Ο Αμερικανός πρόεδρος, επέρριψε την ευθύνη για την έναρξη της σύγκρουσης στο Κίεβο, ενώ προανήγγειλε «ειρηνευτικά σχέδια» που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προβλέπουν την παραχώρηση περίπου του 20% των ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία.
«Νομίζω πως ο πόλεμος ξεκίνησε όταν άρχισαν να μιλούν για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Επιπλέον ο ίδιος τόνισε πως «η Κριμαία θα μείνει στη Ρωσία», αναφερόμενος στην ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε παρανόμως από τη Μόσχα το 2014.
Reuters: Αυτές είναι οι διαφορές σχετικά με την ειρηνευτική προσπάθεια των ΗΠΑ για την Ουκρανία – Τι ζητά το Κίεβο
Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντιτάχθηκαν αυτήν την εβδομάδα σε ορισμένες προτάσεις των ΗΠΑ για τον τρόπο τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, προτείνοντας αντεκλήσεις σε θέματα από την εδαφική διαφορά μέχρι τις κυρώσεις, σύμφωνα με τα πλήρη κείμενα που δημοσίευσε το Reuters.
Τα σύνολα προτάσεων από τις συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών, Ευρωπαίων και Ουκρανών αξιωματούχων στο Παρίσι στις 17 Απριλίου και στο Λονδίνο στις 23 Απριλίου αποκαλύπτουν τα εσωτερικά έργα της “διπλωματίας του σούτλ” καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκει μια γρήγορη λύση στον πόλεμο.
Οι κύριες διαφορές στα δύο κείμενα αφορούν τη σειρά επίλυσης των ζητημάτων που σχετίζονται με την εδαφική αμφισβήτηση, την άρση των κυρώσεων στη Ρωσία, τις εγγυήσεις ασφάλειας και το μέγεθος του ουκρανικού στρατού.
Ενώ ορισμένες από τις διαφορές έχουν επισημανθεί από πηγές κοντά στις συνομιλίες, τα έγγραφα που είδε το Reuters αποκαλύπτουν για πρώτη φορά τις διαφορές σε πλήρη και σαφή λεπτομέρεια.
Το πρώτο κείμενο αντικατοπτρίζει τις προτάσεις που επικοινώνησε ο απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στο Παρίσι, οι οποίες στη συνέχεια παραδόθηκαν στους Ουκρανούς, σύμφωνα με πηγές κοντά στις συνομιλίες.
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, περιέγραψε τις προτάσεις ως ένα «ευρύ πλαίσιο» για την αναγνώριση των διαφορών μεταξύ των πλευρών.
Το δεύτερο κείμενο εμφανίστηκε μια εβδομάδα αργότερα από τις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Λονδίνο και παραδόθηκε στην πλευρά των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις πηγές.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι πιστεύει πως ένα έγγραφο με προτάσεις που προέκυψε από τις συνομιλίες της Τετάρτης στο Λονδίνο βρίσκεται τώρα στο γραφείο του κ. Τραμπ.
Η διπλωματία αυτή αποτελεί την πιο συντονισμένη προσπάθεια για την αποφυγή της συνέχισης των μαχών από τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022. Οι δυνάμεις της Ρωσίας ελέγχουν τώρα σχεδόν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας.
Σχετικά με το έδαφος, οι προτάσεις του Γουίτκοφ ζητούν αναγνώριση από τις ΗΠΑ για τον νομικό έλεγχο της Ρωσίας στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που κατέλαβε και προσάρτησε το 2014, καθώς και την de facto αναγνώριση του ελέγχου της Ρωσίας στις περιοχές του νότου και της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις.
Αντίθετα, το ευρωπαϊκό και ουκρανικό έγγραφο αναβάλλει τη συζήτηση για το έδαφος μέχρι να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός, χωρίς να αναφέρει πουθενά την αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου σε οποιοδήποτε ουκρανικό έδαφος.
