«Φιλορώσους», «εξτρεμιστές» και γενικώς ανθρώπους που «κινούνται ενάντια στα συμφέροντα της πατρίδας» χαρακτήρισε ο Τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα, τους 70.000 και πλέον διαδηλωτές του Σαββάτου στην Πράγα, που ζητούσαν να μειωθούν οι τιμές στην ενέργεια και να πάψει η χώρα τους να σύρεται τυφλά πίσω από την πολιτική της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
Αντί να απαντήσει στα επιχειρήματά τους, στάθηκε στην πολιτική τους προέλευση – κάτι που προδίδει τουλάχιστον αμηχανία. Eίναι γεγονός ότι στις κινητοποιήσεις πρωτοστάτησαν το δεξιό, λαϊκιστικό, αντιμεταναστευτικό και ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Ελευθερίας και Αμεσης Δημοκρατίας (20 έδρες στη Βουλή), όπως και το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας, που διατηρήθηκε ισχυρό μετά την πτώση του «υπαρκτού σοσιαλισμού», αλλά το 2021 έμεινε για πρώτη φορά εκτός Βουλής ύστερα από 30 χρόνια, πέφτοντας από το 7,8% στο 3,6%.
Αντικειμενικά μιλώντας, τα επιχειρήματα και τα συνθήματα των διαδηλωτών στην πλατεία Βέντσεσλας δεν ήταν ούτε αντεθνικά ούτε εξτρεμιστικά, αλλά εξέφραζαν την αγωνία των απλών Τσέχων για το πώς θα βγάλουν το χειμώνα και δήλωναν ότι δεν θα τους παρασύρουν οι άνεμοι του πολέμου.
Οι διαδηλωτές ζήτησαν να μείνει η Τσεχία στρατιωτικά ουδέτερη, διατηρώντας επαφές με τους Ρώσους προμηθευτές αερίου (όπως η γειτονική Ουγγαρία), αντί να εμπλέκεται όλο και βαθύτερα στον πόλεμο της Ουκρανίας. Κι ακόμη, κάλεσαν την πεντακομματική κυβέρνηση Φιάλα να παραιτηθεί αν δεν είναι σε θέση να λύσει το πρόβλημα του ακριβού ρεύματος και αερίου, που θα καταστρέψει την οικονομία αυτό το φθινόπωρο, όπως τόνισε ένας εκ των διοργανωτών, ο Γίρι Χάβελ.
Μπορεί ο τίτλος της διαδήλωσης «Πρώτα η Τσεχία» και συνθήματα όπως «για τους Ουκρανούς τα πάντα και για εμάς δύο πουλόβερ» να φέρνουν αλλεργία σε φιλονατοϊκούς κύκλους της Ε.Ε. Οσο όμως κι αν στρουθοκαμηλίζει κανείς κι όσο κι αν υποτιμά τους πολίτες χαρακτηρίζοντάς τους «θύματα της ρωσικής προπαγάνδας», όπως έκανε ο Φιάλα, τα προβλήματα παραμένουν και αναζητούν λύση – το λιγότερο με την επιβολή πανευρωπαϊκού πλαφόν στις τιμές ενέργειας.