Ηδη, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, οι αιτήσεις επαναπρόσληψης ήταν μειωμένες κατά 10% σε σχέση με την περυσινή χρονιά, ενώ και οι μετακλητοί εργαζόμενοι από τρίτες χώρες δεν φαίνεται να καλύπτουν τα κενά αυτά.
«Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Τα στοιχεία που δίνουν εργοδοτικές οργανώσεις μιλούν για 50.000 κενές θέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία και για 33.000 κενές θέσεις στην εστίαση. Οπως όλα δείχνουν, θα κινηθούμε στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό.

Αιτίες
Οπως εξηγεί, το φαινόμενο αυτό παρουσιάστηκε μετά την επανεκκίνηση του κλάδου κατόπιν της πανδημίας και οφείλεται σε τρεις λόγους:
«Πρώτον, οι συνάδελφοί μου δεν άντεξαν τον εμπαιγμό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, οπότε είτε στράφηκαν σε άλλους κλάδους εργασίας είτε μετανάστευσαν σε άλλες χώρες ανταγωνιστικές της Ελλάδας ως προς τον τουρισμό. Δεύτερον, οφείλεται στην απίστευτη εργοδοτική παραβατικότητα που αντιμετωπίσαμε μετά την επανεκκίνηση του κλάδου, κυρίως λόγω της μη ύπαρξης ελεγκτικών μηχανισμών. Τρίτον, στο γεγονός ότι οι εποχικά εργαζόμενοι δεν μπορούμε να αντέξουμε με τρεις μήνες ταμείο ανεργίας τους χειμερινούς μήνες. Πριν από τα Μνημόνια οι μήνες αυτοί ήταν πέντε. Από το 2018, έχουμε κάνει προτάσεις επ’ αυτού, να μετατραπεί το επίδομα ανεργίας σε αναλογικό, σε συνάρτηση με τα ένσημα που συγκεντρώνει ο εργαζόμενος τους μήνες που εργάστηκε, με μάξιμουμ τους πέντε και μίνιμουμ τους τρεις μήνες. Με αυτήν την πρόβλεψη πετυχαίνουμε και ένα καίριο χτύπημα στην υποδηλωμένη εργασία, διότι ο εργαζόμενος πλέον θα επιδιώκει το ένσημο και περισσότερα έσοδα στα Ταμεία του ΕΦΚΑ».
Ψάχνουν λύση
Με την έλλειψη εργαζομένων στον τουρισμό ανά την Ελλάδα να παραμένει σημαντικό πρόβλημα οι επιχειρηματίες του κλάδου αναζητούν λύσεις, με μία από αυτές να είναι οι μετακλητοί εργαζόμενοι από ξένες χώρες, αλλά και οι πρόσφυγες που βρίσκονται σε δομές στη χώρα μας.
Για παράδειγμα, στη Ρόδο βρίσκονται πάνω από 1.000 Φιλιππινέζοι που ήρθαν για εργασία και αναμένονται και άλλοι, προκειμένου να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού, ενώ στη Χαλκιδική η Ενωση Ξενοδοχείων συνεργάζεται με τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση για τη μετανάστευση ΜΕΤΑδραση για να βρεθούν πρόσφυγες που μπορούν να εργαστούν. Η συνεργασία μεταξύ της ΜΕΤΑδρασης και της Ενωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής ξεκίνησε σε πιλοτική βάση από την 1η Μαρτίου και θα έχει διάρκεια έξι μηνών. «Η επιτυχία της Ημέρας Καριέρας μάς δείχνει πόσο σημαντική και αποτελεσματική μπορεί να είναι η συνεργασία των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών με τον ιδιωτικό τομέα. Η πρωτοπόρα συνεργασία της ΜΕΤΑδρασης με την Ενωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής είναι ένα πολύ θετικό βήμα τόσο για την ένταξη προσφύγων στην αγορά εργασίας και την τοπική κοινωνία όσο και για την κάλυψη ουσιαστικών κενών στις ξενοδοχειακές μονάδες της Χαλκιδικής», έχει αναφέρει η Νικολέτα Δημητρούκα, υπεύθυνη εκπαίδευσης και ένταξης της ΜΕΤΑδρασης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, είπε: «Στην Ημέρα Καριέρας για πρόσφυγες, που έγινε πριν από περίπου έναν μήνα, συμμετείχαν 110 υποψήφιοι εργαζόμενοι από τις δομές φιλοξενίας της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 30 έτη και προέρχονταν, κυρίως, από την Υποσαχάρια Αφρική. Οι γλώσσες που μιλούσαν ήταν λίγα αγγλικά και γαλλικά. Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετείχαν 25 μεγάλες επιχειρήσεις της Ενωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής. Από τα 110 άτομα τα 77 έδειξαν ενδιαφέρον για μια θέση εργασίας, ενώ σήμερα έχουμε καταλήξει στους 35 που θα ξεκινήσουν να εργάζονται σε ξενοδοχεία από αρχές Μαΐου».

Συμμετοχή
Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, «το βασικό συμπέρασμα από τα πρώτα στοιχεία είναι ότι υπήρχε συμμετοχή και ενδεχομένως να μπορούσαμε να είχαμε περισσότερους ανθρώπους να δουλέψουν, όμως το βασικό πράγμα που φοβούνται είναι τι θα γίνει όταν τελειώσει η εργασία τους στις 31 Οκτωβρίου και δεν θα μπορούν να μπουν στις δομές φιλοξενίας. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι άτομα με πολιτικό άσυλο ή με στοιχεία που θα τους δοθεί πολιτικό άσυλο, άρα το μεγάλο τους πρόβλημα είναι πού θα μείνουν αν δεν μπορούν να επιστρέψουν στις δομές φιλοξενίας όταν ολοκληρωθεί η εξάμηνη απασχόλησή τους». Οι πρόσφυγες θα απασχοληθούν σε θέσεις χαμηλών δεξιοτήτων, όπως λαντζέρηδες, βοηθοί σερβιτόρου, κηπουροί, καθαριστές κ.λπ.
Ειδήσεις Σήμερα
- Άρης Μουγκοπέτρος: Η νέα του ανάρτηση στο instagram μέσα απο το νοσοκομείο [εικόνα]
- Χριστίνα Παπαδέλλη: Μπαίνει στο Big Brother η πρώην του Χρήστου Μάστορα – Η ηλικία, η καταγωγή και το παρελθόν της
- Πικέ: Νέος χωρισμός μετά τη Σακίρα – Τίτλοι τέλους με την Κλάρα Κία
- Τραγωδία στο Βανκούβερ: Εννέα νεκροί από την επίθεση με αυτοκίνητο – «Υπήρχαν πτώματα παντού», δηλώνουν οι διασωθέντες [εικόνες – βίντεο]
- Σούζυ Καζαντζίδου: Άφησε πίσω ένα παιδί κι ένα εγγόνι – Το παρελθόν της με τον σύζυγό της και ο Βασίλης Καρράς
- Χρηστίδου για Σκορδά: «Έχουν έρθει στο φως πράγματα και μετά τον γάμο της! Έχει και δύο παιδιά…»