Για την ασφάλεια της Ουκρανίας, το έγγραφο του Γουίτκοφ δηλώνει ότι η Ουκρανία θα έχει «ισχυρές εγγυήσεις ασφάλειας» με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών και άλλων φιλικών κρατών ως εγγυητών. Δεν δίνονται άλλες λεπτομέρειες, αλλά αναφέρεται ότι η Ουκρανία δεν θα επιδιώξει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Το αντίπαλο έγγραφο είναι πιο συγκεκριμένο, δηλώνοντας ότι δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στις δυνάμεις της Ουκρανίας και καμία απαγόρευση στη σταθμευμένη στρατιωτική παρουσία των συμμάχων της Ουκρανίας στο ουκρανικό έδαφος – διάταξη που πιθανώς θα εξοργίσει τη Ρωσία.
Προτείνει ισχυρές εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ με μια «συμφωνία τύπου Άρθρου 5», αναφορά στη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ.
Για τα οικονομικά μέτρα, οι προτάσεις του Γουίτκοφ αναφέρουν ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, θα αρθούν ως μέρος της συμφωνίας υπό συζήτηση.
Οι αντεκλήσεις αναφέρουν ότι θα υπάρξει «σταδιακή χαλάρωση των κυρώσεων μετά την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης» και ότι οι κυρώσεις μπορούν να επανεπιβληθούν εάν η Ρωσία παραβιάσει τους όρους της ειρηνικής συμφωνίας.
Το ευρωπαϊκό και ουκρανικό έγγραφο προτείνει επίσης ότι η Ουκρανία θα λάβει οικονομική αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο μέσω των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό που έχουν παγώσει.
Το έγγραφο του Γουίτκοφ αναφέρει μόνο ότι η Ουκρανία θα αποζημιωθεί οικονομικά, χωρίς να αναφέρει την προέλευση των χρημάτων.
Πλαίσιο Συμφωνίας Ρωσίας-Ουκρανίας για την Κατάπαυση του Πυρός:
Δέσμευση για πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στον αέρα, στη θάλασσα και στη ξηρά.
Άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για την τεχνική εφαρμογή με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και Ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό θα συμβαδίζει με την προετοιμασία της ατζέντας και των μεθόδων για μια πλήρη ειρηνική συμφωνία.
Παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, που θα καθοδηγείται από τις ΗΠΑ με υποστήριξη από τρίτες χώρες.
Η Ρωσία πρέπει να επιστρέψει άνευ όρων όλα τα εκτοπισμένα και παράνομα εκτοπισμένα παιδιά της Ουκρανίας. Ανταλλαγή όλων των αιχμαλώτων πολέμου (η αρχή του «όλοι για όλους»). Η Ρωσία πρέπει να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.
Εγγυήσεις Ασφάλειας για την Ουκρανία:
Η Ουκρανία θα λάβει ισχυρές εγγυήσεις ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ (συμφωνία τύπου Άρθρου 5), ενώ δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των Συμμάχων για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στις Ουκρανικές Δυνάμεις Άμυνας.
Οι εγγυητές θα είναι μια ad hoc ομάδα Ευρωπαϊκών χωρών και άλλων μη Ευρωπαϊκών χωρών που είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν. Δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην παρουσία, τα όπλα και τις επιχειρήσεις φιλικών ξένων δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας.
Η Ουκρανία επιδιώκει την ένταξή της στην ΕΕ.
Ειδήσεις Σήμερα
- Ο «Ζωντανός Νοστράδαμος» σοκάρει με τις προβλέψεις του: «Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν ο τελευταίος καθολικός ιεράρχης – Έρχεται ιστορικό σχίσμα»
- Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν ακόμη 13 άτομα για το οπαδικό επεισόδιο έξω από το γήπεδο του Άρη
- Το νούμερο ένα πρόβλημα της Ελλάδας
- ΑΑΔΕ: Έγινε η αυτόματη υποβολή των προεκκαθαρισμένων δηλώσεων για 835.766 φυσικά πρόσωπα
- Πέτρος Λαγούτης: «Δεν βλέπω ριάλιτι, είναι χάσιμο χρόνου, σκουπίδια» – Η δήλωση του παρουσιαστή του Big Brother πριν 4 χρόνια [βίντεο]