Η αλήθεια είναι πως ο Σαρλ Μισέλ δεν μας είχε συνηθίσει σε… εκρήξεις. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έως τώρα ήταν ουδέτερος και άχρωμος. Ξαφνικά, ξύπνησε και εξερράγη κατά του κατεστημένου των Βρυξελλών και της προέδρου της Ε.Ε.
Ο Σαρλ Μισέλ περιέγραψε με ειλικρίνεια την κατάσταση. Η Φον ντερ Λάιεν έως τώρα απλά κλοτσάει το τενεκεδάκι παρακάτω, προφανώς κατ’ εντολή του Βερολίνου και των δορυφόρων του. Αλλά πού ήταν κρυμμένος τόσο καιρό ο Σαρλ Μισέλ; Του φαίνονταν φυσιολογικά όσα συμβαίνουν;
ΕΔΩ και μήνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Μάριο Ντράγκι και τον Πέδρο Σάντσεθ ζητούν επιτακτικά από την Ε.Ε. να λάβει μέτρα για την εκτόξευση των τιμών στο φυσικό αέριο και το ρεύμα.
ΤΟ Βερολίνο, άρα και οι Βρυξέλλες, κωφεύουν ηθελημένα. Εδώ ο κόσμος καίγεται από την ενεργειακή κρίση και το πληθωριστικό τσουνάμι και εκείνοι ασχολούνται ακόμα μην ξεφύγουν τα δημοσιονομικά των ευρωπαϊκών χωρών. Προτείνουν να σταματήσει η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και μπουρδολογούν ασυστόλως.
ΤΩΡΑ, λοιπόν, ο Σαρλ Μισέλ ανακάλυψε ότι τα κράτη και οι πολίτες βρίσκονται σε τροχιά φτωχοποίησης. Πως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτοφανής κατάσταση μέσα από τους εθνικούς Προϋπολογισμούς. Πως δεν γίνεται οι εταιρίες ενέργειας να βγάζουν τρελά υπερκέρδη εκμεταλλευόμενες τις συνθήκες. Πως όλη αυτή η κρίση τροφοδοτεί το λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό. Πως είναι απαράδεκτο να μένει άπραγη η Ευρώπη μπροστά σε όλο αυτό το δυστοπικό σκηνικό.
ΕΝΤΑΞΕΙ, δεν είναι η πρώτη φορά. Πάντοτε με αυτό τον τρόπο ενεργεί η Ευρώπη. Με τρομερή χρονοκαθυστέρηση και με ελάχιστα μέτρα. Μοναδική εξαίρεση, που απλώς επιβεβαιώνει τον κανόνα, ήταν η περίοδος της πανδημίας, που και ευρωομόλογο βγήκε και το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργήθηκε.
ΕΣΤΩ και τώρα, παρά την τεράστια καθυστέρηση, η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει. Πρέπει να αντιδράσει. Πρέπει να ρίξει χρήμα για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή ακρίβεια. Ο χειμώνας προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος.
ΔΕΝ γίνεται εν έτει 2022 η Ευρώπη να λέει στους πολίτες να κουκουλωθούν με κουβέρτες, να σβήνουν τα φώτα και να κάνουν κρύο ντους. Αυτό σημαίνει επιστροφή 90 χρόνια πίσω. Και όλοι θυμόμαστε τι ακολούθησε τη μεγάλη οικονομική κρίση της δεκαετίας του 1930.
ΟΙ γραφειοκράτες των Βρυξελλών, αλλά και το Βερολίνο, ως ηγέτιδα δύναμη, φέρουν την ευθύνη για όσα συμβαίνουν. Η Ευρώπη οφείλει να προστατεύσει όλους τους πολίτες της σε αυτή την τόσο επώδυνη περιπέτεια, πριν να είναι πολύ αργά. Αν δεν ληφθούν γενναίες αποφάσεις μέσα στο προσεχές διάστημα, τότε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη συνοχή της Ε.Ε.