Με την ολοκλήρωσή τους η χώρα θα αποκτήσει ένα σύγχρονο και πλήρως αυτοματοποιημένο μητρώο ακίνητης ιδιοκτησίας και θα έχει ξεκάθαρους και οριοθετημένους κανόνες δόμησης και χρήσης γης.
Για πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους, θα μπορούν οι πολίτες να προστατεύουν και να αξιοποιούν τις περιουσίες τους, αφού θα γνωρίζουν εκ των προτέρων πώς και υπό ποιους όρους μπορούν να χτίσουν. Ταυτόχρονα το κράτος θα είναι σε θέση να γνωρίζει τη δημόσια, δημοτική και ιδιωτική περιουσία και να υιοθετεί τις βέλτιστες πολιτικές, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε περιοχής ξεχωριστά.
Τα Τοπικά και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια θα εξορθολογήσουν τη δόμηση με τρόπο δίκαιο και αναλογικό, κάτι που τα οριζόντια μέτρα αδυνατούν να πετύχουν. Θα βοηθήσουν στην πραγματική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών και θα περιγράφουν με σαφήνεια τι επιτρέπεται να αναπτυχθεί, υπό ποίους όρους δόμησης και σε ποιες περιοχές.
Τα ζητήματα που προκύπτουν κατά καιρούς από δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα για την οριοθέτηση των οικισμών με λιγότερους από 2.000 κατοίκους ή για την ισχύ της λεγόμενης «δουλείας» και την εκτός σχεδίου δόμηση, αναγκάζουν το κράτος να συμμορφώνεται με γνώμονα τις επιταγές της Δικαιοσύνης. Τελικός στόχος είναι να μη βρίσκονται οι πολίτες σε καθεστώς παρατεταμένης αβεβαιότητας, εγκλωβισμένοι σε ένα τοπίο όπου διαρκώς αλλάζουν οι κανόνες.