ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ τα στοιχεία; Πώς στην Ελλάδα η επιβάρυνση από φόρους και εισφορές για έναν άγαμο βρίσκεται στο 39,3% του εισοδήματος και πέφτει μόλις δυο μονάδες, στο 37,3%, για οικογένεια με δυο παιδιά. Ποιοι είναι οι αντίστοιχοι μέσοι όροι των χωρών του ΟΟΣΑ; Από 34,9% πέφτει στο 25,7%, δηλαδή 9,2 μονάδες. Ε, ναι, αυτό αποτελεί πραγματική στήριξη στα νοικοκυριά, που έχουν παιδιά.
ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ που έχουν παιδιά έχουν πολλαπλάσια έξοδα από έναν άγαμο ή ακόμα και από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά. Και, προφανώς, όσα περισσότερα παιδιά έχει μια οικογένεια, ανάλογα αυξάνονται και τα έξοδα. Τι να πρωτοβάλει στη λίστα εξόδων κανείς; Διατροφή, ένδυση, υπόδηση, φροντιστήρια, εξωσχολικές δραστηριότητες. Διάφορες έρευνες έχουν επιχειρήσει να κοστολογήσουν τα έξοδα ανατροφής ενός παιδιού από μηδέν έως 18 ετών, αλλά οι εκτιμήσεις ποικίλλουν. Κυμαίνεται χοντρικά από 150.000 έως 200.000 ευρώ. Αρα, μπορεί να αντιληφθεί κανείς τις δυσκολίες των οικογενειών με παιδιά.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια σωστά και σημαντικά βήματα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μειώσει δεκάδες φόρους, θεσμοθέτησε το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ, μείωσε τον ΦΠΑ σε βρεφικά είδη και προώθησε αρκετές ακόμα παρεμβάσεις.
ΣΗΜΕΡΑ, ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» παρουσιάζει το κυβερνητικό σχέδιο για το δημογραφικό, το οποίο περιλαμβάνει 100 μέτρα και έχει προϋπολογισμό 20 δισ. ευρώ για μία δεκαετία. Τα μέτρα και οι παρεμβάσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
ΒΕΒΑΙΑ, το δημογραφικό, που αποτελεί κορυφαίο πρόβλημα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για τις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, είναι πολυπαραγοντικό. Σημαντικό ρόλο παίζει και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, όπως και η αβεβαιότητα για το αύριο.
Η ΤΣΕΠΗ, όμως, παραμένει το κυρίαρχο ζήτημα για τις οικογένειες. Καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναμορφώσει πλήρως τις κλίμακες στη φορολογία εισοδήματος, οφείλει να δει με μεγάλη ευαισθησία το πρόβλημα. Και να προχωρήσει σε τέτοιες αλλαγές, ώστε η φοροελάφρυνση των οικογενειών με παιδιά να προσεγγίσει τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.