Θυμάστε πέρυσι, τέλος Γενάρη, η κακοκαιρία που η ΕΜΥ ονόμασε «Ελπίδα» μάς έδωσε και καταλάβαμε. Χάος στην Αττική Οδό που οι αρμόδιοί της κατάλαβαν αργά ότι άφηναν να περνούν εκατοντάδες αυτοκίνητα στη… χιονοπαγίδα. Ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης κατάλαβε, με σκληρό τρόπο, τι σημαίνει ελληνικές κρατικές υπηρεσίες, φοβία στην ανάληψη ευθυνών από τους έχοντες την αρμοδιότητα, κακή υπηρεσιακή ενημέρωση. Φέτος, όμως, υποδέχθηκε τον Φλεβάρη όπως του… άξιζε. Με αλάτι παντού, με εκχιονιστικά, σε συναγερμό και οι επιφορτισμένες υπηρεσίες στη θέση τους, ώστε για την ώρα δεν άνοιξε μύτη. Είμαστε ευχαριστημένοι;
Σιγά. Κι ας τη βγάλαμε αραχτοί μπροστά στην τηλεόραση, και δεν ξέρω αν αυτό ονομαστεί κατ’ οίκον… τηλεργασία. Οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτούργησαν. Τα σχολεία έκλεισαν. Πολλά μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας είχαν κατεβασμένα ρολά, και να έχω και τον κύριο στο καθαριστήριο, το μεσημέρι που πήγα να πάρω ρούχα, να με ρωτάει : «Αραγε τι κόστισε, εσείς που ξέρετε, στο Δημόσιο η σημερινή αδράνεια της κρατικής μηχανής; Αύριο, οι δημόσιοι αλλά και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι θα εργαστούν περισσότερες ώρες για να απομειώσουν το κόστος της σημερινής ζημίας;». Βέβαια, όταν ακούει ο άνθρωπος «δημοσιογράφους» να αποφαίνονται ως σεισμολόγοι για το σεισμό στα Αδανα και ως συνταγματολόγοι για τον κάθε Κασιδιάρη, γιατί να μη νομίζει ότι είμαι κι εγώ ειδική περί των οικονομικών της εργασίας και της απασχόλησης; Πάντως, ξαφνιάστηκα ευχάριστα που υπάρχουν πολίτες ανάμεσά μας που σκέπτονται τι σημαίνει εργατοώρα και κόστος της «ημερήσιας άδειας» -λόγω καιρού- στο ταμείο του κράτους.
Χαμένοι στο πρωτόκολλο
Η αλήθεια είναι πως, όταν κάνει καύσωνα, δίνεται άδεια λόγω της επικινδυνότητας του φαινομένου με το οποίο ζει όλη η… Αφρική. Κι όταν το χειμώνα κάνει χιονιά, μας καταλαμβάνει πανικός μέγας για ένα φαινόμενο με το οποίο ζει η Βόρεια Ευρώπη όλους τους χειμώνες της ύπαρξής της.
Ας ηρεμήσουμε κι ας βελτιώσουμε όλοι τις επιδόσεις μας. Και παγωμένοι χειμώνες είναι μπροστά μας και καυτά καλοκαίρια και η καθημερινότητά μας πρέπει να αντιμετωπίζεται με στοχαστικές προσαρμογές για την επιβίωσή μας. Οι μετεωρολόγοι μπορεί να κάνουν και λάθη. Η κλιματική κρίση όμως όχι.