την ίδια κατεύθυνση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως έσπευσε να καταγγείλει την κυβέρνηση, αλλά κανείς δεν ξεχνά ότι ο δρόμος για την είσοδο των funds στην πιστωτική αγορά άνοιξε με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έγινε σε βάρος του Δημοσίου και των μικρομετόχων μετά το δημοψήφισμα του 2015, αλλά και ότι πλειστηριασμοί γίνονταν και με την «πρώτη φορά Αριστερά».
Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να αναδείξει όλες τις λύσεις που έχουν στη διάθεσή τους οι αδύναμοι δανειολήπτες μέσω της προστασίας που προσφέρει ο νέος πτωχευτικός κώδικας, αλλά και να ελέγχει τις τράπεζες ώστε να προχωρούν σε λογικές ρυθμίσεις για οφειλέτες, που μπορούν με κάποιο τρόπο να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Εάν χρειαστεί και νέα νομοθετική παρέμβαση, το οικονομικό επιτελείο δεν θα διστάσει να την αναλάβει ώστε να υπάρχει δίκαιο καθεστώς για όλους και να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ τραπεζικού συστήματος και δανειοληπτών.
Ομως, επειδή υπάρχει μεγάλη υποκρισία για τους πλειστηριασμούς, καλό είναι να υπενθυμίσουμε τι είχε πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν βρισκόταν στα πράγματα. Καταρχάς την περίοδο 2015-2019 το πρόβλημα των κόκκινων δανείων διογκώθηκε, το ιδιωτικό χρέος είχε φτάσει τα 238 δισεκατομμύρια ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2019 ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε παραδεχθεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας ήταν τα κόκκινα δάνεια, τα οποία αντιπροσώπευαν το 43,5% του συνόλου των χορηγήσεων. Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα ξιφουλκούν κατά της απόφασης του Αρείου Πάγου άλλα έλεγαν το 2017:
«Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους» τόνιζε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας, υποστήριζε ότι «κακώς τα στελέχη της Ν.Δ. νομοθετούσαν την προστασία της 1ης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς , αν η Ν.Δ. είχε ξεκινήσει τους πλειστηριασμούς, τώρα τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο ομαλά».
Χαμένοι στο πρωτόκολλο
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, έφερε τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους τους εμποδίζουν, ακόμα τραβιέται δικαστικά ο πρώην σύντροφός τους Λαφαζάνης, ενώ με το νόμο 4354 του 2015 τα funds νομιμοποιούνταν να ασκήσουν κάθε ένδικο μέσο για την είσπραξη των οφειλών.
Και επειδή ακούγονται τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήματα τύπου οι δανειολήπτες να μπορούν να αγοράζουν τα δάνειά τους στις τιμές των funds, ο Τσακαλώτος όταν ήταν υπουργός Οικονομικών είχε τονίσει ότι δεν θα έθετε αυτή την πρόταση στους θεσμούς γιατί δεν την έβρισκε λογική.
Από τον Ιούλιο του 2019 έχουν ρυθμισθεί πάνω από 750.000 δάνεια, ενώ τρέχουν τα προγράμματα εξωδικαστικού συμβιβασμού για διευθέτηση όλων των οφειλών.
Το σημαντικότερο είναι ότι η οικονομία σήμερα δεν βρίσκεται στη θέση που ήταν το 2019. Η ανεργία έχει μειωθεί έξι ποσοστιαίες μονάδες και αυτή είναι η μεγαλύτερη ασπίδα απέναντι στις οφειλές των τραπεζών. Αυθαιρεσίες από funds σε βάρος πραγματικά ανήμπορων δανειοληπτών δεν μπορούν να επιτραπούν από κανέναν, όπως επίσης είναι ανεπίτρεπτο να μην εγκρίνουν οι τράπεζες μεγάλο όγκο αιτημάτων ρύθμισης οφειλών. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός πρέπει να γίνει το κλειδί της λύσης ώστε να αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί και εδώ η κυβέρνηση μπορεί να πιέσει με πολλούς τρόπους. Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται με υποκρισία σαν να έχουμε ξεχάσει τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια.