Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Τον Μάρτιο του 2020 ο Ερντογάν θέλησε να εργαλειοποιήσει τη δυστυχία χιλιάδων μεταναστών στέλνοντάς τους στα ελληνικά σύνορα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα επιχειρήσει να το επαναλάβει προσεχώς, με αιχμή τις ροές που αναμένονται από το Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η θωράκιση των συνόρων της δεν είναι μόνο ελληνική υπόθεση, αλλά και ευρωπαϊκή. Η επέκταση του φράχτη και η ηλεκτρονική επιτήρηση των συνόρων με συστήματα ρομποτικής, θερμικές κάμερες και μηχανήματα ανίχνευσης κινήσεων γίνεται με κοινοτικά κονδύλια, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της Ε.Ε. να ελεγχθούν οι ροές από τον Εβρο. Μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του φράχτη στην περιοχή των Φερών, μήκους 27 χιλιομέτρων, που είχε ανακοινωθεί πέρυσι από την κυβέρνηση, ενώ αναμένεται η επέκτασή του στα όρια μεταξύ Διδυμοτείχου και Σουφλίου, αλλά και στο τρίγωνο Ορεστιάδας.
Παράλληλα με τη θωράκιση του Εβρου και την πρόσληψη 400 συνοροφυλάκων, η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων έχει αυστηροποιηθεί και τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών επιλέγουν άλλες «οδούς» της Μεσογείου, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μία νέα απόπειρα «εισβολής» με όχημα τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
Το βέβαιο είναι ότι η πολιτική των «ανοικτών θυρών» στις μεταναστευτικές ροές, που είχε ακολουθηθεί στο πρόσφατο παρελθόν, λειτουργούσε μόνο προς όφελος των διακινητών που θησαύριζαν αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές.
Η Ελλάδα θα δοκιμασθεί το επόμενο διάστημα από την αυξανόμενη μεταναστευτική πίεση, ο φράχτης στον Εβρο προσφέρει προστασία από προσπάθειες κατάλυσης των συνόρων μας, ενώ το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό εγγυώνται ότι θα αποτύχει το παιχνίδι των διακινητών που εδρεύουν στα τουρκικά παράλια.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΔΥΟ ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΡΝΗΤΙΚΟ
Από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το εμπορικό ισοζύγιο του πρώτου εξαμήνου προκύπτουν δύο θετικά μηνύματα και ένα αρνητικό. Το πρώτο θετικό είναι η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Εν μέσω πανδημίας τα ελληνικά προϊόντα κατέκτησαν νέες αγορές και ενισχύθηκε σημαντικά η εξωστρέφεια της οικονομίας. Το δεύτερο θετικό μήνυμα που προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ είναι ότι τον Ιούνιο πήρε μπροστά ο τουρισμός, ενώ Ιούλιο και Αύγουστο ανέβασε σημαντικά τις «ταχύτητες». Τον περασμένο Ιούνιο οι εισπράξεις έφτασαν τα 790 εκατομμύρια ευρώ έναντι μόλις 83 εκατομμυρίων του αντίστοιχου μήνα του 2020 και 2,5 δισ. της χρονιάς-ρεκόρ του 2019. Στο εξάμηνο τα συγκεκριμένα έσοδα ανήλθαν σε 1,1 δισ. ευρώ έναντι 733 εκατομμυρίων του 2020 και 5,4 δισεκατομμυρίων το 2019. Η εικόνα της τουριστικής κίνησης βελτιώθηκε σημαντικά τον Ιούλιο, ενώ τον Αύγουστο προσεγγίζει τα επίπεδα του 2019. Το αρνητικό μήνυμα που προκύπτει από την ανάλυση των μεγεθών είναι η παράλληλη αύξηση των εισαγωγών κατά 24%, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το εμπορικό ισοζύγιο, καθώς σε αξία είναι μεγαλύτερες των εξαγωγών. Η επανεκκίνηση της οικονομίας ώθησε τις εισαγωγές αναδεικνύοντας τις παραγωγικές αδυναμίες της χώρας.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr