Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το βάρος της ευθύνης δεν πέφτει μόνο σε όσους διακινούν παράνομα περιεχόμενο, αλλά και στους τελικούς χρήστες που το παρακολουθούν.
Μετά την ψήφιση του Νόμου 5179/2025, η Πολιτεία ετοιμάζεται να προχωρήσει στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης (από τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών), που θα «ξεκλειδώσει» τη διαδικασία βεβαίωσης και επιβολής προστίμων σε τελικούς χρήστες. Η απόφαση αυτή θα σημάνει την έναρξη μιας νέας εποχής κυρώσεων, με την ΑΑΔΕ και την Οικονομική Αστυνομία σε ρόλο εκτελεστή.
Προς το παρόν, οι αρμόδιες Αρχές συλλέγουν στοιχεία, καταρτίζουν λίστες και παρακολουθούν τις κινήσεις των χρηστών που παραβιάζουν τον νόμο, με στόχο τη μαζική επιβολή των πρώτων προστίμων όταν το νομικό πλαίσιο τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.
Με δεδομένο ότι η πειρατεία μπορεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να αγγίζει 1 εκατ. «πελάτες», η κατάσταση είναι σύνθετη. Με την έκδοση της ΚΥΑ, θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι και θα αποδοθούν από την ΑΑΔΕ τα πρώτα πρόστιμα σε όσους εμπλέκονται.
Η νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα (Ν. 5179/2025) προβλέπει για πρώτη φορά διοικητικά πρόστιμα ακόμα και για τον απλό θεατή που επιλέγει να παρακολουθήσει αθλητικούς αγώνες, ταινίες και σειρές από πειρατικές πηγές. Μέχρι σήμερα οι κυρώσεις περιορίζονταν κυρίως στους διανομείς και διαχειριστές παράνομου περιεχομένου. Πλέον, η ταυτοποίηση του ΑΦΜ μέσω της IP διεύθυνσης του χρήστη καθιστά εφικτό τον εντοπισμό και την τιμωρία κάθε παραβάτη.
Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα
Μετά από εισαγγελική εντολή, οι πάροχοι Διαδικτύου θα είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν ταυτοποιημένα στοιχεία χρηστών στις αρμόδιες αρχές (ΑΑΔΕ, Οικονομική Αστυνομία, ΔΙΜΕΑ). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιος παρακολουθεί πειρατικό περιεχόμενο ενδέχεται να λάβει πρόστιμο κατευθείαν στη φορολογική του ταυτότητα (ΑΦΜ), ακόμη κι αν πρόκειται για μεμονωμένη χρήση σε οικιακό περιβάλλον.
- 750 ευρώ για ιδιώτες.
- 1.500 ευρώ για επαγγελματικούς χώρους (καφετέριες, ξενοδοχεία).
- Από 5.000 έως 10.000 ευρώ σε περίπτωση εμπορικού ή οικονομικού οφέλους, όπως μεταπώληση πειρατικών συνδέσεων.
Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται, ενώ δεν αποκλείονται και ποινικές κυρώσεις, όπως έχει ήδη συμβεί σε πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις σε Σέρρες και Κιλκίς, με χρήστες να καταδικάζονται σε φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμα.
Σημείο καμπής για την αγορά χαρακτηρίζεται και η συνεργασία Nova-Cosmote στο αθλητικό περιεχόμενο, που εκτιμάται ότι μειώνει το κίνητρο για παράνομες επιλογές, προσφέροντας περισσότερο αξιόπιστο περιεχόμενο σε ενιαία συνδρομή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η συμφωνία έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των συνδρομητών.
Αμεσο μπλοκάρισμα πρόσβασης
Μία από τις πιο καινοτόμες πρακτικές που ενεργοποιούνται είναι ο δυναμικός αποκλεισμός ιστοσελίδων (dynamic blocking), με την πρόσβαση σε παράνομους ιστότοπους να διακόπτεται μέσα σε μόλις 30 λεπτά από την καταγγελία. Το σύστημα εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά, με εκατοντάδες domain names και IP διευθύνσεις να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, κυρίως κατά τη διάρκεια μεγάλων αθλητικών μεταδόσεων.
Η χρήση ειδικών αποκωδικοποιητών, android boxes με προεγκατεστημένο λογισμικό και πλατφόρμες streaming με χαμηλό μηνιαίο κόστος, αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια έναν υπόγειο μηχανισμό «αφαίμαξης» της αγοράς, στερώντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από εταιρίες και δημόσια ταμεία. Ηδη τα πρώτα πρόστιμα έχουν επιβληθεί – ενδεικτικά, σε 45χρονο στις Σέρρες επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με αναστολή και πρόστιμο 1.000 ευρώ για χρήση πειρατικής τηλεόρασης στο σπίτι του.