Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*
Με μότο «έχουμε και εμείς αρχαιοελληνικούς ναούς», ο υπεύθυνος της Κοιλάδας των Ναών (Valle dei Templi) Τζουζέππε Παρέλλο, με το αζημίωτο βέβαια, εξέφρασε την άποψη πως η περιοχή του θα έχει οφέλη από μία τέτοια κίνηση. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα λίγο από την αρχή.
Η απόφαση των Ελλήνων αρχαιολόγων επικρίθηκε έντονα από την ελληνική κοινή γνώμη (όπως αυτή εκφράζεται άναρχα από τα social media) με το σκεπτικό ότι η χώρα μας όχι μόνο χρειάζεται τα χρήματα που θα παίρναμε για την συντήρηση του Παρθενώνα (δύο εκατ. ευρώ), αλλά και την διαφημιστική προβολή που θα είχαμε σε βάθος χρόνο (υπολογίστηκε στα 55 εκατ. ευρώ).
Από εκεί και έπειτα όμως, ο γράφων εκφράζει την -μειοψηφική μάλλον -άποψη πως η απόφαση των αρχαιολόγων μας ήταν σωστή κατ αρχήν, ωστόσο ο χειρισμός της υπόθεσης από το σύνολο της ελληνικής πολιτείας ήταν λάθος, αφού δεν φάνηκε να έχει εμπλοκή για παράδειγμα το υπουργείο Τουρισμού, ή Πολιτισμού, προκειμένου με ένα κοινό μέτωπο η Ελλάδα να εκφράσει την αρνητική της απόφαση αλλά να διαπραγματευτεί επί της ουσίας με τους Ιταλούς προκειμένου να μην χαθεί η επένδυση.
Τότε ξεπετάχτηκαν οι Σικελοί όπως είπαμε πιο πάνω, οι οποίοι τιμούν το ελληνικό παρελθόν τους. Για όποιον έχει επισκεφτεί το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου θα έχει καταλάβει πως το νοτιοανατολικό κομμάτι του είναι μία Ελλάδα δίχως Έλληνες. Δρόμοι με ονόματα ελληνικά, τοπωνύμια ελληνικά, ελληνικές αρχαιότητες και παντού ελληνικές σημαίες. Από τα μνημεία μέχρι τα καταστήματα τα οποία και αυτά φέρουν ελληνικά ονόματα.
Περιμένοντας τον… M.A.G.A.*
Νάξος, Μεσσήνη, Γέλα, Συρακούσες, Αγράγαντας, Σεληνούντας, Κεφαλού και πολλές άλλες περιοχές είναι μία όαση ελληνικότητας έξω από την Ελλάδα, όπου περιδιαβαίνοντάς την σε πιάνει ένα νοσταλγικό «γιατί». «Γιατί» να μην είμαστε ακόμα εκεί, ή «γιατί» δεν ζήσαμε τότε που ο Αρχιμήδης μεγαλουργούσε στην Μεγάλη Ελλάδα.
Η πρόταση του Τζουζέππε Παρέλλο είναι μία πολύ καλή πρόταση και τιμά και τους Έλληνες. Ο Ακράγαντας ως πόλη δεν έχει και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρά το γεγονός πως βρίσκεται σε μία ωραία τοποθεσία. Η Κοιλάδα των Ναών όμως είναι ένα μαγευτικό μέρος το οποίο σε πιάνει δέος αγναντεύοντάς το. Είναι μία τεράστια έκταση, μία κανονική κοιλάδα η οποία απλώνεται μεταξύ θαλάσσης και βουνού κάνοντάς σε να αισθάνεσαι υπερήφανος για τους προγόνους σου που ήξεραν να… διαλέγουν οικόπεδα.
Στα της υπόθεσης τώρα, η ιδέα να κάνει η Gucci εκεί την επίδειξη μόδας είναι καλή αφού και η Ελλάδα θα έχει όφελος από την προώθηση του πολιτισμού μας. Ας μην γελιόμαστε είτε ένας δωρικός ναός βρίσκεται στην Σικελία, την Ισπανία, ή την Βαγδάτη, παραμένει αρχαιοελληνικός και κατ επέκταση ελληνικός.
Από εκεί και έπειτα τώρα, πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε πως η εκμετάλλευση ορισμένων μνημείων πάει χέρι-χέρι και με την πρόσφατη ιστορία τους. Ο Παρθενών, ο τελειότερος δωρικός ναός που κατασκευάστηκε ποτέ, δεν χρησιμοποιείται για κοσμικού χαρακτήρα εκδηλώσεις, γι αυτό και οι αρχαιολόγοι έκαναν τις αντιπροτάσεις τους. Αντιθέτως άλλες αρχαιότητες της Αθήνας αλλά και της χώρας θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με τέτοιο τρόπο.
Και θα επαναλάβω. Όλοι όσοι εναντιώνονται στην απόφαση, ας σκεφτούν δύο πράγματα. Αφενός όλα τα διεθνή ΜΜΕ (ιδίως τα γερμανικά) θα μας περίμεναν στην γωνία να μας κατηγορήσουν πως ξεπουλάμε την ιστορία μας για μερικά εκατομμύρια ευρώ και αφετέρου πόσες φορές οργιζόμαστε με τις δεξιώσεις που κάνει το Βρετανικό Μουσείο στην αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα; Τέτοιοι θέλουμε να γίνουμε;
*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr