ΑΥΤΑ συνέβαιναν ενώ οι ΗΠΑ πιέζονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το δημόσιο χρέος αυξάνεται με ιλιγγιώδη ρυθμό. Η ακρίβεια χτυπά τα μεσαία νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να εκτινάσσονται τα χρέη από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια. Οι προβλέψεις για την οικονομία είναι γκρίζες. Την ίδια ώρα, τα πακέτα δεκάδων δισεκατομμυρίων για τη στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία του Πούτιν δεν έχουν ακόμα αποδώσει τα αναμενόμενα στα πεδία της μάχης, ενώ ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα παίρνει σοβαρές διαστάσεις. Σε όλα τα παραπάνω, αν προσθέσει κανείς την ακραία πόλωση, την αύξηση της πολιτικής βίας, το εμφυλιοπολεμικό κλίμα μεταξύ των φανατικών οπαδών του Τραμπ και των επίσης φανατικών πολέμιών του, τότε γίνεται κατανοητό πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια τέλεια καταιγίδα.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
ΕΜΕΙΣ βρισκόμαστε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Και κάποιοι μπορεί να αναρωτηθούν τι μας νοιάζει αν αποχώρησε ο Μπάιντεν, αν θα κερδίσει ο Τραμπ ή η Κάμαλα, εδώ έχουμε τα δικά μας προβλήματα. Εχουμε ακρίβεια, πρέπει να αυξηθούν τα εισοδήματα, πρέπει να φτιάξουμε την Υγεία και την Παιδεία, έχουμε απέναντί μας τον Ερντογάν, έχουμε πολλά ακόμα, μας έχει βαρέσει στο κεφάλι και ένας δεκαπενθήμερος καύσωνας με 40άρια. Κι όμως, το ξέρουμε εδώ και δεκαετίες ότι το «φαινόμενο της πεταλούδας» ισχύει και έχει εξαιρετικά σημαντική επίδραση το τι θα κάνει η «πεταλούδα» στις ΗΠΑ. Θα επηρεάσει τα πάντα σε όλο τον κόσμο.
ΓΙΑΤΙ κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν οι ΗΠΑ θα μπουν σε μια τροχιά σταθερότητας από την επομένη των προεδρικών εκλογών. Εδώ ακόμα δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι υποψήφια των Δημοκρατικών η Κάμαλα Χάρις. Ή όποιος, τελικά, κατέβει στην κούρσα αν θα μπορέσει να κερδίσει τις περίφημες swing states που κρίνουν τον νικητή. Ποια θα είναι η ρότα που θα χαράξει ο Τραμπ, αν κερδίσει; Θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα σε περίπτωση που χάσει; Θα υπάρξουν και άλλα περιστατικά ακραίας πολιτικής βίας; Ποια θα είναι η οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική πολιτική των ΗΠΑ στην επόμενη τετραετία; Ολα είναι στον αέρα. Κάθε πρόβλεψη είναι ριψοκίνδυνη. Και είναι αυτή η αναταραχή στην Αμερική που δημιουργεί αβεβαιότητα σε αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο πλανήτη.