Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Αποφάσισε να προσλάβει καλλιτεχνικό διευθυντή της ορχήστρας με οκτάμηνη σύμβαση αντί 15.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 1.850 ευρώ μηνιαίως.
Είχε προηγηθεί πριν από κάτι μήνες η πρόσληψη μουσικής επιμελήτριας η οποία θα επέλεγε τραγούδια για τους επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών αντί του συνολικού ποσού 3.900 ευρώ. Η συγκεκριμένη μουσικός είχε σημαντική καλλιτεχνική δράση και ακόμη πιο πλούσια αγωνιστική ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Και όμως, στις αρχές Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της ΔΕΗ προειδοποιούσε τους πάντες ότι εάν δεν υπάρξει αναχρηματοδότηση του δανεισμού της Επιχείρησης ο όμιλος θα αντιμετώπιζε το φάσμα της στάσης πληρωμών. Θα περίμενε λοιπόν κανείς, ύστερα από αυτή την προειδοποίηση του μάνατζερ της ΔΕΗ, ότι η κυβέρνηση, που εκπροσωπεί το βασικότερο μέτοχο της Επιχείρησης, θα κινητοποιούσε όλες τις δυνάμεις προκειμένου να αποφευχθεί το παγόβουνο της χρεοκοπίας.
Αντί λοιπόν να στρίψουν το καράβι της ΔΕΗ σε πιο ασφαλή ύδατα, η υπουργός Πολιτισμού πήγε να φορτώσει στην Επιχείρηση το κόστος για την πρόσληψη 2.300 αρχαιολόγων στη Δυτική Μακεδονία, λες και στην Κοζάνη βρέθηκε η χαμένη Ατλαντίδα.
Αντί να δουν πώς θα αυξήσουν την αξία της ΔΕΗ, η χρηματιστηριακή αποτίμηση της οποίας έχει πέσει επί ΣΥΡΙΖΑ κατά 70%, προσπαθούν να βολέψουν κόσμο χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι η Επιχείρηση κινδυνεύει άμεσα με απαξίωση.
Παρακαταθήκες παρόντος και μέλλοντος…
Και τώρα έρχεται ο διευθυντής ορχήστρας για να συμπληρώσει το ντεκόρ του «Τιτανικού». Την ώρα που οι λογαριασμοί της ΔΕΗ έχουν γίνει ωρολογιακές βόμβες τις οποίες δεν τολμά να ακουμπήσει ο μέσος καταναλωτής βλέποντας απίστευτες χρεώσεις για απίστευτους λόγους, από κάποιους κρίθηκε σκόπιμη η πρόσληψη καλλιτεχνικού διευθυντή. Αντί να επιλέξουν έναν από τους εργαζόμενους που ασχολούνται με τη μουσική για να κρατά την μπαγκέτα της ορχήστρας, θεωρήθηκε καλύτερο να προσλάβουν από την αγορά. Τέτοιες κινήσεις εξαγριώνουν τους πολίτες που βλέπουν ότι η κρατική νομενκλατούρα λειτουργεί σαν να μην έχει χρεοκοπήσει το Δημόσιο ξοδεύοντας τα λεφτά των άλλων και κυρίως των επιβατών Γ’ θέσης, που συνήθως πνίγονται πρώτοι…
ΘΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Την ώρα που ο Νίκος Παππάς δηλώνει ότι έρχεται η ανάπτυξη, θα είναι δίκαιη και θα μοιραστεί στους αδύναμους, τα μαύρα σύννεφα στην οικονομία πυκνώνουν και η κυβέρνηση φέρνει στις αρχές Μαΐου το νέο μνημονιακό νομοσχέδιο που θα χτυπήσει κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους. Αντί για δίκαιη ανάπτυξη, πάμε ξανά προς την άδικη ύφεση. Στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμούν ότι η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει στο 0,8% έναντι στόχου 2,7% και μάλιστα υπό προϋποθέσεις. Η Citigroup έχει ακόμη δυσμενέστερη εκτίμηση στο 0,1%. Θα φύγει ο Τσίπρας και δεν θα έχει προλάβει να δει ούτε μία ημέρα ανάπτυξης. Ούτε δίκαιης ούτε άδικης.
ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Καλά, επί τόσους μήνες το Μαξίμου δεν έλεγε ότι πάμε για «συμφωνία πακέτο» αλλιώς δεν θα υπογράψουμε τα μέτρα; Πού είναι τώρα τα παλικάρια της διαπραγμάτευσης που προειδοποιούσαν την τρόικα ότι εάν δεν έχουμε λύση για το χρέος δεν θα δεσμευτούμε για τίποτε; Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 αποσυνέδεσε το θέμα του χρέους με τα μέτρα. «Θα τα υπογράψουμε τα μέτρα, αλλά δεν θα τα εφαρμόσουμε εάν δεν μας δώσουν ρύθμιση του χρέους», είπε ο πρωθυπουργός αναλύοντας τη νέα διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης: «Γκολ εσείς, σέντρα εμείς!».
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου