Ζητούμενο, όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός, ήταν να δημιουργηθεί ένας «οδικός χάρτης» που θα «περιλαμβάνει τη διερεύνηση, την αξιολόγηση του φαινομένου, τη διερεύνηση των αιτιών και φυσικά την αντιμετώπιση». Ο κ. Καλοκαιρινός μάλιστα επεσήμανε ότι «δεν προκύπτει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας» και πως «χρειάζεται επαγρύπνηση, χρειάζεται επιφυλακή, αλλά χρειάζεται και ψυχραιμία και γρήγορες κινήσεις», ενώ διευκρίνισε πως ήδη προωθούνται κινήσεις για την άμεση στέγαση των ενοίκων των εννέα κατοικιών, που κρίθηκαν ότι θα πρέπει να επισκευαστούν.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, συστάθηκε ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον πρόεδρο της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα που συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη στη σύσκεψη, με στόχο την παρακολούθηση, καταγραφή και αντιμετώπιση του φαινομένου. Σε δηλώσεις του ο καθηγητής στον Τομέα Γεωλογικών Επιστημών, της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων–Μεταλλουργών του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Λουπασάκης, ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το φαινόμενο προϋπήρχε, καθώς όπως τόνισε, εντοπίστηκαν σε οικίες ρωγμές, οι οποίες είχαν εκδηλωθεί πριν από ένα ή και δύο χρόνια, «ρωγμές ύποπτες για τη συσχέτισή τους με τα κατολισθητικά φαινόμενα που βλέπουμε τώρα».
Ο κ. Λουπασάκης αναφέρθηκε στην άμεση κινητοποίηση του δήμου, αλλά και του κρατικού μηχανισμού, όπως και του επιστημονικού κόσμου, ενώ σε ό,τι αφορά τα αίτια εκδήλωσης του φαινομένου προχώρησε σε μια εκτίμηση που συνδέεται με το νερό, τις διαρροές, την υγρασία και όλα αυτά υπό το πρίσμα των κατασκευών και την παλαιότητάς τους, των δικτύων αλλά και των συνθηκών.
«Ο σχηματισμός αυτός είναι επικίνδυνος. Όταν βραχεί, δηλαδή όταν αυξηθεί η υγρασία, ο σχηματισμός αυτός δίνει μετακινήσεις», εξήγησε ο κ. Λουπασάκης, επισημαίνοντας πως «όταν αναφερόμαστε σε διαρροές του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, ουσιαστικά θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και τις ενδεχόμενες διαρροές, που γίνονται από το εσωτερικό δίκτυο. Δηλαδή από τα δίκτυα των παλιών οικιών τα οποία βρίσκονται στην περιοχή».
«Έχουμε μία σειρά από παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να μας δώσουν αύξηση της υγρασίας μέσα στους σχηματισμούς», τόνισε ο Κωνσταντίνος Λουπασάκης, εξηγώντας πως «ο ακριβής μηχανισμός της κατολίσθησης δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί από μία αυτοψία». Μάλιστα επεσήμανε ότι αυτό συμβαίνει επειδή «βλέπουμε μετακινήσεις, οι οποίες εκδηλώνονται με διαφορετικές διευθύνσεις κίνησης. Δηλαδή, βλέπουμε κάποια τμήματα να κινούνται προς τη μία μεριά του χωριού, και κάποια άλλα τμήματα αντίθετα. Αυτό μπορεί να οφείλεται και στον τρόπο με τον οποίο είναι κατασκευασμένες οι κατασκευές», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Η σύσκεψη έγινε παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη, του προέδρου ΟΑΣΠ, καθηγητή Ευθύμη Λέκκα (με τηλεδιάσκεψη),του καθηγητή ΕΜΠ Κωνσταντίνου Λουπασάκη, του προέδρου Βουτών Μπάμπη Αλογδιανάκη, αντιδημάρχων, της γενικής γραμματέως του δήμου, του προέδρου ΔΕΥΑΗ και στελεχών της δημοτικής επιχείρησης, καθώς και στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.
Βούτες Ηρακλείου: Μεγαλώνουν οι ρηγματώσεις – Τι λένε οι ειδικοί – Πώς εξελίσσεται το φαινόμενο
Οι Βούτες Ηρακλείου κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αφού πλήττονται από μεγάλες ρηγματώσεις. Μετά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι εννέα σπίτια και μια παιδική χαρά έχουν κριθεί επικίνδυνα και έγινε σύσταση στους κατοίκους να μην μείνουν εντός αυτών των κατοικιών. Στις Βούτες μετέβη ο πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος στις τελευταίες δηλώσεις εμφανίστηκε καθησυχαστικός και τόνισε, πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Εκτίμησε οτι πρόκειται για «ένα τοπικό φαινόμενο», καθώς υπάρχει ανησυχία για επέκταση των ρηγματώσεων και σε άλλες περιοχές.
Από τη δική του μεριά, ο καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης, δήλωσε ότι: «Είμαι ανήσυχος για την επέκταση του φαινομένου στις Βούτες».
