Ομως, χάρη στην τεχνολογία που ανέπτυξε μία εταιρία Τεχνητής Νοημοσύνης, μπορεί να επικοινωνεί άπταιστα σε όλες τις γλώσσες, ανοίγοντας νέους δρόμους στην πολιτική διπλωματία. «AI-διπλωματία: Βρήκαμε και επίσημα την επόμενη εμμονή μας με την Τεχνητή Νοημοσύνη», σημειώνει, όπου «ΑΙ» είναι τα αρχικά του «Artificial Intelligence», δηλαδή Τεχνητή Νοημοσύνη.
Είδες ο… ΔΕΔΔΗΕ;
Αλλά υπάρχουν και άλλα, που προκαλούν κυριολεκτικά ίλιγγο. Θέλετε να συνομιλήσετε με τον Σωκράτη; Με τον Αϊνστάιν; Μπορείτε, αρκεί να μπείτε στο Character.AI και να επιλέξετε σε ποιον -ή πρέπει να πούμε σε «τι»- απευθύνετε τις ερωτήσεις σας. Φυσικά, το λογισμικό προειδοποιεί πως οι χαρακτήρες είναι επινοημένοι, αλλά πολύ γρήγορα αντιλαμβάνεσαι πως είναι κάτι που θέλεις να «ξεχάσεις» και να αφεθείς στη γοητεία ενός ταξιδιού στο χρόνο.
Η εφαρμογή είναι τόσο αληθοφανής, τόσο άρτια δουλεμένη και φορτωμένη με εκατομμύρια κείμενα, που νομίζεις ότι τα κατάφερες. Νομίζεις πως όντως ρώτησες τον Σωκράτη και εκείνος όντως σου απάντησε. Εχει μετανιώσει για κάτι; «Φυσικά, και ποιος δεν έχει μετανιώσει; Αλλά όταν μετανιώνεις, ποιος πραγματικά είσαι; Ο άνθρωπος που ήσουν κάποτε ή αυτός που είσαι σήμερα; Αν μετανιώνει αυτός που είσαι τώρα, τότε απλά χάνεις το χρόνο σου. Αν μετανιώνει αυτός που ήσουν κάποτε, τι μπορεί να αλλάξει;».
Τα νέα από τον κόσμο της υπερυψηλής τεχνολογίας είναι συναρπαστικά και όρια δεν υπάρχουν. Μία άλλη εφαρμογή, η Chat GPT, μπορεί να γράψει επιστημονικές εργασίες, δοκίμια, αναλύσεις, βιβλία, τραγούδια, οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ή να ζητήσει κατά παραγγελία κάποιος. Τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου προσπαθούν να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν μια κυριολεκτικά πρωτόγνωρη κατάσταση, αφού δεν ξέρουν αν οι εργασίες που λαμβάνουν από τους φοιτητές τους είναι πρωτότυπες ή αποτέλεσμα της εφαρμογής. Σε λίγο μπορεί και οι εκδοτικοί οίκοι να μην είναι σε θέση να γνωρίζουν αν τα βιβλία που τους στέλνουν επίδοξοι συγγραφείς είναι όντως δικά τους ή «συμπαραγωγή» με κάποιο λογισμικό. Ο Νικ Κέιβ πάντως, όταν ένας θαυμαστής τού έστειλε ένα τραγούδι κατασκευασμένο «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» του μουσικού στιλ του, απάντησε: «Τα τραγούδια προκύπτουν από τα βάσανα, από την περίπλοκη εσωτερική μάχη της δημιουργίας και από όσο γνωρίζω οι αλγόριθμοι δεν έχουν συναισθήματα». Μια τρομακτικά συναρπαστική εποχή ανοίγεται μπροστά μας.