Το βίωσαν, με άλλον τρόπο, ο Συνασπισμός της Μαρίας Δαμανάκη το 1993, το ΔΗΚΚΙ του Δημήτρη Τσοβόλα το 2000, το ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη στις ευρωεκλογές του 2019 (2,99%) και τέλος η Ζωή Κωνσταντοπούλου τον Μάιο του 2023, έναν μήνα προτού πάρει ρεβάνς μπαίνοντας, τελικά, στη Βουλή.
Αυτά τα μικρά δράματα περνάνε συνήθως σαν ιστορικές υποσημειώσεις, αλλά δεν παύουν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον, ως αλατοπίπερο των εκλογών. Στη Γερμανία η προσωπική ήττα του αρχηγού των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, που έμεινε καθαρά εκτός Βουλής με 4,2% και δήλωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική, ήταν σαφώς λιγότερο επώδυνη από την αντίστοιχη της Σάρα Βάγκενκνεχτ. Το αριστερό-φιλορωσικό-αντιμεταναστευτικό κόμμα της BSW (Σύνδεσμος Σάρα Βάγκενκνεχτ) πήρε 4,97% και έμεινε εκτός Μπούντεσταγκ για μία χούφτα ψήφους. Ε, αυτό δεν θα το άντεχε ούτε ο Ιώβ, πόσω μάλλον μια θερμόαιμη μαρξίστρια πολιτικός με έντονες φιλοδοξίες.
«Μείναμε εκτός Βουλής για 13.000 ψήφους, επειδή κάποιοι φίλοι μας στο εξωτερικό είχαν προβλήματα με την επιστολική ψήφο (σ.σ. αυτό βέβαια ίσχυε για τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων)», τόνισε. Η 55χρονη πολιτικός, σύζυγος του πρώην υπουργού Οικονομικών και συνιδρυτή της Die Linke, Οσκαρ Λαφοντέν, ανακοίνωσε ότι θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα, κατηγορώντας επιπλέον διάφορα ινστιτούτα ότι την εμφάνιζαν εσκεμμένα με χαμηλά ποσοστά, για να αποθαρρύνουν τους ταλαντευόμενους να την ψηφίσουν.
Οι παλιοί της σύντροφοι στην Die Linke, που της έχουν πολλά μαζεμένα επειδή διέσπασε το κόμμα, δεν τη λυπήθηκαν. Ο συναρχηγός της «Αριστεράς», Γιαν Φαν Ακεν, χαρακτήρισε την
BSW «ένα κόμμα-διάττοντα αστέρα, όπως οι Πειρατές, που σε δύο-τρία χρόνια κανείς δεν θα θυμάται την ύπαρξή του». Δεν υπάρχει πιο αδυσώπητος πόλεμος από τον εμφύλιο, και δη μεταξύ αριστερών.