Την Κυριακή του Πάσχα, ο Πάπας πραγματοποίησε τη τελευταία του δημόσια εμφάνιση, φτάνοντας με το γνωστό Pap mobile στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου χαιρέτισε το πλήθος σε μια από τις πιο ιερές ημέρες του χριστιανικού ημερολογίου. Ο 88χρονος Ποντίφικας εμφανίστηκε «εύθραυστος», καθώς μεταφέρθηκε με αναπηρικό αμαξίδιο στο μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου, πριν διασχίσει με το ειδικό όχημα το πλήθος των πιστών. Χειροκροτήματα, επευφημίες και κραυγές “Viva il Papa” (Ζήτω ο Πάπας) αντήχησαν στην πλατεία.
Το συγκινητικό “ευχαριστώ”
Σύμφωνα με πηγές του Βατικανού, ο προσωπικός νοσηλευτής του Πάπα, Μασιμιλιάνο Στραπετί, τον ρώτησε πριν την εμφάνισή του αν αισθανόταν ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει. Ο Πάπας επέμεινε να βγει και να χαιρετήσει τον λαό. Μετά την εμφάνιση, γύρισε προς τον νοσηλευτή του και του είπε: «Σε ευχαριστώ που με πήγες ξανά στην πλατεία».
Το απόγευμα κύλησε ήρεμα, και ο Πάπας απόλαυσε το δείπνο του με γαλήνη. Απεβίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας Πάπας που επέλεξε να ζήσει πιο απλά από τους προκατόχους του, διάλεξε επίσης έναν απλούστερο τόπο ανάπαυσης.
Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν θα ταφεί στην κρύπτη κάτω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπως σχεδόν 100 Πάπες πριν από αυτόν. Σπάζοντας την παράδοση, θα ταφεί εκτός του Βατικανού, στη Βασιλική της Santa Maria Maggiore (Αγίας Μαρίας της Μεγάλης). Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Παναγία, στην οποία ο Πάπας Φραγκίσκος είχε βαθιά αφοσίωση.
Συνήθιζε να προσεύχεται εκεί τακτικά, μπροστά στην εικόνα της Παναγίας με τίτλο Salus Populi Romani (Σωτηρία του Ρωμαϊκού Λαού). Η τελευταία του επίσκεψη ήταν παραμονή της Κυριακής των Βαΐων, μόλις εννέα ημέρες πριν από τον θάνατό του. Η Βασιλική της Santa Maria Maggiore ήταν αγαπημένος τόπος για τον Πάπα.
Μόνο επτά άλλοι Πάπες έχουν ταφεί στην ίδια βασιλική. Ενώ προηγούμενοι Πάπες έχουν ενταφιαστεί μέσα σε τρία φέρετρα το ένα μέσα στο άλλο – από κυπαρίσσι, ψευδάργυρο και φτελιά – ο Φραγκίσκος ζήτησε να ταφεί σε ένα μόνο ξύλινο φέρετρο. Στον τάφο του θα χαραχθεί μόνο μία λέξη: Franciscus
Πάπας Φραγκίσκος: Στις 26 Απριλίου η κηδεία – Όλο το τελετουργικό
Το Βατικανό ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου θα τελεστεί το Σάββατο, 26 Απριλίου, στις 10:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ηνωμένου Βασιλείου). Ο Πάπας θα μεταφερθεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου την Τετάρτη.
Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι το σώμα του Πάπα Φραγκίσκου θα μεταφερθεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου το πρωί της Τετάρτης στις 09:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ηνωμένου Βασιλείου). Η σορός του θα παραμείνει εκεί έως την ημέρα της ταφής, ώστε το κοινό να μπορέσει να αποτίσει φόρο τιμής.
Αυτή τη στιγμή, το σώμα του βρίσκεται σε φέρετρο στο παρεκκλήσι της κατοικίας Σάντα Μάρτα, όπου ζούσε ο Πάπας καθ’ όλη τη διάρκεια της 12χρονης παποσύνης του. Σύμφωνα με πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τις τελευταίες στιγμές δόθηκε στη δημοσιότητα ένα ανέκδοτο κείμενο που έγραψε ο Πάπας λίγο πριν από τον θάνατό του.
Στον πρόλογο ενός βιβλίου που πρόκειται να εκδοθεί από τον Καρδινάλιο Άντζελο Σκόλα, ο Ποντίφικας έγραψε: «Ο θάνατος δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή κάτι καινούριου». «Είναι μια νέα αρχή, όπως σοφά υποδηλώνει ο τίτλος του βιβλίου [Περιμένοντας μια νέα αρχή. Στοχασμοί για τα γηρατειά], γιατί η αιώνια ζωή – κάτι που βιώνουν όσοι αγαπούν τη ζωή μέσα από τις καθημερινές τους ασχολίες στη γη – είναι το ξεκίνημα κάποιου πράγματος που δεν θα τελειώσει ποτέ». Και ακριβώς για αυτόν τον λόγο είναι μια νέα αρχή, γιατί θα βιώσουμε κάτι που ποτέ δεν έχουμε ζήσει πλήρως: την αιωνιότητα», πρόσθεσε.
Ειδήσεις Σήμερα
- Επίδομα 250 ευρώ σε συνταξιούχους και ΑΜΕΑ: Ποιοι οι δικαιούχοι, πότε θα το πάρουν
- Κέιτ Μίντλετον-Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αποκάλυψαν πού θα γιορτάσουν την επέτειο των γάμων τους
- Μέτρα στήριξης: Ποιοι θα πάρουν επιστροφή ενοικίου και ποιοι συνταξιούχοι το επίδομα των 250 ευρώ – Ολα τα εισοδηματικά κριτήρια
- Η Γη της Ελιάς: Γνωστός και αγαπημένος ηθοποιός υπέγραψε και μπαίνει στην σειρά!
- Η Μαρί Σαντάλ μάς δείχνει τον δισεκατομμυριούχο πατέρα της