Αλλωστε οι διαφορές στην πολιτική φάνηκαν και από τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν. Διαφορετική είναι η προσέγγιση στο κυπριακό, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις -σχετικά με την μουσουλμανική μειονότητα και όχι με την τουρκική που πεισματικά επαναλαμβάνει ο κ. Ερντογάν-, στον πόλεμο στο Ισραήλ και σε πολλά άλλα.
Σήμερα έγινε μία ελπιδοφόρα αρχή, αλλά η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι εννοεί αυτά τα οποία λέει. Γιατί εάν ο Ερντογάν έκανε τη συγκεκριμένη συνάντηση για να δείξει σε άλλους εταίρους, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι δεν είναι το κακό παιδί που όλοι το έχουν στην απομόνωση, έχοντας άλλα σχέδια, θα αποδειχθεί.
Και δεν πρόκειται ποτέ η Ελλάδα να μπει σε συζήτηση με την Τουρκία για πιο ουσιαστικά θέματα. «Οταν οι συνθήκες ωριμάσουν, θα προχωρήσουμε στην επόμενη φάση του διαλόγου που μπορεί να γίνει με την προσέγγιση του θέματος της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και αυτό τα λέει όλα!
Από εκεί και πέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε το «Mitsotakis γιοκ» να το μετατρέψει σε χειροκρότημα του Ερντογάν όταν ο Ελληνας Πρωθυπουργός τον έβαλε στη θέση του για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας. Και αυτό είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία!
Τους μήνες της ελληνοτουρκικής κρίσης που προηγήθηκαν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ελλάδα με ψυχραιμία και μεθοδικότητα αντέκρουσαν τις τουρκικές προκλήσεις και παρά τα πολλά θερμά επεισόδια, όλος ο κόσμος κατάλαβε ότι οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας είναι απολύτως σαφείς και ακόμα και οι γείτονες, γνωρίζουν ότι με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή κουβέντα.
Θυμηθείτε τι γινόταν στο Αιγαίο, τι στον Εβρο με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και πως η Ελλάδα απάντησε και στο μέτωπο και στην διπλωματία. Καμία επίθεση δεν έμεινε αναπάντητη, η θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων έγινε τάχιστα και αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχοντας αποκτήσει ισχυρές διεθνείς συμμαχίες είναι ο σημαντικός παίκτης στην περιοχή και η Τουρκία προσπαθεί να βγει από την απομόνωση.
Εν κατακλείδι, ο Ερντογάν ήρθε στην Ελλάδα τελικά ημέρα και αν θέλει νέες καλύτερες ημέρες για την χώρα του, θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της συνεννόησης και της έμπρακτης απόδειξης της διάθεσης για καλή γειτονία.
Αν επανέλθει στον εύκολο αλλά ανώφελο δρόμο της σύγκρουσης, της τοξικότητας και των απαράδεκτων επιδιώξεων τότε η Τουρκία θα παραμείνει στη διεθνή απομόνωση!