Με περίπου 55.000 κατοίκους η καθεμία, οι δύο δανέζικες κτήσεις του Βορείου Ατλαντικού μπορεί σύντομα να βρεθούν σε αντίπαλα γεωπολιτικά στρατόπεδα, με τη νατοϊκή Ισλανδία ανάμεσά τους!
Το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη Γροιλανδία είναι πασίγνωστο. Καλό είναι, όμως, να ξέρουμε ότι τα Νησιά Φερόες διατηρούν ιστορική σχέση με τη Ρωσία από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης. Μια σχέση που δεν διατάραξε ούτε ο πόλεμος στην Ουκρανία!
Οι ξεροκέφαλοι Σκανδιναβοί νησιώτες, στις φλέβες των οποίων κυλάει ισλανδικό αίμα, έγιναν κακά παιδιά της ΕΟΚ και του ΝΑΤΟ επί Ψυχρού Πολέμου. Το 1977 υπέγραψαν με την ΕΣΣΔ την πρώτη συμφωνία αλιευτικής συνεργασίας και συνεκμετάλλευσης της υφαλοκρηπίδας τους. Οι τράτες των Νήσων Φερόες ψαρεύουν μπακαλιάρους ως τη Θάλασσα του Μπάρεντς και οι ρωσικές προσφυγάκια στα νερά των νησιών. Η συμφωνία ανανεώθηκε με τη Ρωσία το 1992 και ισχύει μέχρι σήμερα, καθώς η Μόσχα απορροφά το 70% των ψαριών των Νήσων Φερόες για τις αγορές της. Σημαντικό μέρος πηγαίνει επίσης στη Λευκορωσία και το Καζακστάν. Ιδού γιατί οι Νήσοι Φερόες αρνήθηκαν να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, παρά τις απειλές της «μητέρας Δανίας»! Μια ρήξη με τη Ρωσία θα συνιστούσε αυτοκτονία για τους κατοίκους των Νήσων Φερόες, που αντλούν το 80%-85% του ΑΕΠ τους από την αλιεία.
Η «Πράβντα» έγραψε σκωπτικά ότι οι Δανοί έχουν ξοδέψει τον στρατό τους στην Ουκρανία. Επομένως δεν θα μπορέσουν να αμυνθούν, σε περίπτωση αμερικανικής επέμβασης στη Γροιλανδία, αλλά ούτε κι αν οι Νήσοι Φερόες τρελαθούν και ζητήσουν να ενωθούν με τη Ρωσία- που εγγυάται, αν μη τι άλλο, την επιβίωσή τους.
Ενδιαφέρον: Το 2018 οι Νήσοι Φερόες εγκαινίασαν ζώνη ελεύθερου εμπορίου με Ρωσία- Ευρασιατική Ενωση, που διατηρείται μέχρι σήμερα.