Ο καθηγητής εξήγησε τι συμβαίνει στις Βούτες, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι για εκείνον «δεν πρόκειται για ρήγματα».
Πιο αναλυτικά, ο κ. Ζεληλίδης περιέγραψε:
«Έχουμε ένα χωριό που είναι κτισμένο στην κορφή μιας λοφοσειράς. Και δυτικά και ανατολικά έχει κοιλάδες. Εάν λοιπόν, ρωτήσετε τους κατοίκους θα σας πουν ότι το χωριό είναι θεμελιωμένο πάνω σε ένα βράχο, ένα ισχυρό πέτρωμα και κάθεται επάνω σε κάποια μαλακά πετρώματα που βρίσκονται στις κοιλάδες. Το θέμα είναι ότι αυτό το σκληρό πέτρωμα δεν έχει πάρα πολύ μεγάλο πάχος και παρουσιάζει τα εξής ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Έχει διαφορετική διάβρωση ο πετρωτός βράχος από το υποκείμενο, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαβρώνεται πολύ πιο εύκολα το υποκείμενο και να πέφτουν βράχια στα πλαϊνά του χωριού με αποτέλεσμα να δημιουργούνται απότομα πρανή».
Αυτός ο βράχος είναι υδροπερατός, δηλαδή το νερό κατεισδύει στο βράχο, βρίσκει το αργιλικό που είναι κάτω από αυτό και δημιουργείται μια επιφάνεια που χωρίζει το υδροπερατό από το αδιαπέρατο πάνω στο οποίο κινείται το νερό. Όταν λοιπόν ο βράχος εμποτιστεί, πλημμυρίσει με νερό, τότε αυτό το νερό θα κυλήσει σε αυτή την επιφάνεια. Τα αργιλικά πετρώματα έχουν μέσα αργιλικά ορυκτά και διογκώνονται, με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχουν θραύσεις των πετρωμάτων του βράχου και μικρές αποκολλήσεις. Αν τώρα αυτό συνδυαστεί με αυτή την επιφάνεια να είναι κεκλιμένη, νομίζω σε αυτή την περίπτωση κλίνει δυτικά, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς, ότι μπορεί να σπάσουν βράχια από τη θεμελίωση του χωριού να ολισθαίνουν προς τα δυτικά ή τα ανατολικά».
Βούτες Ηρακλείου: «Για μένα δεν υπάρχει ρήγμα»
Ο καθηγητής υπογράμμισε για τις Βούτες Ηρακλείου, πως θεωρεί ότι δεν υπάρχει ρήγμα αλλά πρόκειται για επιφάνειες που προέκυψαν από την κατείσδυση του νερού. Όπως είπε: «Για μένα δεν υπάρχει ρήγμα, είναι επιφάνειες αποκολλήσεις του βράχου της μεγάλης κατείσδυσης νερού, αν το συνδυάσουμε αυτό με τη διαρροή του αγωγού για τέσσερις ημέρες, καταλαβαίνετε, ότι αυτή η επιφάνεια είναι μούσκεμα και αν κάποιος πάει περιμετρικά του χωριού μπορεί να βρει και μικρές εκροές σαν πηγές.
Αν συνεχιστεί η ροή του νερού και οι αποκολλήσεις «είναι βεβαίως και είναι επικίνδυνο και γι αυτό είμαι ανήσυχος και για την επέκταση. Φοβάμαι ότι ξεκίνησε φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη και εάν αυτή η επιφάνεια συνεχίζει να εμποτίζεται θεωρώ ότι το φαινόμενο μπορεί να εξελιχθεί πολύ άσχημα» τόνισε ο καθηγητής για τις Βούτες Ηρακλείου.
«Νομίζω αυτό που πρέπει να φροντίζουν είναι να εκτονώσουν το νερό σε αυτή την επιφάνεια, που χωρίζει το περατό από το αδιαπέρατο».
Ειδήσεις Σήμερα
- Μαρινάκης για τα επεισόδια στον Ιανό: «Ακροαριστεροί φασίστες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παρεμποδίζουν εκδήλωση»
- Υπ. Ανάπτυξης: Παράταση ισχύος των μέτρων συγκράτησης των τιμών στα τρόφιμα και τα βασικά είδη διαβίωσης
- Τραγωδία στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών – Πέθανε ανθυπολοχαγός κατά τη διάρκεια άσκησης
- Κρήτη – Κακοποίηση 3χρονου: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο βιολογικός πατέρας
- Τσουκαλάς: Το ΠΑΣΟΚ, αφού αξιολογήσει τη δικογραφία, θα πάρει πρωτοβουλία
- Υπουργείο Εσωτερικών & Google: Έναρξη Επιμορφωτικής Δράσης για Δημοσίους Υπαλλήλους με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη
- Πάτρα: Το «τελευταίο αντίο» στην 47χρονη ναυτικό – Στον ανακριτή οι τρεις κατηγορούμενοι