Η μόνη ομοιότητα, ωστόσο, με την πρώτη του ζωή, είναι ότι είναι ανοιχτό, καθώς το ολικό λίφτινγκ, που πραγματοποίησε τα προηγούμενα χρόνια η ιδιοκτήτρια εταιρία Dimand, άλλαξε πλήρως την εικόνα του. Οι εντυπωσιακές καμάρες στο ισόγειο δίνουν έναν τόνο φινέτσας και διακριτικής πολυτέλειας που χαρακτηρίζει ολόκληρο το κτίριο. Εξωτερικά, οι επτά όροφοι του πρώτου πολυκαταστήματος που λειτούργησε ποτέ στην Ελλάδα -σε μια εποχή που αυτή η μορφή λιανεμπορίου ήταν συνηθισμένη μόνο στις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου- έχουν σύγχρονη, μοντέρνα όψη, σε μπεζ, γκρι και σομόν αποχρώσεις.
«Μαγνήτης»
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ύστερα από σχεδόν τρεις δεκαετίες, οι πόρτες του Μινιόν άνοιξαν ξανά λίγο πριν από το Πάσχα φέρνοντας την… Ανάσταση στην περιοχή της Ομόνοιας. Περνάμε την είσοδο μαζί με ένα πολύχρωμο ανθρώπινο μωσαϊκό από ντόπιους και τουρίστες. Από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του και παρότι φιλοξενεί εμπορεύματα μόνο μίας εταιρίας, το νέο Μινιόν έχει γίνει πόλος έλξης, αλλάζοντας τον χάρτη του retail στο κέντρο της πόλης. Παρέες νεαρών, οικογένειες με μικρά παιδιά, ζευγάρια που κρατιούνται από το χέρι αλλά και τουρίστες απλώνονται στα τέσσερα επίπεδα που λειτουργούν ως κατάστημα της εταιρίας Zara.
Από το υπόγειο που φιλοξενείται το παιδικό τμήμα, το ισόγειο, τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο, τα εμπορεύματα εκτίθενται σε προσεγμένες αίθουσες, με όρους μπουτίκ και ο κόσμος ανεβοκατεβαίνει από τις αστραφτερές κυλιόμενες σκάλες, περιεργάζεται ρούχα και παπούτσια ή περιμένει στα ταμεία. Παντού κυριαρχεί η μίνιμαλ αισθητική και παρότι η εικόνα απέχει πολύ από το παρελθόν, ειδικά για τους σημερινούς πενηντάρηδες το κατάστημα είναι ένα χρονοντούλαπο της ιστορίας με ανεξίτηλες μνήμες από τα παιδικά τους χρόνια.
Γραφεία, κατοικίες
Πλέον, το Μινιόν έχει αναβιώσει πλήρως κι έχει μεταμορφωθεί σε ένα σύγχρονο, βιώσιμο κτίριο μικτής χρήσης. Το εμβληματικό ακίνητο, που αποτελείται από τα κτίρια Α, B, C, D και E, βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Πατησίων, Σατωβριάνδου, Δώρου και Βερανζέρου. Συνολικά έξι επίπεδα του Μινιόν, από το υπόγειο μέχρι τον τέταρτο όροφο, έχουν ενοικιαστεί από τον όμιλο Intitex, ιδιοκτησίας Zara.
Ωστόσο, ο τρίτος και ο τέταρτος όροφος του κτιρίου στεγάζουν τα γραφεία του ομίλου στην Ελλάδα. Ο πέμπτος, ο έκτος και ο έβδομος όροφος έχουν παραδοθεί στη ΔΕΗ που τους έχει ενοικιάσει προκειμένου να λειτουργήσουν εκεί γραφεία της εταιρίας, με τη διοίκηση ωστόσο να παραμένει στην οδό Χαλκοκονδύλη. Τα γραφεία έχουν ξεχωριστή είσοδο στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Σατωβριάνδου.
Τα πέντε όμορα κτίρια είναι συνολικής έκτασης 18.500 τ.μ. και ένα από αυτά, στη διασταύρωση των οδών Δώρου και Σατωβριάνδου, πρόκειται να μετατραπεί, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σε κτίριο κατοικιών, με τα έργα να υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν στο τέλος του 2025. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία 36 έως 40 διαμερισμάτων επιφάνειας από 65 τ.μ. έως 120 τ.μ., που θα πωληθούν για μόνιμες κατοικίες, με στόχο του φιλόδοξου εγχειρήματος την επιστροφή των κατοίκων στο κέντρο της πόλης.
Το περίπτερο που έγινε ο πιο αγαπημένος προορισμός της πόλης
Με το πέρασμα των δεκαετιών, το Μινιόν, που χτίστηκε τη δεκαετία του 1940, έγινε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τοπόσημα της πόλης, σημείο συνάντησης και τόπος ψυχαγωγίας. Την εποχή της ακμής του έφτασε να απασχολεί μέχρι και 1.000 υπαλλήλους, ενώ οι πελάτες που το επισκέπτονταν για τα ψώνια τους είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε 120.000 διαφορετικά προϊόντα και άφηναν στα 70 ταμεία του περίπου ένα δισεκατομμύριο δραχμές τον χρόνο.
Το πρώτο mall της Αθήνας καθιέρωσε προσφορές και εκπτώσεις -άγνωστη πρακτική για την εποχή-, όπως και η διαφήμιση που έδινε στα μέσα ενημέρωσης. Αλλωστε ο ιδρυτής του, Γιάννης Γεωργακάς, με καταγωγή από τον Αυλώνα Τριφυλίας, είχε ξεκινήσει να κάνει προσφορές ακόμα και στα στιλό στην πρώτη του επιχείρηση που ήταν ένα περίπτερο στα Χαυτεία με την ονομασία Μινιόν.
Ζενίθ
Πρωτοπόρος για την εποχή του, αντέγραψε τα πολυκαταστήματα του εξωτερικού, με έμφαση στις εισαγωγές, οδηγώντας την επιχείρησή του σε ένα πρωτοφανές success story. Η αυλαία για το πολυκατάστημα έπεσε βίαια τον Δεκέμβριο του 1980, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Ενώ ετοιμαζόταν για μία ακόμα εορταστική περίοδο, το κτίριο έγινε στόχος εμπρηστικής επίθεσης και μέσα σε λίγες ώρες κάηκε από άκρη σ’ άκρη. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει τότε η πρωτοεμφανιζόμενη «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 1980» σημαίνοντας το τέλος εποχής για τον πιο αγαπημένο προορισμό της πόλης.
Οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να βοηθήσουν ώστε η καμένη επιχείρηση να λειτουργήσει ξανά, καθώς ο ιδιοκτήτης είχε καλλιεργήσει οικογενειακό κλίμα μεταξύ τους. Παρότι όμως κατάφεραν να ξαναστήσουν την επιχείρηση, η εποχή της ακμής είχε τελειώσει, αφού το οικονομικό πλήγμα ήταν μη αναστρέψιμο. Το 1983 το Μινιόν πέρασε στον έλεγχο του κράτους, καθώς εντάχθηκε στο πρόγραμμα εξυγίανσης των προβληματικών επιχειρήσεων. Στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των εταιριών αυτών, που ξεκίνησε το 1991, ο ιδιοκτήτης Γιάννης Γεωργακάς κατάφερε να το ξαναπάρει στα χέρια του μαζί με δύο ακόμα επιχειρηματίες. Ούτε αυτή η προσπάθεια ανάκαμψης του εμπορικού κέντρου ευοδώθηκε. Ο επιχειρηματίας ήταν πλέον σε μεγάλη ηλικία και αναγκάστηκε να αποχωρήσει, με «το παιδί του», όπως αποκαλούσε το πολυκατάστημα, να πτωχεύει το 1998 και να κλείνει οριστικά.
ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
Η αναγέννηση και οι φήμες για πώληση
Το Μινιόν έμεινε για δεκαετίες ένα κτίριο-φάντασμα του κέντρου της Αθήνας, αλλά ο κύκλος του δεν είχε κλείσει οριστικά. Τέσσερα χρόνια μετά την απόκτηση του ακινήτου από την εταιρία του Δημήτρη Ανδριόπουλου, έχει ξαναγεννηθεί και με την αισθητική ματιά του κορυφαίου αρχιτέκτονα Μίνου Διγενή, δίνει το σύνθημα για την ανάκαμψη της ευρύτερης περιοχής της Ομόνοιας αναζωπυρώνοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η εταιρία ανάπτυξης ακινήτων Dimand απέκτησε το ακίνητο μέσω διαγωνισμού από τη Folli Follie το 2021, ξεκινώντας την ανακατασκευή του με γρήγορους ρυθμούς. Το κόστος της επένδυσης, μαζί με την αγορά, έχει ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Πρόσφατες πληροφορίες θέλουν την εταιρία να ετοιμάζει… έξοδο από την εμβληματική επένδυση, με τους πρώτους ενδιαφερόμενους επιχειρηματικούς ομίλους να έχουν ήδη εμφανιστεί, προκειμένου να αποκτήσουν το Μινιόν και να το οδηγήσουν στη νέα εποχή.
Ειδήσεις Σήμερα
- Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου – Βασίλης Ράπτης: Ο λαμπερός γάμος και η δεξίωση στη «Μεγάλη Βρετανία»
- Η πικρή Ιστορία της Ουκρανίας και το σήμερα
- Κανάλια: Ο κακός χαμός με μεταγραφές και μετακινήσεις – Ολες οι «καυτές» πληροφορίες
- Σούπερ Μάρκετ: Το deal που έβαλε τον Μασούτη στο «Big 4» και οι αλλαγές
- Καιρός: Μποφόρ και πτώση θερμοκρασίας σε Αιγαίο και ανατολική χώρα
- Σούζυ Καζαντζίδου: Σπαραγμός στο τελευταίο αντίο στη δημοσιογράφο [βίντεο]
- Τουρισμός: Οι ξενοδόχοι ψάχνουν εργαζόμενους στις δομές προσφύγων – 80.000 κενές θέσεις εργασίας