ΤΡΙΑ τυχαία περιστατικά από τις τρεις τελευταίες μέρες, οι οποίες τυχαίως συμπίπτουν με την «επέτειο της θλίψης». Του «δημοψηφίσματος» του 2015. Δηλαδή της μεγαλύτερης κωλοτούμπας που έχει γίνει ποτέ και της πιο μαζικής και αδίστακτης εξαπάτησης στη σύγχρονη πολιτική Ιστορία της χώρας. «Δένουν» μεταξύ τους αυτά; Απολύτως. Γιατί τα ενώνουν η ίδια υποκρισία, η ίδια διχαστική αντίληψη, η ίδια αυθαιρεσία και ο ίδιος αμοραλισμός. Δηλαδή όλα όσα υπήρξαν οι πυλώνες του καθεστωτισμού που προσπάθησε να χτίσει το πολιτικό έκτρωμα «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.». Ιδια κι απαράλλαχτα. Χωρίς ίχνος μεταμέλειας. Κι επομένως, δίχως να αφήνουν το παραμικρό περιθώριο μήπως ήταν κι αυτά προϊόντα κάποιας «αυταπάτης» και όχι εντελώς συνειδητής συμπεριφοράς.
ΠΡΟΣ επίρρωσιν των παραπάνω έρχονται οι όψιμες προσπάθειες ακόμα και από τους «σοβαρούς» της Κουμουνδούρου, όπως, π.χ., του Γ. Δραγασάκη, να κατασκευάσουν θεωρήματα εκ του προχείρου, γιατί… τελικά το δημοψήφισμα ήταν καλό. Η «επιχειρηματολογία» πραγματικά είναι ανάξια ενασχόλησης. Σημασία έχει η εμμονή. Και η υπόσχεση που κουβαλάει ότι -αν υπάρξει «δεύτερη φορά»- ΔΕΝ θα είναι αλλιώς. Θα είναι ίδια και χειρότερη. Αμετανόητη, αλλά εξίσου καταστροφική για τη χώρα. Ανεπίγνωστη, αλλά περισσότερο μοχθηρή και εκδικητική. Αγράμματη, αλλά περισσότερο σπουδαιοφανής. Σκιτζίδικη, αλλά όχι με λιγότερο οικονομικό και θεσμικό κόστος για τη χώρα.
ΣΑΝ χθες πριν από 7 χρόνια κάποιες κοπέλες χόρευαν στο Σύνταγμα. Αμέριμνες και στον κόσμο του Αρλεκιν. Επτά χρόνια μετά όμως, η μεγάλη πλειοψηφία -η οποία περιλαμβάνει και το 1/3 όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2019, το οποίο από την επομένη των εκλογών εξαφανίστηκε κι έκτοτε «αγνοείται»- ξέρει. Και δεν διατίθεται να γίνει ξανά πειραματόζωο στα χέρια επηρμένων μαθητευόμενων μάγων, οι οποίοι έχουν περάσει μόνο έξω από το σχολείο. Γι’ αυτό και δεν θα έχει «δεύτερη φορά». Αρκεσε η μία.
ΑΙΧΜΗ
ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Ι. ΝΤΟΓΙΑΚΟ
Εχοντας 39 χρόνια στο εισαγγελικό σώμα και πλήθος μεγάλων υποθέσεων που χειρίστηκε, η επιλογή του ως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θεωρήθηκε αυτονόητη και προκάλεσε ανακούφιση στον κλάδο. Πρώτα απ’ όλα γιατί προέρχεται από τη δεξαμενή των εισαγγελέων και όχι από τους δικαστές του Αρείου Πάγου. Πιο πολύ όμως μετράνε τα «παράσημά» του και είναι πολλά. Ο Ι. Ντογιάκος είναι ο εισαγγελέας που «έδεσε» την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και δημιούργησε το στέρεο υπόβαθρο για τη φυλάκισή της. Το δικό του μεθοδικό σκεπτικό αποκάλυψε την εγκληματική οργάνωση που φόρεσε «πολιτικά» ρούχα για να ασελγήσει σε βάρος της Δημοκρατίας. Κι αυτό ήταν που έγινε δεκτό, οδηγώντας στη φυλακή τους φασίστες. Ο Ι. Ντογιάκος δεν είναι καθόλου τυχαία περίπτωση εισαγγελέα και ανθρώπου. Ποτέ δεν κρύφτηκε και ποτέ δεν πόνταρε στις δημόσιες σχέσεις, που είναι δημοφιλές σπορ στον κλάδο του. Δεν δίστασε να συγκρουστεί και πάντα αναλάμβανε την ευθύνη των πράξεών του. Μέχρι και βόμβα είχε τοποθετηθεί έξω από το σπίτι του, η οποία για άγνωστους λόγους δεν εξερράγη. Ηταν το 2018. Ηταν αυτός που αντέδρασε στην ευνοϊκή στάση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων απέναντι στον απεργό πείνας, «φαρμακοχέρη» της 17Ν, Δ. Κουφοντίνα. Αποποιήθηκε την ιδιότητα του μέλους της. Ενώ ήδη από το 2015 είχε γίνει διαρκής στόχος της τότε ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Παρ’ ότι ιδίαις δυνάμεις είχε εκλεγεί προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, κινήθηκαν γη και ουρανός για να εκπέσει από το αξίωμά του. Κι εξέπεσε παρ’ ότι η έκπτωσή του θεωρήθηκε όχι σύννομη. Ο τότε υπ. Δικαιοσύνης, Παρασκευόπουλος, έφτασε στο σημείο να κάνει έφεση στην εκλογή του, ζητώντας βαρύτερη ποινή, ώστε να εκπέσει. Ενώ η κ. Θάνου, που φέρεται να πρωτοστατούσε, τον ανάγκασε να πει τη σαρκαστική και ιστορική φράση «Η “έκπτωσή” μου από την κ. Θάνου με έκανε να αισθάνομαι μονάρχης, διότι μόνο αυτός κηρύσσεται έκπτωτος». Υπήρξε ο μόνιμος στόχος του ναζιστικού κόμματος-εγκληματικής οργάνωσης μέχρι να βρεθεί στη φυλακή. Και ίσως είναι συμπτωματικό ότι οι εναντίον του επιθέσεις από κύκλους της Δικαιοσύνης και της Χ.Α. σχεδόν συνέπεσαν. Σε μια περίοδο που η δίκη της Χ.Α. δεν μπορούσε να τελειώσει -όπως και δεν τέλειωσε επί ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ.- και πολλοί αναρωτιούνταν αν υπήρχαν υπόγεια πολιτικά ρεύματα που συναντιούνταν στην άβυσσο της συνωμοσιολογίας…
Ταβανόπροκες εκ των έσω
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Σοβαρές αιχμές άφησε για τον Γ. Κατρούγκαλο και τον ΣΥΡΙΖΑ ένα στέλεχός του. Ο λόγος για την Ελένη Λαφτσή, υποψήφια δήμαρχο Κομοτηνής -με τη στήριξη της Κουμουνδούρου- και σύζυγο του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Χαρίτου. Η οποία με αφορμή την παρουσία και την ομιλία του Γ. Κατρούγκαλου στο συνέδριο του «αδελφού» κόμματος HDP στην Τουρκία έκανε μια ανάρτηση με την οποία, αν μη τι άλλο, δημιουργεί ερωτήματα για την ευμενή μεταχείριση του Οζγκιούρ Φερχάτ στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές. Ο κ. Οζγκιούρ είναι ο εκλεκτός του Τούρκου πρόξενου και συνοδός του κ. Κατρούγκαλου στην Τουρκία. Η κ. Λαφτσή, δημοσιεύοντας σχετική φωτογραφία, έκανε της εξής ανάρτηση: «Από τη μια, ο πρώην υπουργός εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Γ. Κατρούγκαλος, στο συνέδριο του αδελφού κόμματος HDP στην Τουρκία, καταδικάζει την πολιτική Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι στον ίδιο τον τουρκικό λαό, που οδηγεί στην εξαθλίωση και, από την άλλη, ο Οζγκιούρ Φερχάτ, μόνιμος πλέον συνοδός και συνδαιτυμών του Τούρκου πρόξενου, του εκπροσώπου δηλαδή του Ερντογάν στη Θράκη. Τι σχέση μπορούν να έχουν οι θέσεις και οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως εκφράζονται επίσημα από τον τομεάρχη Εξωτερικών του με τις πρακτικές του εν λόγω…;». Απάντηση υπάρχει;
Σκληρό ροκ σήμερα στη Βουλή
Σφοδρή αναμένεται η σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Τη συζήτηση προκάλεσε ο Κ. Μητσοτάκης με θέμα την κοινωνική πολιτική, ωστόσο οι εξελίξεις στη Novartis, αλλά και η προεκλογική άνοδος της «θερμοκρασίας» θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε διμέτωπη μάχη. Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου και ο Α. Τσίπρας απειλεί τον Κ. Μητσοτάκη ότι τώρα «εμείς θα σας πάμε μέχρι τέλους, κύριε Μητσοτάκη». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός αναμένεται να σηκώσει το γάντι για τον τέως πρωθυπουργό, ο οποίος είναι… ενθουσιασμένος, γιατί δύο πρώην υπουργοί του και στενοί συνεργάτες του θα δικαστούν από Ειδικό Δικαστήριο. Στο μενού της σφοδρής αντιπαράθεσης αναμένεται να συμπεριλαμβάνονται και οι φωτιές και οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το νόμο-πλαίσιο της Ν. Κεραμέως. Αραγε, θα μείνει χώρος και χρόνος για κοινωνική πολιτική;