Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Λίγους μήνες αργότερα, μιλώντας στον εορτασμό για τα 100 χρόνια της γυναικείας ψήφου στη Γερμανία, είπε με περηφάνια: «Σήμερα κανείς δεν γελάει όταν ένα κορίτσι λέει ότι θέλει να γίνει υπουργός ή και καγκελάριος κάποια μέρα». Οπως δεν γελάει κανείς σήμερα στην Ελλάδα αν ένα κορίτσι πει πως, όταν μεγαλώσει, θέλει να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το παράδειγμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δείχνει πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει μια γυναίκα και, ταυτόχρονα, πόσο δύσκολος και μακρύς είναι αυτός ο δρόμος, αφού πρέπει να εργαστεί διπλάσια και να σπάσει στερεότυπα για να αποδείξει το αυτονόητο: Οτι είναι ικανή για τη δουλειά.
Καμία χώρα του κόσμου δεν έχει καταφέρει να σπάσει όλες τις γυάλινες οροφές της. Ακόμα και η Γερμανία της Μέρκελ καταγράφει ποσοστό γυναικείας εκπροσώπησης στο Κοινοβούλιο μετά βίας 35%. Στην Ελλάδα έχουμε κάνει βήματα, αλλά όχι αρκετά. «Είναι απελπιστικά χαμηλό το ποσοστό γυναικών στη Βουλή. Εχουμε γυναίκες στα ψηφοδέλτια, αλλά δεν ψηφίζονται από το εκλογικό σώμα», έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν λίγες ημέρες, στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων.
Ενα σχέδιο που οργανώνεται γύρω από τέσσερις άξονες: Πρόληψη και καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων, ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Γιατί είναι απαραίτητο και κρίσιμο να προχωρήσει αυτό το Σχέδιο; Επειδή η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση της Ε.Ε. ως προς τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2020. Επειδή πρέπει να αντιμετωπίσουμε την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία. Μόνο τους μήνες που πέρασαν 17 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους άντρες ή τους συντρόφους τους, ενώ είναι άγνωστος –και πολλαπλάσιος- ο αριθμός των γυναικών που κακοποιήθηκαν σωματικά και ψυχολογικά. Επειδή το 2020 το ποσοστό των γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο ήταν 10%, στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια 21%.
Επειδή στον κλάδο των επιχειρήσεων, από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των μεγαλύτερων εταιριών, μόλις 12% ήταν γυναίκες. Επειδή οι γυναίκες έχουν υψηλότερο ποσοστό ανεργίας και δυσμενέστερη μισθολογική αντιμετώπιση από άντρες συναδέλφους τους με τα ίδια προσόντα. Επειδή έχουν πολλαπλούς ρόλους και συχνά αναγκάζονται ακόμα και να διακόψουν την καριέρα τους για τη φροντίδα των παιδιών.
Ομως, αυτά είναι διαπιστώσεις. Το θέμα είναι να προχωρήσουν γρήγορα και μεθοδικά πρακτικές δράσεις που θα συμπληρώσουν σημαντικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, όπως οι γονικές άδειες 4 μηνών και στους δύο γονείς και το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς». Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, το Σχέδιο περιλαμβάνει 67 δράσεις, ενσωματώνοντας προτάσεις με συγκεκριμένα έργα από 17 υπουργεία. Αμήν.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr